Dat het klimaat in Nederland aan het veranderen is, is één ding dat zeker is. Droge periodes met veel zon wisselen natte periodes met veel wind en regen af. Ook vriest het vaak pas veel later in het jaar en worden de winters minder hard.

Deze nieuwe weesomstandigheden hebben invloed op het leven in uw tuin. U wilt natuurlijk dat alle planten in uw tuin voorbereidt zijn op het veranderende klimaat, om zo lang mogelijk te genieten van de investering.

De algemene regel geldt: ‘Hoe meer groen u toevoegt aan uw tuin, hoe beter!’ Door groen kan het overtollige regenwater in uw tuin namelijk eenvoudiger weglopen in de bodem én voorkomt u bovendien erosie. Ook beschermt u tegelijkertijd het bodemleven. Heeft u een houten schutting? U kunt ervoor kiezen om groene klimplanten tegenaan te plaatsen en/of de schutting te vervangen voor een groene haag.

Kortom, maak uw tuin klimaatbestendig en geniet nog langer van uw nieuw aangelegde tuin door diverse opties uit onderstaande lijst aan uw tuin toe te voegen. Deze plantensoorten zijn niet alleen in kleine, maar ook in grote tuinen razend populair. Lees ook zeker onze overige tips om uw tuin klimaatadaptief te maken.

Gratis tuininspiratie

Bent u inspiratieloos of heeft u een bepaalde tuinstijl voor ogen? De Biesbosch Gijsbers Groep geeft handige tips voor de meest populaire tuinstijlen! Lees meer over een bepaalde tuinstijl door op een van de onderstaande foto’s te klikken.

1. Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn ideaal voor uw tuin in natte en/of droge periodes. Sommige bodembedekkers kunnen zelfs natte én droge voeten aan. Anderen gedijen het beste in één van de situaties. Let bij het planten vooral op de eisen per bodembedekker. Kijk bijvoorbeeld goed of de bodembedekkers in schaduwrijke of schaduwarme grond moet worden geplaatst om de voordelen van de plant nog beter te benutten.

Een voorbeeld van een bodembedekker die klimaatbestendig is, is de bodembedekker ‘Sedum’. Dat is een prima bodembedekker die mooi groen blijft, ook bij extreme droogte.

Wij adviseren de volgende bodembedekkers per situatie voor uw tuin:

klimaatbestendige tuin

Stekelnootje

klimaatbestendige tuin

Wolfsmelk

klimaatbestendige tuin

De Kleine Maagdenpalm

Kruiptijm

klimaatbestendige tuin

Kruipend zenegroen

klimaatbestendige tuin

Koperknoopje

klimaatbestendige tuin

Vetmuur

klimaatbestendige tuin

Koninginnekruid

2. Vaste planten

Vaste planten spelen altijd een belangrijke rol in uw tuin. Door de verschillende eigenschappen op het gebied van kleur, bloeitijd en vorm zorgen ze namelijk voor veel variatie in de tuin. U kunt ze eenvoudig combineren met bodembedekkers, siergrassen en bomen.

Vaste planten zijn er voor iedere plaats in de tuin. Of dat nu zon, schaduw, droog of nat is, er is altijd een plekje te vinden voor de vaste plant. De jaarlijkse cyclus van de vaste plant maakt ze ieder jaar weer rijker en mooier. Daarom raden we zeker aan om veel combinaties vaste planten aan uw tuin toe te voegen.

klimaatbestendige tuin

Stokroos

klimaatbestendig

Ezeloor

klimaatbestendige tuin

Reuzenlavendel

klimaatbestendige tuin

Zachte acanthus

klimaatbestendige tuin

Astilbe

klimaatbestendige tuin

Koningsvaren

klimaatbestendige tuin

Purperklokje

Gebroken hartje

3. Bomen

Bomen zijn een opvallend onderdeel van uw tuin. Voordat u een boom in de tuin plant is het essentieel om er goed over na te denken. Immers heeft u een boom voor een lange periode en moet u er voor een lange tijd ook van genieten. Bomen tot maximaal 6 meter hoog, passen bijna altijd in een kleine tuin (tenzij het een zeer breed uitgroeiende soort is). Heeft u meer ruimte beschikbaar? Dan zijn grotere soorten aan te bevelen.

