Uw hovenier sinds 1978

De tuin voorjaar klaar maken

Hoort u al de vogels fluiten? Het voorjaar staat voor de deur!  Wij kunnen niet wachten. Uw tuin is op dit moment (vooral ondergronds) druk bezig met de voorbereidingen. Wij vertellen u graag hoe u uw tuin een handje kan helpen.

Het voorjaar begint in 2024 op woensdag 20 maart en eindigt op donderdag 20 juni. Maar, wanneer start u met uw tuin voorjaarsklaar maken?

De Biesbosch gijsbers Groep

Heeft uitermate veel liefde voor het vak!

  • Sinds 1978 voor u actief

  • In Zuid-Holland, Noord-Brabant én Zeeland

  • VCA- én ISO 9001 gecertificeerd

  • Beschikt over het CO2-Bewustheidscertificaat (Niveau 4)

  • Lid van de Dutch Quality Gardens

  • Gediplomeerde hoveniers en boomverzorgers

Wat moet u doen in de tuin voor het voorjaar begint?

U kunt zelf aan de slag en uw tuin klaarmaken voor de lente, maar als u hulp nodig heeft, staat de Biesbosch Gijsbers Groep voor u klaar!

Onkruid verwijderen

Onkruid verwijderen is én blijft een vervelende klus. Kleine onkruidstukken kunnen met de hand, maar grote oppervlakte kosten veel tijd Gelukkig bestaan er veel duurzame manieren om het onkruid uit uw tuin te laten verwijderen. Denk via heet water of hete lucht. Wij beschikken over machines die het onkruid voor uw kunnen verwijderen. Klik hier om meer informatie op te vragen over professionele onkruidbestrijding.

Planten van zomerbollen

In de zomer een tuin vol prachtige bloemen? Dan kunt u het beste nu uw zomerbollen gaan planten. Verwelkom insecten als vlinders en bijen in de tuin! Maak een plan waar u de bollen wilt laten planten. Bent u niet goed in het maken van een beplantingsplan? Wij helpen u graag.

Compost in borders

Meestal wordt compost in het najaar en in het voorjaar aangebracht. Denk aan de oude bladeren van de boom. Dit biedt tijdens de wintermaanden een isolatielaag voor het plantvak. Het voordeel hiervan is dat het de bodemstructuur verbeterd en zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen.

Snoeien van bijvoorbeeld vlinderstruiken en rozen.

Houdt struiken gezond en mooi in vorm door ze op tijd te snoeien. Maart is de beste maand om de struiken te snoeien. Een vlinderstruik dient bijvoorbeeld ieder jaar flink gesnoeid te worden om vervolgens voller en mooier te groeien. Doe dit niet eerder! Dan is de struik gevoeliger voor plantziektes.

voorjaar tuin
bemesten tuin voorjaar

Goed het voorjaar in; dé tuintips

  • U kunt planten laten luchten die onder een vorst beschermend doek hebben gelegen! Vergeet niet het weerbericht in de gaten te houden; het kan soms vriezen ’s nachts. Leg dan het doek weer even terug.
  • Hang nestkasten op voor de dieren! Niets mooiers dan het voorjaar; allen groeit en bloeit. Zo ook de dieren. Geef ze een beschermende plek waarin ze zich kunnen nesten.
  • Plaats een voedertafel voor de vogels. Hier kunt u bijvoorbeeld overgebleven groente en fruit op neerleggen.
  • Controleer uw tuingereedschap. Is alles nog in goede staat? Vaak kunt u rond deze tijd het tuingereedschap weer in de schappen van de winkel terug vinden!

Uw moestuin voorjaarsklaar maken

Heeft u een moestuin in de tuin? Maak deze voorjaarsklaar door te letten op de volgende onderdelen.

Compostbakken schoonmaken

De compostbakken mogen niet te nat of juist te droog worden. Het is dus van belang dat de omgeving waarin de compost wordt opgeslagen netjes wordt onderhouden. Maak hem eens in de zoveel tijd schoon. Bij teveel nattigheid kunnen de voedingsstoffen uit de compost verdwijnen; en dat is wat u wil voorkomen.

Infiltratiesysteem laten aanleggen

Ons kikkerlandje staat bekend om zijn vele natte dagen. Dit betekend dat uw moestuin soms té veel water krijgt. Om uw oogst niet te laten verpieteren is het van belang om een goede waterafvoer te hebben. Een oplossing hiervoor is het laten aanleggen van een wadi. Een wadi is een opslag- en infiltratie van water. Wadi is een letterlijke afkorting van “Water Afvoer Drainage en Infiltratie”. In de wadi wordt tijdelijk het water opgeslagen. U kunt er voor kiezen om deze aan te sluiten aan het riool zodat teveel water direct kan worden afgevoerd.

Inzaaien in de kas en moestuin

Heeft u een kas? Dan is het nu de tijd om tomaten, paprika en courgette in te zaaien. In de moestuin kunt u starten met het zaaien van uien, pluksla en erwten. Denk daarnaast ook na over welke zomerplanten u wilt gaan zaaien zodat u deze optijd kan kopen. Maak hiervoor een beplantingsplan.

moestuinonderhoud voorjaar

Een vraag stellen over tuinonderhoud voorjaar

Wilt u meer weten over tuinonderhoud door de Biesbosch Gijsbers Groep? We komen graag met u in contact om de mogelijkheden te bespreken; deze zijn eindeloos! Ons team maakt graag uw tuindromen waar.

Persoonlijk advies

Wenst u een oriënterend gesprek?
De Biesbosch Gijsbers Groep komt graag met u in contact!

Prijsopgave op maat

Liever meteen een offerte op maat ontvangen?
Vraag naar onze prijzen via ons online formulier.