Invasieve exoten krijgen in de Nederlandse tuinen alle ruimte. Door het gebrek aan natuurlijke vijanden gaan deze ‘exotische planten’ woekeren, verdringen zij andere planten én brengen zelfs schade toe aan leiding- en constructies. Zo beschadigen de wortels van in het bijzonder de Japanse Duizendknoop het wegdek, spoorlijnen en zelfs rioleringsbuizen.
Andere bekende voorbeelden van invasieve exoten zijn Reuzenberenklauw en Springbalsemien, welke we ook regelmatig terugzien in tuinen maar ook in wijken en/of natuurgebieden.
Om de risico op woekeren van exoten tegen te gaan, kiest u bij aanleg beter voor inheemse planten, die van nature hier het beste gedijen.
Ook invasieve waterplanten komen steeds vaker voor
Ook in de vijver krijgen veel invasieve exoten vrij spel, zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij de Grote Waternavel (Hydrocotyle ranunculoides).
Het bladerendek van de Grote Waternavel groeit dicht op elkaar, waardoor er steeds minder licht toereikend is voor andere waterplanten. Dit zorgt voor het verdwijnen van kleinere inheemse planten, waardoor de Grote Waternavel nog invasier word.
Een voorbeeldfoto van de Grote waternavel (Hydrocotyle ranunculoides) – Afkomstig van www.nederlandsesoorten.nl.
Mensen kiezen voor exoten vanwege de hoge sierwaarde
De invasieve exoten worden vaak als sierplant in de tuin uitgeplant. Ze geven daarbij net een dat tintje extra aan de tuin.
Vanwege het ontbreken van natuurlijke vijanden – en goede klimaattemperaturen verspreiden ze eenvoudig in de Nederlandse natuur. Een deel groeit uit tot invasieve exoot in de natuur doordat zij worden gedumpt als tuinafval.
Andere planten verspreiden zich via zaden in de wind of uitlopers. Ook door een natuurlijk verloop kunnen invasieve exoten verspreiden. Vogels die de bessen eten en de zaden daarbij uitpoepen vormen een bedreiging.
Dat maakt het bestrijden en/of voorkomen van de verspreiding een complexe situatie.
Op deze website leest u meer over het voorkomen van de verspreiding van invasieve tuinplanten én leest u over hoe u een invasieve exoot kan signaleren: https://www.floron.nl/tuinernietin.
Bovendien heeft de website van Floron een uitgebreide databank, waarin u kunt zien of u onverhoopt toch een invasieve exoot in de tuin heeft staan.
Tip – Kies vaker voor inheemse tuin- en waterplanten
Om te voorkomen dat steeds meer invasieve tuin- en waterplanten gaan woekeren in Nederland, kiest u het beste voor gewone inheemse soorten. Maar wat zijn inheemse tuinplanten nu precies?
Een ander woord voor een inheemse tuinplant is ‘heemplant’. Dit zijn de plantensoorten die als een soort van nature in het gebied voorkomen.
Met andere woorden gezegd; “Alle planten die hier van origine voorkomen”.
Deze inheemse soorten hebben een subtielere schoonheid dan de hoge sierwaarde van de geïmporteerde exoten. Ook bloeien ze iets korter.
Echter merkt u snel dat ze het beter zullen doen in de tuin. Ze groeien namelijk veel sneller op de Nederlandse bodem. Ook zult u minder problemen ondervinden bij het uitplanten, aangezien ze meer natuurlijke vijanden hebben en daardoor beter in balans blijven in de tuin.
Wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia) is een inheemse boomsoort, die een dichte boomstructuur heeft. Dat is o.a. perfect als broedplek voor vogels.
Hazelaar (Corylus avellana) is een inheemse boomsoort die gewone hazelnoten levert. Vooral wilde dieren zoals boomklevers, gaaien, eekhoorns en muizen zijn er dol op.
De 3 voordelen van inheemse planten in het kort
Of ga voor een combinatie van inheemse én wilde planten
Naast inheemse planten, zijn ‘wilde planten’ ook goed voor de biodiversiteit in de tuin.
Wilde planten groeien op plekken waar ze van nature niet voorkwamen maar wel goed gedijen. Ze zijn dus aangepast op het Nederlandse klimaat. Of ze nu in de berm groeien naast de snelweg, in de woonwijk, bij een dijk of in de tuin, ze zijn zeker goed geschikt in de Nederlandse tuin.
Het bouwen van een eigen ecosysteem in uw tuin gaat dus zowel met wilde als inheemse planten (en/of een combinatie van beide).
Een beplantingsadvies opvragen
Weet u niet zeker welke planten in de tuin u wilt aanplanten? Maar wilt u wel de biodiversiteit stimuleren in de eigen tuin?
Hoveniersbedrijf De Biesbosch Gijsbers Groep adviseert u graag over de juiste bodemverbeteraars en de beste plantkeuzes voor uw situatie.
Kom vrijblijvend met ons in contact via de website of bel meteen met 078 – 61 65 792 voor een beplantingsadvies op maat.