Tuinieren is ontzettend leuk. U bent lekker buiten, kunt even de gedachten verzetten en ziet ten slotte direct het resultaat van het harde werk in de tuin. Maar denkt u daarbij ook aan de impact op dieren en het insectenleven?

Diervriendelijk tuinieren is een begrip dat we steeds vaker terugzien wanneer we het hebben over tuinieren. Diervriendelijk tuinieren is iets waar we allemaal eens goed naar moeten kijken. Immers kunnen de dieren in het wild uw tuin mooi en gezond houden. En dat willen we natuurlijk allemaal.

Diervriendelijk tuinieren betekent niet alleen in dat u zoveel mogelijk dieren aantrekt in de tuin, maar ook dat uw tuin ‘gezond’ genoeg is om in te leven. We zetten diverse plantensoorten uiteen die insecten en vogels aantrekken. U kunt bovendien diverse grassen planten om meer diepgang aan uw tuin toe te voegen. Ook bloemen voor bijen zijn een uitstekend idee. We geven u in deze blog nader uitleg over hoe u zelf diervriendelijk tuinieren kunt toepassen en welke bijzondere planten er te verkrijgen zijn.

Kortom, diervriendelijk tuinieren is helemaal niet moeilijk. En bijvoorbeeld ook leuk om toe te passen wanneer u gaat tuinieren met kinderen.

Alles wat u moet weten over diervriendelijk tuinieren, ontdekt u in deze blog.
Begin vandaag nog en trek prachtige dieren aan in eigen tuin!

Hoe trekt u insecten aan zoals vlinders & bijen?

Vlinders en bijen zijn helemaal niet zo moeilijk om aan te trekken in uw tuin. Begin bijvoorbeeld met het plaatsen van nectarplanten. Nectarplanten trekken veel bijen, hommels en vlinders aan en zijn ook nog eens mooi in uw tuin. Bovendien helpen de insecten om de planten te bevruchten.

Bekende bloemen voor bijen zijn:

  • De Vlinderplant
  • Lavendel planten
  • Het Afrikaantje
  • Prachtklokje
  • Korenbloem
  • Grote klaproos
  • Hemelsleutel
  • Kattenstaart
diervriendelijk tuinieren

De ‘Korenbloem’ is een in het oog springende blauwe bloem

Ook de plantensoort ‘zonnehoed’ trekt veel bijen en hommels aan

Er zijn natuurlijk nog veel meer nectarplanten en bloemen voor bijen te vinden. Daarbij is het ook belangrijk dat de plant of bloem bij de rest van uw tuin past. Kies bij de beplanting voor uw tuin juist voor witte, gele, blauwe en paarse bloemen. Het schijnt namelijk zo te zijn dat bijen de kleur rood niet waarnemen.

Vind u het moeilijk om zelf de juiste planten uit te kiezen voor uw tuin?

U kunt u laten adviseren door een hovenier van De Biesbosch Gijsbers Groep. We kijken met u mee naar de beste vlinder- en bijenplanten voor uw tuin. En geven daarbij graag een advies op maat af.

Tip: te weinig ruimte voor nieuwe planten? Er zijn allerlei grote, maar ook kleine bijenhotels verkrijgbaar in de tuincentra. Daar kunnen de bijen en hommels eenvoudig een nestje in bouwen. hang een bijenhotel op een droog, zonnig plekje in de tuin. U zult zien dat de gaatjes snel worden gevuld door de wilde bijen met eitjes en voedsel voor de larven.

Hoe trekt u verschillende soorten vogels aan?

