Een klimaatbestendige achtertuin inclusief schelpen in Dordrecht

Een tuin aanpassen op het veranderende klimaat in Nederland wordt steeds vaker gevraagd. Met een zogeheten ‘klimaat adaptieve tuin’ of een ‘klimaatbestendige achtertuin,’ is de tuin immers gereed om hevige regenbuien en lange periodes van droogte op te vangen.

Zo ook hier in Dordrecht, waar we de tuin zo natuurlijk mogelijk hebben ingericht. Door in het bijzonder gebruik te maken van halfverharding bij het terras, is er overal voldoende mogelijkheid voor het water om snel af te vloeien in de bodem.

Lees hieronder meer inhoudelijk over dit project.

Schelpen als halfverharding onder het terras

Bij het aanleggen van de tuin is het belangrijk om goed na te denken over de afwatering. Door in plaats van harde bestrating te kiezen voor halfverharding – zoals schelpen bij dit project – vangt u grote waterproblemen snel op. Voor deze bewoners uit Dordrecht deden de schelpen hen tevens denken aan hun vorige woning nabij het strand. Eveneens geven de schelpen een natuurlijke uitstraling aan de tuin.

De schelpen hebben we op speciale matten geplaatst, waardoor er een gelijke verdeling ontstaat. Dit voorkomt dus dat er gaten of juist hoopjes schelpen ontstaan. Ook zorgen de matten ervoor dat het terras goed beloopbaar is en blijft.

Omdat het bij halfverharding altijd vervelend is om van buiten naar binnen te lopen, hebben we voetroosters bij de deuren geplaatst. Zo is het mogelijk om eerst de voeten te vegen, zonder schelpen mee de woning in te nemen.

Klimaatbestendige achtertuin
Klimaatbestendige achtertuin

Natuurlijke indeling met veel bloeiende planten

Planten trekken natuurleven aan zoals insecten en vogels. Maar de juiste combinatie planten trekken ook bijen en vlinders aan. Dat is nodig, aangezien het niet zo goed gaat met de bijen en de vlinders in Nederland.

De beplanting is daarom uitgekozen met zo veel mogelijk bloei door de seizoenen heen. Zo staat de tuin bijna heel het jaar in bloei. Dat is niet alleen fijn voor het uitzicht voor de bewoners, maar ook voor de bijen, vlinders en andere insecten!

De vaste planten zijn afgewisseld met groenblijvende beplanting. Door de plantvakken heen zijn speelse, natuurstenen stap-tegels gelegd. Zo kunnen de bewoners eenvoudig manoeuvreren door de tuin.

Ook hebben we één grote verhoogde border van cortenstaal in het midden van de tuin gerealiseerd. Daardoor ontstaat er een vaste structuur in de tuin. Bij het terrasgedeelte is de tuin afgewerkt met een natuurlijke afscheiding, gemaakt van wilgentenen schuttingen.

Inclusief Sering struik en Chinese Kornoelje boom

Bij de beplanting is een Sering als solitairstruik geplaatst. Deze struik bloeit prachtig in de maanden mei en juni en kan uitgroeien tot een enorme struik. De sering is een échte must in de natuurtuin en doet het in vrij wel iedere grond uitstekend. Ze bloeien in het wit, roze, paars of violette, wat natuurlijk ideaal is om diverse insecten aan te trekken.

Naast de Sering, is er ook een Chinese Kornoelje boom geplaatst. Dat is een sterke winterharde boom met eetbare vruchten die in augustus tot september verschijnen. De bladeren verkleuren in de herfst van groen naar rood, waardoor de boom meeleeft met het seizoen. De boom kan uitgroeien tot zo’n 6 meter hoog.

Een tuin natuurlijk inrichten en/of klimaat adaptief maken

Klimaatbestendig achtertuin realiseren of opnieuw inrichten, wordt mogelijk gemaakt door De Biesbosch Gijsbers Groep. Daarbij zijn uw wensen leidraad. Ook de beplanting, verlichting en bestrating wordt naar uw wensen gerealiseerd.

Ontdek meer op onze website of geef uw verzoek voor een natuurlijke/klimaatbestendige achtertuin vandaag nog aan ons door.