Een bostuin, Wellness-tuin, eco-tuin of boerderijtuin realiseren? We merken steeds vaker dat mensen hun tuin aanpassen naar hun eigen idealen en levenswijze. Toch komen eerder genoemde tuinstijlen nog niet heel vaak voor in Nederland. Tijd om daar verandering in te brengen. We nemen u mee in de kunst van deze vier waanzinnige tuinstijlen.

1. De bostuin

Een bostuin is gebaseerd op het ecosysteem van een bos. Symmetrie speelt hierbij eigenlijk geen rol. De focust ligt op de eigen natuurlijke uitstraling, gecombineerd met kleine (of grote) bomen, weelderige struiken, schaduwplanten, waterpartijen en kleine paadjes. De bostuin straalt vooral veel rust en kalmte uit. En is daarom zeer geschikt om in bij te komen. Zitgedeeltes komen goed tot z’n recht in de bostuin. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van een verhoogd terras. Combineer lagen, een gazon en een beekloopje om de bostuin helemaal naar wens in te richten.

Extra tip: waarom combineert u de bostuin niet met een duurzaam perspectief? Zoals een eetbare bostuin voor de allerlekkerste groenten en fruit (of schimmels) van eigen bodem.

2. De wellness-tuin

Alles wat te maken heeft met ontspannen, genieten, rust en herstellen komt terug in deze tuinstijl. Door de toegevoegde waarde ‘wellness,’ haalt u als tuinbezitter voldoende energie uit uw tuin om er weer volop tegenaan te kunnen. Luxe tuinonderdelen mogen in de wellness-tuin zeker niet ontbreken! Zoals een sauna, zwemspa, een buitendouche of een jacuzzi. De tuin kenmerkt zich verder door goede zitmeubelen, rustgevende planten en rustige kleuren en materialen. Voor de beplanting kunt u kiezen uit een lavendel veld, bamboe of siergrassen.

3. De eco-tuin

Zijn mens, dier en natuur zeer belangrijk voor u? In de eco-tuin komen al deze elementen samen. In een eco-tuin of ecologische tuin werkt u als tuinbezitter eigenlijk samen met de tuin, in plaats van tegen de natuur. U zult merken dat de natuur u ook een hoop kan besparen. Ecotuinen zijn heel goed geschikt voor grote tuinen, kleine (stads)tuinen en zelfs op ecodaken. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke (en duurzame of recyclede) materialen en veel natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Hiernaast bevat de eco-tuin ook een compost hoop, een moestuin en een regenton voor het opslaan van regenwater. Nuttige dieren, zoals vogels, vlinders en bijen zijn meer dan welkom en worden aangetrokken door de juiste planten. Ook een vijver en voldoende waterleven is in de eco-tuin een goede aanvulling.

4. Boerderijtuin

In een boerderijtuin mogen dieren zeker niet ontbreken. Denkt u nu meteen aan grootvee zoals varkens en schapen? Kleinvee zoals kippen, eenden en konijnen zijn ook zeker geschikt in de boerderijtuin. Met kleinvee in uw tuin krijgt uw tuin meteen een uitstraling als die van een boerderij. De tuin wordt aangevuld met verschillende tuinplanten zoals pioenrozen, salvia’s, varens en bloembollen. De boerderijtuin heeft soms een vijver en soms een moestuin. Het verschil met de eco-tuin is dat de boederijtuin veel ruimer is opgezet. Er is meer ruimte tussen alle tuindelen. Ook hoeven niet alle tuinmeubelen en tuinmaterialen duurzaam te zijn.

Geïnspireerd geraakt door één van bovenstaande tuinstijlen? De Biesbosch Gijsbers Groep helpt u op weg met de juiste tuinstijl. Hiervoor maken wij een speciaal tuinontwerp voor u op maat. Wilt u de mogelijkheden hiervoor ontdekken? Maak dan via de website een vrijblijvende afspraak met onze tuinontwerper.