Bomen geven structuur aan uw tuin. Het zijn de ware blikvangers die meestal het eerst opvallen. Kies daarom een boom, die past op de standplaats die u in gedachten heeft. Dat doet u door een selectie te maken uit onderstaande opties. Deze bodem bieden u niet alleen schaduw, maar zuiveren de lucht en houden bovendien volop water vast. Ideaal voor de wisselende seizoenen in Nederland.

klimaatbestendige tuin

Japanse haagbeuk

Klimaat tuin

Judasboom

Klimaat tuin

Gleditsia triacanthos

Klimaat tuin

De valse christusdoorn

Klimaat tuin

Rode Vuurdoorn

Pontische eik

Klimaat tuin

Green Dwarf (Bolmoeraseik)

Klimaat tuin

Hamamelidaceae

Overige tips voor een klimaatbestendige tuin:

  1. Zorg voor een goede bodemverbeteraar om uw bodem te voorzien van voldoende bacteriën en/of voedingsstoffen. Een bodemverbeteraar houdt overtollig water goed vast. Bodemverbeteraars houden niet alleen uw bodem gezond, maar zorgen bovendien voor een optimale voedingsopname voor uw (nieuwe) planten. Zo worden uw planten sterker om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.
  1. Kies eens voor halfverharding in plaats van een volledig gesloten verharding. Het water kan dan veel gemakkelijker wegvloeien. Ga bijvoorbeeld voor fijn grind, cacaodoppen, houtsnippers, dolomiet of schelpen.
  1. Zorg ervoor dat er een goede waterafvoer is geïnstalleerd in uw tuin. Dat doet u door bijvoorbeeld een lijngoot aan te leggen in de rand van een looppad of terras. Eveneens zorgt u voor een goedwerkend infiltratievoorziening (kratten, grindkoffers of buizen) om waterschade te voorkomen. Overtollig water kunt u eveneens opslaan in een waterton, wadi of waterbuffertank.
  1. Zorg eveneens voor voldoende balans tussen groen en tegels. Normaliter hanteren wij een balans van 60% groen en 40% tegels. Probeer om maximaal 1/3 van de tuin te betegelen en laat de rest vrij voor allerlei soorten beplanting. Van mooie bodembedekkers, bloemen en siergrassen tot vaste planten, grasvelden en bomen.
  1. Wilt u toch veel bestrating aanleggen? Kies dan eens voor grote voegen tussen tuintegels. Grote voegen zorgt voor minder tegeloppervlak. Ook hoe groter de voegen, hoe meer water weg kan zakken naar de bodem. Ideaal voor als u kampt met plassen of overtollig water in de tuin.
  1. Kies voor een groene haag of schutting. De groene schutting biedt bescherming, voeding en schaduw voor vogels en insecten. Eventueel is het mogelijk om diverse klimplanten tegen uw schutting te plaatsen om zo toch een groene schutting te creëren.
  1. Leg een gazon aan. Een rond gazon, vierkant of rechthoekig. Een gazon past in iedere tuin en bij ieder budget. Op een gazon kan het water snel de grond in trekken waardoor het niet afgevoerd hoeft te worden richting het riool. Een gazon is heerlijk voor spelende kinderen en huisdieren.
  1. Plaats een regenwatervijver in de tuin. De vijver vangt eenvoudig overtollig regenwater op wanneer het hard regent in de tuin. Wanneer u kiest voor een laaggelegen vijver met schuin lopende oevers, stroomt het regenwater op een natuurlijke wijze ook naar de vijver toe. De vijver is een blikvanger in de tuin. Maak deze af met prachtig bloeiende vijverplanten en leuke vissen.

Bronvermelding afbeeldingen

De volgende afbeeldingen zijn overgenomen van de website www.vdberk.nl: Gleditsia Triacanthos, Pontische Eik en Hamamelidaceae. De rest van de afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig van de website www.appeltern.nl. 

Klimaatbestendige tuin: Ik wil meer te weten komen

Meer tips ontvangen over welke planten geschikt zijn voor uw droge of natte tuin? Of wenst u meer te weten te komen over het klimaatbestendig maken van uw tuin?

Ontdek dan snel de mogelijkheden van hoveniersbedrijf De Biesbosch Gijsbers Groep op het gebied van een beplantingsplan, tuinaanleg en 3D tuinontwerp.

En kom in contact via de website voor een klimaatbestendige tuin op maat.