Een tuin floreert pas echt wanneer er geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Toch kost u dit enige tijd en aandacht om ongewenst onkruid zelfstandig te verwijderen in plaats van te vertrouwen op chemische middelen die in sommige gevallen meer schade toebrengen aan uw tuin dan dat zij de problemen oplossen.

De Tweede Kamer onderzoekt momenteel of het mogelijk is alle (chemische) bestrijdingsmiddelen voor particulieren te verbieden. Toch moeten zij ook eerst bekijken of dat eindresultaat wel haalbaar is, aangezien er veel werk mee gemoeid is. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat particuliere tuineigenaren dag en nacht bezig zijn met het verwijderen van ongewenste onkruiden en plagen in de tuin.

Wij onderzochten enkele manieren waarop het eenvoudiger is om te vertrouwen op een natuurlijke aanpak in plaats van te grijpen naar chemische bestrijdingsmiddelen.

Wij geven u in dit blogbericht dan ook een aantal tips voor een natuurlijke aanpak bij het verwijderen (of voorkomen) van onkruiden en plagen in de tuin!

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen

In de meeste gevallen is voorkomen beter dan genezen. Zo ook in de tuin. Het ontwerp én de verdere indeling van uw tuin zijn belangrijk om zoveel mogelijk onkruid op natuurlijke wijze tegen te gaan.

Zorg bijvoorbeeld altijd voor de volgende elementen:

  • Gebruik alleen stenen en bestrating op het gebied waar u écht gebruik van maakt. Denk bijvoorbeeld aan wandelpaden en terrassen;
  • Zorg in de plantenborder voor groene bodembedekkers, waardoor jonge sprieten van onkruid geen kans meer maken;
  • Veeg en hark vaak. Bijvoorbeeld in de border bij kiezels en grind, maar ook uw oprit! Dit beschadigt de opkomende onkruiden;
  • Zorg voor cacaodoppen, kiezels en/of houtsnippers om de open gebieden in de tuin dicht te maken;
  • Gebruik in de borders altijd een worteldoek om ongewenste onkruidzaden en jonge sprieten geen kans te geven tot uitgroeien;

Heeft u te kampen met plagen zoals ‘mieren, bladluis, slakken?’ Dan vergt er meestal een andere aanpak. Met een goede plek in de tuin én zoveel mogelijk natuurlijke vijanden komt u al een heel eind.

Leg om meer natuurlijke vijanden te trekken in het bijzonder speciale ‘rommelhoekjes’ aan. Vogels komen hier automatisch op af voor de insecten en zullen ook de rest van uw tuin vanzelf ontdekken. Ook helpt het strooien van gesteentemeel tegen bladluizen, rupsen of buxusmotten.

Laat u eens adviseren over het verminderen van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen in uw tuin

Wilt u meer te weten komen over het onderhouden van uw tuin op ‘natuurlijke wijze?’ En zonder chemische onkruidbestrijdingsmiddelen? We geven u graag een aantal tips. Kom voor een persoonlijk advies met ons in contact. Ook is het mogelijk om de onderhoudswerkzaamheden te besteden aan hoveniersbedrijf De Biesbosch Gijsbers Groep.

Wij gebruiken tijdens het onderhoudswerk geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen, maar kiezen juist voor natuurvriendelijke machines en hulpmiddelen.

Onderhoud is cruciaal om uw tuin veilig en gezond te houden. Daarom is onderhoud geheel af te stemmen op uw eigen behoefte en wensen. Kies bijvoorbeeld voor halfjaarlijks onderhoud met een winter- en zomerbeurt. Of ga voor tuinonderhoud ieder seizoen! Onze hoveniers weten raad met uw tuin en adviseren u graag over de mogelijkheden.