Met biologisch tuinieren bedoelen we, dat een tuin zo natuurlijk mogelijk groeit, zonder het gebruik van chemische middelen. Er worden alleen maar biologische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Als u dit op de juiste manier doet, kunt u er voor zorgen dat uw bloemen en planten goed blijven groeien, zonder dat u chemische groei- of bestrijdingsmiddelen nodig heeft. In deze blog geven wij tips om uw tuin of moestuin op een biologische manier te onderhouden!
Een gezonde bodem is het halve werk
Allereerst is het belangrijk om de bodem van je tuin of moestuin goed voor te bereiden. Als de bodem gezond is, zullen je planten beter en sneller kunnen groeien. Een goede manier om dit te doen, is door speciale potgrond door je bodem te mengen. Er zijn potgrondsoorten die er voor zorgen dat de grond lichter wordt, waardoor deze meer vocht vasthoudt. Daarnaast zitten er ook biologische meststoffen en mineralen in. De potgrond bestaat voor een groot gedeelte uit gecomposteerde kokosvezel, wat een restproduct van de kokosproductie is. Hierdoor is het 100 natuurlijk en ook nog eens duurzaam.
Je moestuin boden kun je goed voorbereiden op een nieuw seizoen met behulp van biologische moestuin voeding. Deze speciale voedingen bevatten veel stikstof, wat aan het begin erg belangrijk is. Stikstof stimuleert namelijk de groei van de groene delen van de planten.
Biologische zaden en planten
Wat natuurlijk niet mag ontbreken bij biologisch tuinieren in een moestuin of siertuin, zijn biologische zaden en planten. Of planten en zaden biologisch zijn of niet, hangt volledig af van het productieproces.
Bij niet biologische zaden en planten zijn vaak chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Omdat er geen onnatuurlijke stoffen in biologische zaden en planten zitten, zijn de groenten en vruchten hiervan vaak veel lekkerder van smaak. Een goede reden om, zeker bij een moestuin, te kiezen voor biologisch.
Een makkelijke manier om aan biologische zaden te komen, is natuurlijk door zaadjes van uw eigen planten op te vangen. Zo heeft u het jaar daarop biologische zaden uit eigen tuin.
Biologische kwekerijen
Sommige plantensoorten zijn nu eenmaal makkelijker om te poten dan om te zaaien. Als u op zoek bent naar biologische pootplantjes, kunt u het best terecht bij een biologische kwekerij. Tegenwoordig zien we deze gelukkig steeds meer, dus waarschijnlijk zijn er in de buurt een aantal te vinden!
Goed onderhoud
Als de planten eenmaal beginnen te groeien, betekent het natuurlijk niet dat er verder niks meer gedaan hoeft te worden. Zeker in een biologische (moes)tuin, is er genoeg werk om de planten en bloemen te beschermen. Als het goed weer is, groeit het onkruid vaak net zo hard als de planten. Het is belangrijk om onkruid zo snel mogelijk uit de tuin te halen, voordat het teveel wordt en de planten er last van krijgen. Ook is het makkelijker te verwijderen als het nog klein is en nog geen grote wortels heeft. Dit kunt u natuurlijk met de hand doen, maar ook met een onkruidwieder.
Hiervoor zijn er handwieders, maar voor een grotere tuin is een schoffel aan te raden. Het is wel belangrijk om dit te doen met droog weer. Als het nat is, is er namelijk een kans dat het onkruid zich direct weer nestelt en verder groeit. Hou het onkruid wieden dus regelmatig bij. Hoe langer u wacht, hoe groter het onkruid wordt en hoe lastiger het wordt om dit op een biologische manier, zonder chemische bestrijding te verwijderen.
De Biesbosch Gijsbers Groep heeft ook milieuvriendelijke onkruidverdelgers. Graag adviseren wij u over de mogelijkheden met betrekking tot biologisch tuinieren! Wanneer u gebruik wilt maken van één van onze milieuvriendelijke onkruidverdelgers, vul dan eens ons contactformulier in.
Dieren bestrijden of juist aantrekken door biologisch tuinieren
Ook zijn er altijd diersoorten die graag in de tuin komen, maar waar we niet op zitten te wachten. Dit zijn bijvoorbeeld luizen en slakken. Ook dan kunt u de chemische bestrijdingsmiddelen prima buiten de deur houden. Slakken zijn bijvoorbeeld goed tegen te houden door een strook scherp zand om de planten heen te leggen. Als u de planten in bakken heeft, kunt u ook kiezen om een strook koper om de bakken heen te doen. Slakken gaan hier niet overheen. Wat ook veel mensen doen, is de slakken lokken met bier. Zo houd je ze weg van de planten. Daarnaast is het verdrinken van slakken een populaire tip, maar dit is uiteraard niet zo diervriendelijk.
