Veel mensen krijgen dit seizoen weer te maken met vervelende tuinplagen en problemen. Met een biodiverse tuin houdt u de gezondheid van de tuin in balans, waardoor plagen, schimmels en ziektes uit uw tuin worden vermeden.

Wilt u ook genieten van de voordelen van een biodiverse tuin? Wij geven in dit blogbericht een aantal handige tips en tricks voor de aanleg van uw eigen biodiverse tuin.

Wat is biodiversiteit nu eigenlijk?

Biodiversiteit houdt eigenlijk in dat er verschillende levensvormen mogelijk zijn in één ecosysteem. En dan wordt er bedoeld dat er naast insecten ook ruimte is voor verschillende bacteriën, amfibieën, vogels, planten, bomen algen en andere soorten.

Ook wordt er met biodiversiteit soortenrijkdom aangeduid van een bepaalde groep soorten (zoals planten, vogels, algen), welke vergelijkbaar is uit een ander soortgelijk gebied of omgeving.

Met een biodiverse tuin, haal je dus eigenlijk een stukje natuur de tuin is die volledig zelfstandig in balans is (en blijft) en die daarnaast ook natuurlijke levensvormen aantrekt.

De biodiversiteit hangt nauw samen met het klimaat. Ook staat het in Nederland erg onder druk. Het aantal dier-, insecten- en plantensoorten neemt door de jaren heen sterk af. Daarom is het aanleggen van een natuurlijke tuinomgeving alleen maar mooi meegenomen.

biodiverse tuin

Geef leven aan de tuin!

Belangrijk in een biodiverse tuin is dat heterogeniteit wordt voorkomen. Als uw tuin namelijk veel variatie kent in bijvoorbeeld bodemsoorten, waterhuishouding, vegetatiestructuur, reliëf en expositie, zullen veel soorten er een geschikte leefomgeving in vinden.

En dat is natuurlijk precies het einddoel van een biodiverse tuin; zoveel mogelijk leefgebied creëren voor de verschillende planten, dier- en insectensoorten.

Tips & tricks voor een juiste aanleg van een biodiverse tuin

Wij kunnen het als hoveniersbedrijf niet genoeg benoemen, maar meer biodiversiteit in de tuin is van levensbelang. Het zorgt namelijk voor een gezonde tuin. Plagen, schimmels en ongedierte wordt in balans gehouden door goede bacteriën en natuurlijke vijanden. In een biodiverse tuin is het ook van belang om de natuur een handje te helpen en zoveel mogelijk haar gang te laten gaan. Chemische bestrijdingsmiddelen worden dus liever niet toegepast.

Hieronder een aantal voordelen van de biodiverse tuin:

 • Uw tuin kan beter tegen de seizoenswisselingen
 • Er is volop leven in uw tuin met rijke soorten aan insecten, dieren en planten
 • De tuin houdt zichzelf in evenwicht

Maar waar begint u bij de aanleg van een biodiverse tuin? Wij geven u een aantal handige tips & tricks!

 1. Beperk het aantal tegels en harde bestrating en kies voor natuurlijk gras, een bloemenweide, halfverharding of gras beton tegels.
 2. Behoud oude muren en schuttingen, want vaak leven daar al veel insecten bij. Ook groene hagen zijn ideaal als natuurlijke erfafscheiding om de biodiversiteit te bevorderen.
 3. Kies voor een vijver met natuurlijke oevers. Dat is ideaal voor amfibieën, insecten en vissen.
 4. Ga voor de juiste beplanting op de juiste plek om het meeste uit uw beplanting te halen. Advies daarover vindt u terug in een beplantingsplan, welke op maat voor u wordt samengesteld door De Biesbosch Gijsbers Groep.
 5. Ga voor eetbare planten die stuifmeel, nectar en bessen afgeven.
 6. Kies voor duurzame oplossingen zoals bijvoorbeeld een sedum dak, het opslaan van regenwater, een gezonde bodemkwaliteit, een hoekje met tuinafval of een compost hoop.
 7. Gebruik energiezuinige tuinverlichting om de insecten en nachtdieren zo min mogelijk te storen.
 8. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar kies voor duurzame oplossingen. Ook werkt het lokken van een natuurlijke vijanden in veel gevallen heel goed.
biodiverse tuin

Een biodiverse tuin is te combineren met iedere gewenste tuinstijl!

Wilt u een biodiverse tuin combineren met een bepaalde tuinstijl? De stijl van een tuin zegt niets over de gezondheid ervan. Daarom kijken we bij uw wensen altijd voor een juiste combinatie van materialen, planten en ontwerp. Zo past ook een biodiverse tuin helemaal bij uw persoonlijke smaak en behoefte!

Meer advies ontvangen over de inrichting van een biodiverse tuin? Laat hoveniersbedrijf De Biesbosch Gijsbers Groep u verder helpen met o.a. een beplantingsplan op maat en een 3D tuinontwerp. En geniet binnenkort van een levendige tuin met rijke soorten aan planten, dieren en insecten!