Meer groen in de tuin!

Vergroening

Om de biodiversiteit een handje te helpen zien we dat steeds meer mensen vergroenen een erg belangrijk onderwerp vinden. Maar wat kunt u doen om uw tuin te vergroenen? Natuurlijk kunt u tegels vervangen voor groen, maar houdt het daarbij op? Zeker niet! De Biesbosch Gijsbers Groep is gespecialiseerd in verduurzaming van de tuin en laat u graag zien welke mogelijkheden u heeft.

Tegels eruit, groen erin!

Toe aan een bloeiende tuin? Dit is vrij makkelijk te realiseren. Kijk of u wat tegels uit uw tuin kunt halen, en plant hier wat groens in. De Gemeente Dordrecht heeft zelfs een gratis tegel ophaalservice, omdat ze de vergroening van de stad willen vergroten.

Zowel bij een volledige tuinrenovatie of kleine aanpassingen in de tuin kunnen wij u voorzien van passend advies. Welke planten passen het beste bij de tuin? Welke planten hebben veel onderhoud nodig en welke niet? Deze vragen nemen wij mee in ons advies.

Bloeiende planten

Om uw tuin aantrekkelijk te maken voor vlinders, bijen en andere insecten kunt u kiezen voor insect vriendelijke bloeiers. Vaak behoren deze planten tot de lipbloemige familie. Insecten dragen bij aan de biodiversiteit omdat ze van nature opruimers zijn. Daarnaast zorgen ze voor bestuiving van andere bloemen, groentes en fruitplanten. Deze beestjes zijn onmisbaar! Niet alleen kunt u kiezen voor vaste planten, het zaaien van een bloemmengsel helpt ook om insecten aan te trekken. Neem contact met ons op voor meer informatie over het toevoegen van bloemen en planten in de tuin! Hieronder geven we wat voorbeelden van insect vriendelijke planten en struiken.

Lavendel

Een kleurrijke en geurende plant in de tuin? Kies dan voor Lavendel! De plant houdt van de zon en heeft weinig onderhoud nodig als deze in de grond staat. Insecten als bijen, vlinders en hommels houden van deze plant. Muggen, wespen en vliegen vermijden de plant liever.

Vlinderstruik

De benaming zegt het eigenlijk al: Deze struik is een aantrekker voor verschillende soorten vlinders. Vlinders halen hun voedingsstoffen uit de plant; hij zit vol met nectar. Spot de beestjes op een mooie zomerdag en kijk welke verschillende type vlinders uw tuin bezoeken!

Zonnehoed

Een plant die weinig verzorging nodig heeft is de Zonnehoed. Deze meerjarige bloeier laat zijn kleuren zien in de herfst! Een prachtige toevoeging aan de tuin. Bijen en hommels vinden de Zonnehoed een fijne plant om te bezoeken, slakken daarentegen niet!

Watermanagement

Slimmer omgaan met regenwater helpt bij de verduurzaming van uw tuin. Hier kunt u verschillende kanten mee op gaan! In plaats van het laten afvoeren via de riolering kunt u het water hergebruiken in de tuin. Hier zijn verschillende opties voor. Stel een vraag over het laten plaatsen van een regenton of ondergrondse watertank. We vertellen u hieronder wat meer over beide mogelijkheden:

Regenton

Vang hemelwater op in een regenton. Dit heeft verschillende voordelen. U kunt namelijk het beste uw planten watergeven met regenwater dan met kraanwater. Waarom? In kraanwater zit méér kalk dan in hemelwater. Daarnaast zijn er steeds meer droge periodes in Nederland. Bij schaarste in water heeft u een extra opslag in de tuin.

Watertank

Wilt u nog meer uit het regenwater halen? Laat dan een watertank plaatsen. Door hemelwater in te zetten voor verschillende taken in huis bespaart u op uw rekeningen. Het water kan gebruikt worden om WC’s door te spoelen, maar ook voor de wasmachine. Dankzij een speciaal filter wordt het water gefilterd en is bruikbaar voor de wasmachine.

Een groen dak

Als u vanaf de eerste verdieping van uw huis de andere huizen bekijkt, ziet u het vast vaak voorbijkomen: een groen dak op een overkapping of schuur. Sedum op een dak draagt bij aan de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt. Daarnaast houdt het de ruimte waar het dak op is geplaatst lekker koel of juist goed om temperatuur. Zo draagt het bij aan de verduurzaming!

bestrating dordrecht

Waterdoorlatende bestrating

Heeft u tegels in de tuin om een looppad te creëren? Of wilt u geen wateroverlast meer op uw oprit? Vervang dan de huidige bestrating voor waterdoorlatende bestrating. Het ontwerp van deze type bestrating zorgt ervoor dat het regenwater doorloopt in de grond en het grondwater op peil houdt. Voorkom dat uw tuin overloopt!

Kiezelstenen en grind

Kiezelstenen en siergrind zien we tegenwoordig veel in voortuinen voorbijkomen. Het heeft een mooie luxe uitstraling en kan makkelijk hemelwater afvoeren. Ze zijn in verschillende kleuren en vormen beschikbaar, dat maakt dat het in veel tuinstijlen goed toepasbaar is.

Poreuze klinkers

Door de structuur van de poreuze klinkers kunnen deze beter water doorlaten dan de normale klinkers. Deze structuur wordt gevormd door het gebruik van een grote grindmaat. Op deze manier trekt het regenwater gemakkelijk door de klinker dan in een normale situatie!

Grastegels

De grastegel zien we veel op plekken waar zware belasting veel voorkomt. Denk aan grotere parkeerplaatsen bij bijvoorbeeld een voetbalclub. De open vorm zorgt ervoor dat er ruimte is voor grasgroei, wat helpt bij het afvoeren van grote hoeveelheden regenwater.

Volgt u ons al?

Ontdek ons Pinterestbord over tuinaanleg.
Laat u inspireren!

Insectenhotel

Niet alleen met bloeiende planten kunt u insecten aantrekken, ook een insectenhotel zien we steeds vaker voorbijkomen! De benaming zegt het al.. Het dienst als rustplaats voor de kleinere diertjes die uw tuin bezoeken. Daarnaast kunnen ze bij slecht weer schuilen en is er plek om te broeden. Het insectenhotel moet geplaatst worden op een zonnig stukje in de tuin, in de buurt van de bloeiende planten.

Persoonlijk advies

Wenst u een oriënterend gesprek?
De Biesbosch Gijsbers Groep komt graag met u in contact!

Prijsopgave op maat

Liever meteen een offerte op maat ontvangen?
Vraag naar onze prijzen via ons online formulier.

Navigeer verder

Tuinontwerp

Tuinaanleg

Tuinonderhoud

Groenprojecten

Boomverzorging

Constructies