Uw hovenier sinds 1978

Tuinonderhoud in het Najaar:
Tips voor een Prachtige Tuin

Het najaar brengt een schilderachtige verandering in onze tuinen met zich mee. De bladeren verkleuren en beginnen te vallen, de temperatuur daalt, en de natuur bereidt zich voor op de komende winter. Dit is het moment waarop tuinliefhebbers actie moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat hun tuin gezond blijft en klaar is voor de lente. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van tuinonderhoud in het najaar waar u rekening mee moet houden.

De Biesbosch gijsbers Groep

Heeft uitermate veel liefde voor het vak!

  • Sinds 1978 voor u actief

  • Actief in de regio 50km rondom Dordrecht

  • Beschikt over het CO2-Bewustheidscertificaat (Niveau 4)

  • Lid van de Dutch Quality Gardens

  • Gediplomeerde hoveniers en boomverzorgers

Planten in het najaar

Het najaar is een uitstekende tijd om nieuwe planten toe te voegen aan de tuin. De grond is nog warm van de zomer, wat gunstig is voor de wortelgroei. Overweeg om bollen, vaste planten en struiken te planten die in het voorjaar tot bloei zullen komen en kleur aan uw tuin zullen toevoegen.

Onderhoud van de tuin in de herfst

Begin met het verwijderen van dode bladeren en afval uit tuinbedden. Dit voorkomt schimmelgroei en zorgt ervoor dat planten voldoende licht en lucht krijgen. Snoei ook de uitgebloeide bloemen en takken om de groei te stimuleren en de tuin er opgeruimd uit te laten zien.

De tuin klaarmaken voor de herfst is de perfecte voorbereiding op een voorjaarstuin vol pracht en praal! Een van de punten die passen in het plaatje van onderhoud tuin in de herfst is het snoeien van dode en beschadigde takken. Als u deze takken verwijdert, kan de plant of boom zijn energie geven aan de gezonde onderdelen. Dit resulteert in gezondere groei in het voorjaar. Ook hebben sommige planten en struiken de neiging om erg agressief te groeien. Door op tijd te snoeien voorkomt u dat deze planten te groot worden.

Daarnaast voorkomt het snoeien van de planten en bomen in de herfst ook  gevaarlijke situaties bij sneeuwval. Dode takken kunnen breken onder het gewicht! Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Neem het snoeien en verwijderen mee in de tuin klaarmaken voor de herfst, en u heeft er enkele maanden laten heel veel plezier van.

herfstonderhoud
herfstonderhoud

Tuin opruimen in het najaar

Het najaar is het perfecte moment om de tuin voor te bereiden op het komende voorjaar. Denk aan het verplaatsen van potten en tuinmeubilair naar een beschutte plek om schade door winterweer te voorkomen. Repareer eventuele hekken of structuren die beschadigd zijn geraakt.

Najaarsonderhoud van het gazon

Het gazon heeft speciale aandacht nodig in het najaar. Maai het gras iets korter dan normaal voordat de winter begint. Verwijder ook bladeren en takken van het gazon om verstikking te voorkomen. Het is ook een goed moment om kale plekken in te zaaien en te bemesten voor een gezond en groen gazon in het voorjaar.

Najaarsonderhoud gazon is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw gras gezond blijft en goed groeit, zowel tijdens de wintermaanden als in het volgende groeiseizoen in het voorjaar. Hier zijn enkele redenen waarom najaarsonderhoud van het gazon belangrijk is:

Verstikking van het gazon

In de herfst vallen de bladeren van de bomen, ook op uw gazon. Als u deze bladeren niet verwijdert, krijgt het gras niet genoeg zuurstof. De lucht- en lichttoevoer wordt belemmerd.

Voorkomen van ziektes en schimmels

Het herfstklimaat is perfect voor de ontwikkeling van ziektes en schimmels, omdat de tuin dan vaak te maken heeft met vochtige omstandigheden. Hierbij is het verwijderen van de bladeren opnieuw belangrijk!

Wortelgroei

Zoals eerder benoemd is de herfst hét seizoen waarin u het beste nieuwe planten kun plaatsen. Qua groei geldt dit ook voor uw gras. Het wortelstelsel van het gras in uw gazon concentreert zich voornamelijk op de ondergrondse groei in plaats van de bovengrondse groei. Gras verzorging in het najaar bestaat vooral uit het luchten en bemesten zodat het worstelstelsel zich klaar kan maken voor het voorjaar! Een goede basis voor het volgende groeiseizoen.

Samengevat is gazon / gras onderhoud najaar dus erg belangrijk omdat het zich schrap kan zetten tegen de heftige wintermaanden, en voor kan bereiden op het voorjaar.

Bescherming tegen (vroege) vorst

Houd rekening met mogelijke vorst in het najaar. Dit komt steeds vaker voor! Bedek gevoelige planten ‘s nachts met doeken of gebruik speciale beschermhoezen om vorstschade te voorkomen. De vorst in de winter kan erg streng zijn! Bereid u dan ook voor op de winter in de tuin als het zover is.

Het najaar biedt tal van mogelijkheden om uw tuin te verzorgen en voor te bereiden op het volgende groeiseizoen. Door deze tips voor tuinonderhoud in het najaar te volgen, kunt u genieten van een prachtige en gezonde tuin, zowel nu als in de toekomst. Het is een investering in de schoonheid en vitaliteit van uw buitenruimte!

herfstonderhoud

Een vraag stellen over tuinonderhoud najaar

Wilt u meer weten over tuinonderhoud door de Biesbosch Gijsbers Groep? We komen graag met u in contact om de mogelijkheden te bespreken; deze zijn eindeloos! Ons team maakt graag uw tuindromen waar.

  • Let op! U kunt alleen gebruik maken van onze dienstverlening als u zich bevindt in een straal van 25km rondom Dordrecht. 
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Persoonlijk advies

Wenst u een oriënterend gesprek?
De Biesbosch Gijsbers Groep komt graag met u in contact!

Prijsopgave op maat

Liever meteen een offerte op maat ontvangen?
Vraag naar onze prijzen via ons online formulier.