Niet iedereen is fan van die kriebelende en wurmende beestjes in de tuin. Ze zoemen te veel en zijn er altijd als u even tot rust wilt komen in de tuin. Toch vervullen insecten een belangrijke rol in het ecosysteem en is het belangrijk dat de insecten de ruimte krijgen in de Nederlandse tuinen.

Insecten spelen een onmisbare functie in het ecosysteem, waar we allemaal in leven. Ze houden namelijk veel processen in beweging. Ze zijn niet alleen een rijke bron van eiwitten, maar vervullen tevens een belangrijke rol in de natuurlijke kringloop. Zo zijn vogels afhankelijk van de insecten om zelf te eten of om hun jongen groot te brengen. Zonder insecten zijn er dus geen vogels. En het zijn huist die vrolijke vogels, waar wij mensen zo van genieten.

Vervang gif door een milieuvriendelijke optie

Het is dus van belang om ruimte te laten aan de insecten in uw tuin. Dit kunt u op verschillende manieren realiseren. Eén manier is om het gebruik van gif terug te dringen. Heeft u last van hardnekkig onkruid in uw tuin en gebruikt u gif om dit te bestrijden? Er zijn ook andere milieuvriendelijke oplossingen om de strijd tegen het onkruid te winnen, zonder daarbij het milieu te beschadigen.

Kies voor gevarieerde planten zoals een vlinderplant

Hiernaast kunt de tuin inrichten met meer groen in plaats van tegels. Dat is niet alleen goed voor de insecten, maar ook beter voor de natuurlijke waterafvoer. Hiermee voorkomt u wateroverlast en helpt u tegelijkertijd de natuur een handje. Door speciale planten te planten zoals vlinderplanten of bijenplanten, trekt u meteen deze soorten insecten aan. Richt daarbij de beplanting in uw tuin gevarieerd in. Dit trekt veel verschillende soorten insecten, wat weer goed is voor de natuurlijke kringloop.

insecten

Zorg voor voldoende beschutting en een goede bodemvoeding

Schaf een insectenhotel aan die u kunt kopen in een tuincentrum. Na het plaatsen in de tuin komen hier verschillende insecten op af. Er bestaan verschillende groottes van insectenhotels, waardoor u zelf kunt bepalen hoeveel insecten u wilt toelaten. Een andere manier om meer insecten aan te trekken is om rommelhoekjes met gestapelde stenen of boomstammen/ dikke takken aan te leggen die kunnen dienen als schuilplaats. De insecten kunnen zo beschut leven.

Normaliter houdt u de tuin bladvrij. Maar als u dit eens een keer laat liggen, heeft het bodemleven extra voeding. Dat is goed voor bijvoorbeeld wormen, pissebedden en ander bodemleven. Natuurlijk is het ook mogelijk om de bodem te voeden met plantaardige bodemverbeteraars of compost. Probeer altijd om de bodem zo min mogelijk te verstoren, zodat ze geen hinder ervaren van uw werkzaamheden.

Trek vogels aan

Heeft u liever vogels in de tuin? Plaats een voederbak of waterbad speciaal voor vogels. Dit biedt uitkomst in de winter (extra eten beschikbaar) en in de zomer (bij droogte). Maar wanneer uw tuin rijk is aan verschillende soorten insecten, zullen de vogels vanzelf volgen.