Luizen op de planten zijn goed te bestrijden met brandnetelthee. Dit maak je door 10 brandnetelplanten 5 dagen te laten trekken in 1,5 liter koud water. Doe het water daarna in een plantenspuit en sproei het over de planten heen. Het is ook goed om dit preventief te gebruiken tegen luizen.
Daarnaast zijn er ook dieren die juist wel welkom zijn in de tuin. Denk aan lieveheersbeestjes, die luizen eten. Ook vogels, vlinders en bijen willen we graag in de tuin zien. Ze zorgen voor een leuk gezicht, maar zijn ook erg nuttig. Ze dragen namelijk bij aan bevruchting en een gezonde bodem in de tuin. Egels zijn ook fijn, ze zorgen op een natuurlijke manier voor minder slakken.
Probeer de goede dieren dus juist te lokken door bijvoorbeeld vogelhuisjes, een insecten- of bijenhotel, een vlinderkast of planten die vlinders aantrekken. Ook kun je zorgen voor een beschutte plek waar egels graag zitten. Als deze dieren zich welkom voelen in je tuin, zullen ze zeker graag blijven!
Wissel de gewassen
Als het gaat om een moestuin, dan is het belangrijk om te doen aan wisselteelt. Dit houdt in dat ieder bed elk jaar een ander gewas heeft staan. Dit heeft 2 voordelen; er wordt optimaal gebruik gemaakt van de grondstoffen in de bodem.
Elke plantsoort heeft natuurlijk andere grondstoffen nodig, en op deze manier raakt de bodem niet ‘uitgeput’ omdat elk jaar dezelfde stoffen er uit worden gehaald. Daarnaast zorgt het er ook voor dat natuurlijke vijanden van een bepaalde plantsoort zich niet makkelijk kunnen nestelen en uitbreiden.
Duurzaam en biologisch
Voor veel mensen gaan duurzaam en biologisch hand in hand met elkaar. Ook duurzaamheid kunt u goed toepassen bij biologisch tuinieren.
Bespaar bijvoorbeeld op het watergebruik, door de bodem zoveel mogelijk te bedekken. Dit kan door bodem bedekkende planten of bijvoorbeeld kokosschillen. Het water in de grond verdampt dan minder snel, waardoor je minder snel weer water hoeft te geven. Daarnaast kunnen planten ook lui worden als ze te vaak water krijgen. Het is beter om ze af en toe grondig water te geven, dan vaak een klein beetje. Bijvoorbeeld een courgette wortel, kan enorm lang worden zodat deze altijd wel water kan vinden. Dit gebeurt alleen als hij niet te vaak water krijgt.
Een regenton
Een regenton zorgt ervoor dat er altijd genoeg regenwater is om de planten mee te bevochtigen. Zo gebruik je ook natuurlijk water, wat weer beter is dan kraanwater. Het water geven van de planten kan het beste ’s ochtends gedaan worden. Dan is de bodem namelijk op zijn koelst. Als de bodem warm is, bijvoorbeeld na een lange dag zon, zal het water sneller verdampen waardoor er weer water verloren gaat.
Niet alleen water kan hergebruikt worden, ook snoei- en tuinafval kunnen we een tweede kans geven. Laat dit composteren, zodat u het later weer kunt gebruiken als tuinvoeding. Daarnaast zijn ook bamboestokken erg handig. Gebruik ze om klimplanten tegenop te laten klimmen. Het ziet er ook nog eens erg leuk uit!
Probeer het uit!
Biologisch tuinieren is iets wat u een tijdje moet doen voordat u doorheeft wat het beste werkt. Ook kan dit natuurlijk in elke situatie weer anders zijn. Ondervindt wat u het fijnst vindt, en u zult zien dat u steeds creatiever wordt in bepaalde biologische oplossingen. Zo wordt het steeds leuker en is het een uitdaging om overal weer een biologisch idee voor te vinden.
De Biesbosch Gijsbers Groep
Natuurlijk hechten ook wij waarde aan biologisch tuinieren. Wij geven u advies, helpen u bij vragen en zorgen daarnaast natuurlijk altijd voor een nette en nauwkeurige afwerking, zoals u van ons verwacht. Daarnaast zijn we flexibel en denken we altijd in het belang van onze klanten. Daarom zijn we bereid te schuiven in onze planning als dat nodig is.
Steeds meer opdrachtgevers weten ons te vinden. In 2017 hebben wij zelfs de krachten gebundeld. Gijsbers Hoveniers en De Biesbosch zijn samen gegaan onder de naam De Biesbosch Gijsbers Groep. Nog steeds met de goede kwaliteit die u van ons gewend bent. Voor tuinontwerp, tuinaanleg, tuinonderhoud, groenprojecten en boomverzorging is De Biesbosch Gijsbers Groep uw vertrouwde hoveniersbedrijf.
Heeft u hulp nodig bij biologisch tuinieren? Onze hoveniers hebben passie voor het vak en verzorgen uw tuin graag tot in de puntjes. Ontdek hier ons tuinonderhoud en vraag direct een prijsopgave bij ons aan.