Uw hovenier sinds 1978

Tuinonderhoud in de Winter:
De Belangrijkste Stappen

Wanneer de winter zijn intrede doet en het echt goed koud wordt, vraagt uw tuin om speciale aandacht. Het tuinonderhoud van de tuin in de winter verschilt enigszins van dat in de herfst, omdat de nadruk nu ligt op bescherming tegen de koude en het behouden van de gezondheid van alle planten. Het doel is om de tuin winterklaar te maken, zodat deze in het voorjaar weer volop tot leven kan komen. Maar wat houdt “tuin winterklaar maken” precies in, en wanneer moet u dit doen?

De Biesbosch gijsbers Groep

Heeft uitermate veel liefde voor het vak!

  • Sinds 1978 voor u actief

  • In Zuid-Holland, Noord-Brabant én Zeeland

  • VCA- én ISO 9001 gecertificeerd

  • Beschikt over het CO2-Bewustheidscertificaat (Niveau 4)

  • Lid van de Dutch Quality Gardens

  • Gediplomeerde hoveniers en boomverzorgers

Wat is een tuin ‘winterklaar maken’?

Een tuin winterklaar maken betekent het nemen van maatregelen om de tuin te beschermen tegen de barre winterse omstandigheden. Dit omvat het binnenhalen van vorstgevoelige planten, het snoeien van bomen en struiken om schade door ijs en sneeuw te voorkomen, en het zorgen voor de algemene gezondheid van uw planten, gazons en bloembedden tijdens de koude maanden.

Wanneer de tuin winterklaar maken?

Het ideale moment om uw voor- of achtertuin winterklaar te maken, hangt af van het klimaat. Over het algemeen kunt u beginnen met winteronderhoud in de late herfst, wanneer de meeste bladeren zijn gevallen. Dit geeft voldoende tijd om voorbereidingen te treffen voordat de vorst toeslaat. Zorg ervoor dat al het winterklaar maken is voltooid voordat de diepe winterse kou intreedt!

winteronderhoud
tuin winterklaar maken

Winteronderhoud tuin

Enkele belangrijke stappen voor het winteronderhoud van uw tuin zijn onder andere:

  • Het verwijderen van dode planten en takken;
  • Het bedekken van gevoelige planten met speciale beschermhoezen of doeken;
  • Het verzorgen van het gazon door het te bemesten en onkruid te verwijderen, en het controleren van tuinmeubilair en apparatuur op eventuele reparaties.

Net als in de herfst, is het in de wintermaanden ook van belang om groenafval te verwijderen uit de tuin. Als dit blijft liggen, kan het de lucht- en lichtcirculatie van uw gras of gazon belemmeren! Dit kan resulteren in schimmels en ziektes in de tuin.

Vergeet niet te snoeien! Dode takken en bladeren kunnen een gevaar vormen voor mens en dier. Waarom? Tijdens de winter kan het flink sneeuwen. Als deze sneeuw voor een langere tijd blijft liggen, kan het er voor zorgen dat dode takken breken onder het gewicht van de sneeuw. Dit kunt u doen nadat de bladeren zijn gevallen. Vanzelfsprekend is het snoeien van planten en bomen in de winter ook belangrijk voor de gezondheid van de plant.

Vorstbescherming planten

Niet alle planten in de tuin kunnen goed tegen vorst. Er zijn verschillende manieren om de niet winterharde planten te beschermen! Vanzelfsprekend is het per plant verschillend.

  1. Winterhoezen voor planten. Ideaal om individuele planten als olijfbomen te beschermen. Let wel op! De hoezen moeten kunnen ‘ademen’ anders ontstaat er schimmel. Vraag om advies als u hier niet uitkomt.
  2. Verplaatsbare kassen of koude frames. Heeft u buiten planten in potten? Plaats deze indien mogelijk in een verplaatsbare kas of koude frame. Zo beschermt u ze tegen de kou en vorst. Ook kunt u de planten in de schuur zetten als u hier plek voor heeft.
  3. Ondersteuning. Sommige planten zijn van zichzelf niet heel sterk. Dit geldt vooral voor jonge planten en bomen. Ondersteun deze met bijvoorbeeld bamboestokken zodat de takken het gewicht van sneeuw en ijs kunnen houden!
  4. Variatie winterharde planten. Kies bij uw beplantingsplan niet alleen voor zomerbloeiers, maar ook voor winterharde beplanting. Deze zijn beter bestand tegen de kou. Zo hoeft u niet alle planten te beschermen en staat uw tuin er ook mooi bij tijdens de wintermaanden!

Verschil tuinonderhoud in de herfst en winter

Het verschil tussen tuinonderhoud in de herfst en tuinonderhoud in de winter ligt in de specifieke aandacht voor bescherming tegen de kou in de winter. In de herfst richt u zich voornamelijk op het opruimen en voorbereiden van de tuin voor de komende winter én voorjaar (door bijvoorbeeld nieuwe beplanting te planten), terwijl u in de winter actief bezig bent met het beschermen van de planten en het behouden van de vitaliteit van de buitenruimte.

Klik hier om meer te lezen over onderhoud in de herfst.

winteronderhoud

Een vraag stellen over tuinonderhoud winter

Wilt u meer weten over tuinonderhoud door de Biesbosch Gijsbers Groep? We komen graag met u in contact om de mogelijkheden te bespreken; deze zijn eindeloos! Ons team maakt graag uw tuindromen waar.

Persoonlijk advies

Wenst u een oriënterend gesprek?
De Biesbosch Gijsbers Groep komt graag met u in contact!

Prijsopgave op maat

Liever meteen een offerte op maat ontvangen?
Vraag naar onze prijzen via ons online formulier.