Een patio is een binnenplaats die volledig ommuurd wordt. Een patio wordt gekenmerkt door de beslotenheid en hoge mate van privacy. Patio’s zijn vaak schaduwrijke plaatsen, waardoor het moeilijk kan zijn om deze ‘levendig’ in te richten.

Wij geven u dit blogbericht 6 tips over hoe u een patio nieuw leven in blaast.

TIP 1: Een rustige patio oogt groter

Door gebruik te maken van dezelfde kleuren en tinten, straalt uw patio veel rust uit. Rustige patio’s ogen groter, dan ze in werkelijk zijn. Maar hoe combineert u rustige kleuren? Eén manier omdat te doen is door op de muren of schuttingen dezelfde kleur te gebruiken als de andere tuinonderdelen (zoals meubels, meubelstoffen, vloerkleden of tegels). Gebruik daarbij bijvoorbeeld een rustige en tijdloze kleur zoals ‘lichtgrijs, wit of zwart’.

Een nieuwe trend die we steeds vaker zien is een minimalistisch design, waarbij alleen de essentiële onderdelen worden geplaatst.

Niet 4 kleine bomen, maar 1 grote statement boom. Geen plantenborders, maar enkele grote potten met beplanting. Door minder tuinelementen te gebruiken, wordt de focus gelegd op de onderdelen die er wel zijn. Zorg er dan ook voor dat de tuinonderdelen die u wilt laten opvallen van hoge kwaliteit zijn. Zo lijkt uw patiotuin ineens veel luxer.

TIP 2: Kies voor de juiste combinatie vloeren

Ga voor een combinatie van grind én mooie terrastegels
Ook bij het plaatsen van de terrastegels is het belangrijk voor veel rust te gaan. Vermijd daarbij drukke legverbanden. Wissel de terrastegels bovendien af met grind om het beeld minder eentonig te maken. Anderzijds is dat ook weer beter voor de afwatering van uw patio.

Wanneer u liever geen grind gebruikt, kies dan voor enkele terrastegels die over een mooi motief beschikken. Zo krijgt uw patio meer afwisseling en meer sfeer.

Ga voor een combinatie van grind en vlonderplanken

Om een tropische sfeer te realiseren, kiezen veel mensen er voor om grind met houten vlonderplanten te combineren. Door de uitstraling van het hout, waant u zich al snel in een warm land. Ideaal om naast het grind ook ‘natuurlijke vakken’ met aarde te maken waar u de planten in plaatst.

TIP 3: Een loungebank, eettafel of hangmat?

Een patio is er natuurlijk niet alleen om van de planten en buitenlucht te genieten. U wilt ook gebruik te maken van de patio om te ontspannen. Kiest u voor een loungebank, eetterras of hangmat? Of een combinatie van deze elementen? Bedenk van tevoren goed waar u de patio voor wilt gebruiken. En selecteer één of twee van deze tuinonderdelen.

TIP 4: Denk eens na over de aansluitingen voor uw patio

Net zo belangrijk als de inrichting zijn de aansluitingen in uw patio. Handig is het om voor een wateraansluiting te zorgen. Niet alleen voor het watergeven van uw planten, maar ook als u graag een extra kraantje wenst voor een buitendouche of afwasplek.

Daarnaast zijn aansluiting voor verlichting en stroom ook belangrijk. Zo zorgt u ervoor dat uw barbecue, verlichting of waterpomp werkt.

TIP 5: Ga voor sfeervolle accessoires

Kies een opvallen vloerkleed, mooie kleurrijke tuinkussens, veel bloemen en groene planten. De accessoires zorgen voor een sfeervol woonkamer gevoel. Wanneer u de rest van de patio rustig houdt qua kleuren, vallen uw tuinmeubelen extra op door de kleurrijke uitstraling. De aandacht wordt dan meteen naar het loungegedeelte getrokken.

Werk de patio af met mooie wandverlichting, slingerverlichting of losstaande lampen. Andere tuinonderdelen zoals een waterfontein, drinkbak voor vogels, een fruit- of olijfboom, voedertafel, moestuin-gedeelte, kruidenbak of vuurkorf maken uw patio helemaal af!

TIP 6: Doe veel inspiratie op!

Er zijn natuurlijk veel verschillende mogelijkheden bij het inrichten van een patio. Wat bij uw persoonlijke smaak past, is geheel aan u! Inspiratie opdoen kan bij een tuincentrum bij u in de buurt, op vakantie, bij de buren of op het internet.

Oriënteer u van tevoren goed, zodat u geen spijt krijgt van de beslissingen die u later maakt voor het inrichten van de patio.

Vindt u het moeilijk om de patio zelfstandig in te richten? En wilt u graag advies ontvangen over het inrichten van uw binnenplaats?

De tuinontwerper van het hoveniersbedrijf De Biesbosch Gijsbers Groep helpt u bij het deskundig inrichten van uw patio. Vraag vandaag nog een gratis adviesgesprek aan bij u thuis: