Wilt u eens wat anders in uw tuin en heeft u genoeg ruimte? Dan is een vijver een leuke toevoeging. Naast dat het er leuk uit ziet, heeft een vijver ook voordelen! Zo heeft het weinig onderhoud nodig als hij natuurlijk in evenwicht is. Daarnaast is het een prettige plek voor insecten, kikkers en padden. Deze zijn weer een voordeel voor de rest van de tuin.
In dit blogbericht geven wij tips over een vijver in de tuin. Waar moet u op letten, handige weetjes en welke veelvoorkomende fouten u absoluut niet moet maken. We laten het allemaal zien!
De juiste tijd van het jaar
Een vijver aanleggen kan in principe het hele jaar door, het is natuurlijk maar net wanneer u er tijd voor heeft. De beste tijd om een vijver aan te leggen is in het voorjaar, dus april/mei. Dit geldt zeker als u een vijver wilt aanleggen met planten er in, maar u kunt de vijver natuurlijk ook alvast aanleggen en de planten pas in het voorjaar toevoegen.
Let wel op: De planten moeten binnen 24 uur nadat u de vijver met water heeft gevuld toegevoegd worden. Reken per 1.000 liter water op vier bosjes, of één mandje zuurstof producerende planten. U kunt het beste kiezen voor planten die zoveel mogelijk zuurstof produceren.
Zorg voor een goede voorbereiding.
Een goede voorbereiding is natuurlijk erg belangrijk. U wilt er niet halverwege de aanleg achter komen dat uw plannen eigenlijk helemaal niet kunnen in uw tuin. Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over wat voor soort vijver u wilt, welke vissen en welke waterplanten u hier graag in wilt terug zien. Als dit duidelijk is, kunt u een ontwerp (laten) maken van de vijver. Dit bestaat uit een plattegrond van de tuin met daarin de vijver uitgetekend.
Kies daarnaast ook een goede plek in de tuin. Het is belangrijk dat de vijver minimaal 6 tot 8 uur per dag zon heeft. Zorg er dus voor dat de vijver niet te dicht naast bomen of struiken ligt. De wortels kunnen namelijk via de onderkant het folie beschadigen en daarnaast zullen er in de herfst veel bladeren in de vijver vallen.
Tip: Wilt u een vijver met een natuurlijke uitstraling? Kies dan voor een ontwerp met ronde lijnen en zorg er voor dat de vijver vanuit de zijkanten naar het midden dieper wordt. Toch liever een strakke vijver? Ga dan voor strakke en rechte lijnen met bijvoorbeeld een mooie rand er omheen.
Het vullen van de vijver
Het is belangrijk om te weten dat u de vijver gewoon met leidingwater kunt vullen. In grondwater zit namelijk te veel ijzer en regenwater is te zuur. Een gezonde vijver bevat een goede mix van verschillende bacteriën. Dit bereik je het snelst door een emmer water uit een andere gezonde vijver in de nieuwe vijver te gooien.
Het is belangrijk om voldoende zuurstof in het vijverwater te behouden. Dit kan met goede zuurstofplanten. Zonder zuurstof zal er geen onderwaterleven mogelijk zijn in de vijver. Daarnaast eten planten de voedingsstoffen in het water op, waardoor algen minder kans krijgen. Ook nuttige kleine diertjes zullen blij zijn met de zuurstofplanten, die gebruiken ze als schuilplaats.
Wilt u ook vissen toevoegen in de vijver? Zorg dan dat dit er niet teveel zijn. Ook al is het leuk om naar te kijken, vissen vervuilen de vijver met hun uitwerpselen waardoor het biologisch evenwicht verstoord kan worden. Een goede vuistregel is: niet meer dan 20 cm vislengte per vierkante meter wateroppervlak.
Bent u enthousiast geworden en wilt u ook graag een vijver laten aanleggen in uw tuin? Kom dan eens in contact met hoveniersbedrijf De Biesbosch Gijsbers Groep en ontvang persoonlijk advies voor de mogelijkheden in uw tuin.
Deze gratis en vrijblijvende afspraak plant u heel eenvoudig in via de website. We kijken er naar uit om samen met u de mogelijkheden te bespreken!