Vogels zijn dol op insecten. Wanneer uw tuin heel natuurlijk is (dus met veel wilde planten) zullen de vogels vanzelf volgen. Toch kunt u ook op andere manieren met uw tuin meer vogels aantrekken. Wij geven hier zes tips die afkomstig zijn van de Nederlandse Vogelbescherming:

diervriendelijk tuinieren
  1. Leg een natuurlijke grasmat aan. Grasveldjes trekken niet alleen vliegen en andere insecten aan, maar ook wormen die onder de wortels doorkruipen. Ideaal om grote en kleine vogels naar uw tuin te trekken. Naast een grasveld is een bloemenweide ook een uitstekend (en kleurrijk) idee.
  2. Wanneer u geen ruimte heeft voor een grasmat plaats dan uw vaste planten zo dicht mogelijk op elkaar en zorg daarmee voor een ‘dichte begroeiing’. Die bieden niet alleen beschutting, maar ook veiligheid en voedsel. Helemaal wanneer u kiest voor bessen en fruitplanten.
  3. Wilt/heeft u water in de tuin? Vul dit aan met een waterschaal of een ondiep gedeelte. Hier kunnen de vogels op het gemak drinken en badderen.
  4. Geef klimplanten de ruimte op bijvoorbeeld schuttingen en gevels. Er zijn diverse klimplanten verkrijgbaar die zowel op zonnige, als schaduwrijke plekken groeien. We geven u daar graag een overzicht van. Kom voor meer informatie over klimplanten én groeirekken in contact met ons hoveniersbedrijf.
  5. Combineer hoge en lage siergrassen en zorg voor veel afwisseling in de vaste beplanting. Zorg ervoor dat één deel van uw tuin in het voorjaar/zomer bloeit en een ander deel weer in het najaar bloeit. Zo zullen de vogels het hele jaar door veel voedsel en beschutting vinden.
  6. Maak een vaste plek in uw tuin waarin u snoeihout, afgevallen takken en overgebleven tegels/ dakpannen in plaatst. Daartussen zullen kleine diertjes en insecten zich helemaal thuis voelen. En dat is gunstig voor de vogels.

Ook een mooie tip: hang zowel diverse vogelhuisjes als voederhuisjes op in uw tuin om vogels naast beschutting ook extra voeding aan te bieden in magere periodes. Vogelhuisjes kunt u combineren met bijenhotels. Let er wel op dat u ze niet te dicht bij elkaar hangt.

Hoe trekt u egels aan en hoe behoudt u ze ook?

Egels zijn heel handig in de tuin. Ze bestrijden vervelend ongedierte zoals slakken, rupsen en maden. Bovendien houden ze niet zo van groenten of fruit. Daarom zullen egels niet zo snel een probleem vormen in de moestuin.

diervriendelijk tuinieren

Egels houden van een rommelige tuin. Wanneer u egels wilt trekken, zorg er dan voor dat de tuin niet te netjes is. Laat takkenbosjes liggen of zorg voor een natuurlijke houtstapel. Egels zullen daartussen een fijn holletje maken met droge bladeren, mos en stukjes stro.

Eventueel kunt u ook een speciaal egel hok plaatsen waar de egels kunnen broeden. Soms doen ze dat zelfs twee keer paar jaar: in juli en september.

Wanneer u een egel hok in de tuin plaatst, zorg er dan voor dat deze wordt gevuld met droge bladeren. Verder kunt u het hok met bladeren en aarde bedekken, zodat deze een beetje verstopt is in de tuin.

Tip: wanneer u egels in de tuin wilt aantrekken is het belangrijk dat u een kleine opening in de schutting of heg laat, zodat de egel erdoorheen kan. Natuurlijke erfafscheidingen zijn natuurlijk een betere optie als schutting.

Amfibieën aantrekken doet u zo

U kunt ook kikkers, amfibieën en salamanders naar de tuin toe trekken. Doe dit door een omgeving te creëren die soortgelijk is aan de wilde natuur. Het water in de vijver moet niet te ondiep zijn en er moet volop beschutting aanwezig zijn. Dat kunt u mogelijk maken door gebruik te maken van verschillende waterplanten, drijfplanten en oeverbeplanting.

diervriendelijk tuinieren

Pas ook op met het plaatsen van krachtige fonteinen, daar houden ze niet van. Bij voorkeur houden ze van stilstaand of langzaam stromend water. Zorg er bovendien ook voor dat de vijver niet al te grote vissen bevat omdat ze de amfibieën als prooi zien.

