Vol tuininspiratie door de Biesbosch Gijsbers Groep

7 tips voor een duurzame tuin

Duurzaam tuinieren is steeds belangrijker én helemaal niet ingewikkeld. Het levert veel moois en gezonds op. Om u op weg te helpen geven we u een 7 makkelijke tips voor een duurzame tuin.

Waarom is een duurzame tuin belangrijk?

Veel mensen wonen in steden en helaas is daar weinig groen te vinden. Klimaatverandering, slechtere luchtkwaliteit en vermindering van biodiversiteit zijn grote actuele problemen waar we op dit moment mee te maken hebben. Door uw tuin groener in te richten, draagt u zelf een steentje bij aan de oplossingen. Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een duurzaam tuinplan? Neem dan gerust contact met ons op.

De Biesbosch gijsbers Groep

Heeft uitermate veel liefde voor het vak!

  • Sinds 1978 voor u actief

  • In Zuid-Holland, Noord-Brabant én Zeeland

  • VCA- én ISO 9001 gecertificeerd

  • Beschikt over het CO2-Bewustheidscertificaat (Niveau 4)

  • Lid van de Dutch Quality Gardens

  • Gediplomeerde hoveniers en boomverzorgers

Gratis tuininspiratie

Bent u inspiratieloos of heeft u een bepaalde tuinstijl voor ogen? De Biesbosch Gijsbers Groep geeft handige tips voor de meest populaire tuinstijlen! Lees meer over een bepaalde tuinstijl door op een van de onderstaande foto’s te klikken.

De voordelen van een duurzame tuin

Het hebben van een duurzame tuin biedt veel voordelen! Het is goed voor het milieu, het zorgt voor groene oases in een dorp of stad, het helpt klimaatverandering tegen te gaan en het levert u extra plezier op. In een duurzame tuin met een rijke biodiversiteit valt er namelijk genoeg te zien.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een duurzame tuin:

  • Het gebruik van duurzame materialen & onderhoudsmiddelen
  • De tuin verzorgt zichzelf en is onderhoudsarm
  • Een rijke biodiversiteit
  • Gebruik van inheemse plantensoorten
  • Geslaagde begroeiing
Bekijk onze tips!

Wij hebben de beste tips voor u op een rijtje gezet, zodat u direct aan de slag kunt met het verduurzamen van uw tuin.

1. Minder stenen, meer groen

Wanneer uw tuin bestraat is met tegels, moet al het regenwater via het riool worden afgevoerd. Kies daarom voor een waterdoorlatende bestrating. Grind, schelpen, boomschors en cacaodoppen zijn een goede vervanging.  Het water loopt met half verharding geleidelijk weg in de grond. Daarnaast zorgen deze paden direct voor een natuurlijke uitstraling.

minder stenen in de tuin
minder stenen in de tuin

2. Regenwater gebruiken

Wanneer u regenwater opvangt met een regenton of andere bak profiteert uw tuin van veel voordelen. Het is milieuvriendelijk en in veel gevallen nog beter voor de begroeiing in uw tuin dan kraanwater. Plaats de regenton op een plek in de schaduw, zodat algen minder kans krijgen. Met een pompsysteem kunt u het regenwater uit de bak pompen en uw tuin besproeien of u kunt dit simpel met een gieter doen. U kunt de ton ook rechtstreeks aansluiten op de dakgoot of regenafvoer. Hoe groter uw regenton, hoe groter uw waterbuffer bij droogte.

duurzame tuintips
grint in de tuin

3. Verlichting

Uiteraard wilt u ’s avonds nog van uw tuin kunnen genieten. Gezellige tuinverlichting mag dan niet ontbreken. Kies voor Solar verlichting. Dit is een verlichtingssysteem dat werkt op zonne-energie. Wilt u dit aanvullen met andere verlichting? Dan zijn ledlampen de meest duurzame optie.

duurzame tuinverlichting
duurzame verlichting in de tuin

4. Duurzame materialen

In een huis gebruiken we het al vaak, maar ook in een tuin kunt u gebruik maken van duurzame materialen. Kies voor zoveel mogelijk milieuvriendelijke, gerecyclede of tweedehands materialen. Zo kunt u bijvoorbeeld gaan voor een haag als schutting of tweedehandse tegels. Wist u dat we vaak ook kijken of we de ‘oude’ tegels uit de tuin kunnen hergebruiken in de nieuwe tuin? Samen met u bespreken we de mogelijkheden.

duurzame schutting
duurzame planten

5. Kies voor inheemse plantensoorten

Onder oorspronkelijk inheemse flora vallen de soorten bomen, struiken en planten die in Nederland voorkomen. Kiest u voor planten uit eigen gebied, dan helpt u de natuur én zorgt u voor minder uitstoot, omdat de planten niet vervoerd hoeven te worden. Inheemse plantsoorten zijn enorm belangrijk voor het in stand houden van de lokale biodiversiteit. Insecten, bijen, vogels en vlinders eten van deze planten en zijn evolutionair gezien aangepast.

glazen overkapping
inheemse planten

6. Composteren

Het composteren van uw GFT-afval is een hele duurzame optie. Wanneer u afval laat rotten, hoeft het niet vervoerd of verwerkt te worden en dat scheelt energie en uitstoot. Wanneer u kiest voor een composthoop, kunt u dit gebruiken als bodemverbeteraar voor uw tuin. Dit kan met een speciale compostbak of het maken van een eigen composthoop. U bespaart zo op afvalkosten en bemesting. De composthoop zorgt voor verschillende bacteriën en schimmels die een gezonde bodemgrond in stand houden.

composten
composten

7. Een eigen moestuin

Wanneer u uw eigen groente kweekt bent u erg duurzaam bezig. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw eigen lichaam. U weet namelijk precies waarmee groentes zijn bespoten, dus u krijgt geen onnodige stoffen binnen. U hoeft geen grote tuin te hebben om een eigen moestuin te beginnen. Zelfs op een balkon kunt u potten plaatsen waarin u sla, komkommers en tomaten kunt kweken.

composten
glazen overkapping
Vrijblijvend informatie ontvangen

Wilt u meer informatie over het verduurzamen van uw tuin of bent u benieuwd naar wat wij kunnen betekenen voor u? Laat het ons weten. We hopen snel met u in contact te komen.

Persoonlijk advies

Wenst u een oriënterend gesprek?
De Biesbosch Gijsbers Groep komt graag met u in contact!

Prijsopgave op maat

Liever meteen een offerte op maat ontvangen?
Vraag naar onze prijzen via ons online formulier.

Alle blogonderwerpen

Ontdek meer blogs omtrent tuinen:

We nemen u graag mee in de nieuwste trends op het gebied van tuinstijlen, onderhoud, boomverzorging en meer! Klik op één van de onderwerpen om meer te bekijken.