Vijver gezond houden? Het is niet heel moeilijk om uw vijver in een goede conditie te houden. Afhankelijk van de gewenste typen vissen, adviseren wij altijd om deze eenvoudige stappen te volgen. Onderhoud is een belangrijk aspect van uw vijver en dient regelmatig plaats te vinden. 

1. Zorg voor een goed zuurstofgehalte met voldoende zuurstofplanten

Dat kan op natuurlijke wijze door het aanplanten van voldoende zuurstofplanten. Als het zuurstofgehalte op peil is, kan de groen- of bruinmakende alg zijn werk niet doen. Zo blijft de vijver dus mooi helder. En dat is precies wat u wilt. Het is zeker niet verkeerd dat er alg in uw vijver kan groeien. De alg is als het ware ook gewoon een zuurstofplant. Wanneer draad alg toch heel uw vijver overheerst, zijn kleine ingrepen noodzakelijk. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk alg eruit te scheppen met een stok of schepnetje. En zorg hierbij dat juist uw huidige zuurstofplanten vrij zijn van alg.

Maar hoeveel moet u planten? De regel is per 1000 liter water, minimaal 5 bosjes zuurstofplanten. Heeft u bewortelde en in de mand geleverde zuurstofplanten? Gebruik dan 1,5 mand per m3 water. Een goede aanvulling zijn het plaatsen van een aantal drijfplanten! Wanneer u minimaal 30 procent van het wateroppervlak bedekt met drijfplanten, blijft de vijver ook in de zomer lekker koel en krijgen algen weinig kans.

Extra tip vijver gezond houden: wist u dat sommige waterplanten zelfs de algengroei remmen? Ga voor vederkruid en waterpest en stop de algengroei op een natuurlijke wijze.

Vijver gezond houden

Verderkruid

Vijver gezond houden

Waterpest

2. Zijn de bacteriën (en zuren) verstoord? Gebruik een emmertje uit een buurt vijver

De juiste vijver bacteriën maken of breken uw vijver. Wanneer u liever geen producten koopt die het biologisch evenwicht stimuleren, maar gebruik wilt maken van natuurlijke oplossingen, kunt u een emmertje water halen uit een gezonde vijver uit de buurt. Om de zuren te herstellen, kunt u de vijver het beste (aan)vullen met leidingwater. Grondwater en regenwater zijn te zuur.

3. Kies voor het juiste aantal vissen

Voor een optimaal vijverevenwicht, is het verstandig om niet te veel vissen in uw vijver te plaatsen. Vissen vervuilen immers ook de vijver met uitwerpselen. Hanteer de regel: niet meer dan 20 cm vislengte per vierkante meter wateroppervlak.

Heeft u te veel vissen in uw vijver? Zorg er dan voor dat ze een nieuw thuis krijgen bij uw buren, vrienden of familieleden.

Extra tip vijver gezond houden: heeft u veel last van muggen of vliegen? Kies dan voor een specifieke vissoort, die graag insecten eet. Een goed voorbeeld is de Goudelrits en de Goudwinde.

Vijver gezond houden – Grondig onderhoud is nodig

Onderhoud is natuurlijk een belangrijk onderdeel van uw vijver. Zo houd u de vijver gezond.  Zorg er ieder seizoen voor dat uw vijver de nodige aandacht krijgt. Vind u dat lastig? Bij onze dienst tuinonderhoud kunnen we het onderhoud van uw vijver uit handen nemen.

Meer weten over uw vijver gezond houden?

Wanneer u meer informatie wenst over vijveronderhoud én het gezond houden van uw vijver, kom dan in contact met De Biesbosch Gijsbers Groep. We voeren regelmatig onderhoudswerk uit in tuinen met een vijver. Liever persoonlijk advies van onze ervaren hoveniers? Stuur een persoonlijk bericht via onze website.