Tip: Oevers met ondiepe plekken die op een zonnige plek liggen zijn een goede plek voor koudbloedige diertjes. Tot slot is het belangrijk om goed op de waterkwaliteit te letten. Salamanders zijn hier met name gevoelig voor.

Richt de tuin in als ‘stapsteen,’ zodat de amfibieën die van het ene gebied naar het andere gebied kan lopen. Zo ontstaat er een eigen populatie, gewoon in uw achtertuin. Over hoe u dit beste kunt inrichten, adviseren wij u er graag over. Het is zelfs mogelijk om een tuin op maat in 3D bij ons te ontwerpen. Onze tuinontwerper houdt veel rekening met uw wensen en behoeften. Ook wanneer u een tuin wilt aanleggen die amfibieën aantrekt.

Creëer een biodiverse tuin

Bent u opzoek naar een uniek tintje in uw tuin? Wij hebben in onderstaande tabel de planten/- bloemensoorten uiteengezet die geschikt zijn voor uw tuin. Deze plantencombinaties trekken met elkaar veel verschillende diersoorten aan, die samen uw eigen biodiverse tuin vormen.

Vogels

Bijen

Vlinders

1

Engels gras Kaardebollen Lavendel

2

Knoopkruid Kogeldistel IJzerhard

3

Kattenstaart Klokjesbloem Hemelsleutel

4

Verbena Longkruid Koninginnenkruid

5

Wilde tijm Zonnekruid Winterheide

Meer advies over welke plantensoorten ideaal zijn voor uw gewenste dieren en/of insecten? Vraag dan een beplantingsadvies bij ons op.

Wat is een biodiverse tuin precies?

Een biodiverse tuin is niets minder dan een gezonde tuin. Het bestaat uit de rijkdom van de natuur, waaronder alle planten- en diersoorten vallen. Samen houden deze planten en diersoorten de natuur in evenwicht. Eigenlijk is een biodiverse tuin dus een tuin waarin veel leeft, zowel planten als dieren en insecten.

In een biodiverse tuin is er minder kans op plagen en is de tuin beter bestand tegen hevige seizoenswisselingen.

Stel zelf een biodiverse tuin samen

Hoe maakt u nu een biodiverse tuin? Wanneer we ‘diervriendelijk tuinieren’ is het belangrijk om te kijken naar de juiste tuinplanten voor uw tuin, zodat u de juiste dieren aantrekt.

Wanneer een beplantingsplan wordt samengesteld, kijken we bijvoorbeeld goed naar de planten en welke soorten we afwisselen. Zo letten we niet alleen op de groeiafstanden, groeigedrag, bloeiperiodes, de mate van onderhoud (veel of weinig), maar ook op de juiste standplaats en het aanzicht van de beplanting. Een beplantingsplan is daarom een goede aanvulling voor uw tuin, wanneer u niet zeker weet welke plantencombinaties goed werken in uw tuin.

TIP: Belangrijk om te vermelden is dat bij diervriendelijk tuinieren geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. De insecten sterven door de pesticiden en ook de vogels die ze opeten worden er ziek van. Veel plagen en ziektes zijn op een natuurlijke wijze ook te bestrijden. Wanneer u advies wilt over het in toom houden en/of bestrijden van een plaag, kom dan eens met ons in contact.

Wenst u meer tips te ontvangen om zelf diervriendelijk te tuinieren? Bijvoorbeeld voor wanneer u de tuin opnieuw gaat inrichten? Kom dan eens in contact met hoveniersbedrijf De Biesbosch Gijsbers Groep en ontvang een persoonlijk advies voor de mogelijkheden in uw tuin.

Deze gratis afspraak is eenvoudig in te plannen in de online agenda van onze tuinontwerper. Doe dat bij interesse via deze pagina op onze website.