Halfverharding wordt steeds vaker gebruikt bij het aanleggen van een klimaatbestendige tuin. Er zijn veel soorten halfverharding op de markt te vinden. Denkt u bijvoorbeeld aan grind, leemgrind, split, kleischelpen, stol, steenslag maar ook boomschors en houtsnippers.
Ook zijn er combinatiemogelijkheden van halfverharding met tegels. Denk bijvoorbeeld aan gras-beton tegels die een groot deel van het water goed doorlaten vloeien in de bodem.
Bij het vol laten tegelen van uw tuin, oprit of terras kunt u tegen wateroverlast aanlopen. Het water kan dan niet voldoende wegstromen in de grond. Voordat u een nieuwe tuin, oprit of terras laat aanleggen is het dan ook belangrijk om goed over de afwatering na te denken.
De Biesbosch Gijsbers Groep plaatst naast halfverharding ook putten, watergoten, drainagesystemen, regentonnen en vijvers. Alles om het water snel af te laten vloeien. Halfverharding is zeker een betaalbare optie wanneer u te maken heeft met veel wateroverlast.
In deze blog geven we u daarom 6 voordelen voor het aanleggen van (of een combinatie van) halfverharding in de tuin.
1: Halfverharding is een stuk goedkoper dan bestrating
Omdat er zoveel soorten halverharding mogelijk zijn, heeft u zelf de kosten iets meer in de hand. U kunt bijvoorbeeld voor één van de goedkoopste soorten halfverharding kiezen. Wanneer u twee of drie soorten combineert, creëert u bovendien afwisseling in de tuin.
Ook de aanlegprijs is meestal een stuk goedkoper, omdat het aanleggen van halfverharding minder werk is dan het aanleggen van tegels en verharde bestrating.
2: Halfverharding is multifunctioneel
Veel mensen kiezen voor een combinatie van halfverharding. Denk bijvoorbeeld aan het bekleden van de oprit met grind, het plaatsen van gras bij het terras, boomschors in de tuinborders en schelpen langs een rand bij de achterdeur en/of langs de tuinborders.
Halfverharding is zeer multifunctioneel en kan voor verschillende terreinen gebruikt worden. Zo vindt u halfverharding op looppaden, tussen tuinborders, als verharding bij de oprit, onder het terras of tussen uw tuinplanten.
Men kan er op lopen, fietsen, rijden en het is tevens rolstoel en kinderwagen vriendelijk. Ook is halfverharding uitstekend voor ongelijke terreinen. Dat maakt de keuze voor deze type verharding echt multifunctioneel.
3: Halfverharding oogt natuurlijk
Boomschors, schelpjes, gras of houtsnippers ogen heel natuurlijk en bestaan in de meeste gevallen ook uit natuurlijke materialen. Dat maakt het een goede aanvulling op uw voortuin, achtertuin, oprit of zijtuin. Een tuin met alleen bestrating kan de tuin eentonig doen aanvoelen.
Wanneer u verschillende soorten half verhardingen met elkaar combineert, krijgt u het natuurlijke aanzicht van de natuur terug de tuin in.
Bent u inspiratieloos of heeft u een bepaalde tuinstijl voor ogen? De Biesbosch Gijsbers Groep geeft handige tips voor de meest populaire tuinstijlen! Lees meer over een bepaalde tuinstijl door op een van de onderstaande foto’s te klikken.
4: Halfverharding zorgt voor minder onkruid
Minder onkruid in de tuin is natuurlijk een groot voordeel van halfverharding. Niet iedereen heeft namelijk groene vingers. Wanneer u het onkruid in de tuin wilt inperken, is een natuurlijke bodembedekker zoals een vorm van halfverharding de beste keuze.
Kies bij uw selectie voor halfverharding met een dichte kern. Zo is het oppervlak eenvoudig te verdichten. Hoe dichter de toplaag, hoe minder kans het onkruid maakt. Immers, krijgen zij onvoldoende lucht en zonlicht om te ontkiemen. Wanneer u het onkruid helemaal wil voorkomen kiest u voor een fijne soort zoals dolomiet, fijn grind of split.
Gebruik voor aanleg desalniettemin ook altijd een worteldoek om er zeker van te zijn dat onkruid geen kans meer maakt. Helemaal wanneer u liever kiest voor een halfverharding met een grove korrel (zoals boomschors, houtsnippers of schelpjes).
5: Halfverharding is onderhoudsvriendelijk & eenvoudig in gebruik
Heeft u weinig tijd en wilt u niet ieder jaar de bestrating laten behandelen of schoonmaken? Dan is halfverharding een goed alternatief. Het is namelijk eenvoudig te onderhouden.
Wanneer u ‘slechte’ of ‘beschadigde’ plekken ontdekt, kunt u de halfverharding eruit scheppen en nieuwe aanbrengen. Wanneer er kale plekken ontstaan omdat u bepaalde paden vaak gebruikt, kunt u de halfverharding gewoon aanharken en opnieuw verdelen.
6: Halfverharding is waterdoorlatend
Met het oog op de toekomst is het slim om te investeren in middelen die passen bij een klimaat adaptieve tuin. Dat is een tuin die zich aanpast aan het veranderende klimaat in Nederland. Denk daarbij aan periodes met meer wind en regen die periodes van hoge temperaturen en lange droogte afwisselen.
Halfverharding is werkt uitstekend als bodembedekker en helpt het water snel af te vloeien in de bodem. Heeft u vaak te maken met langdurig wateroverlast? Dan kunnen kleine aanpassingen in de tuin (zoals meer halfverharding in plaats van tegels) al bijdragen aan minder wateroverlast.
Extra tip: Let er wel goed op of de gekozen soort halfverharding ook geschikt is voor uw gezinssituatie. Heeft u bijvoorbeeld veel huisdieren lopen die ook toegang hebben tot de tuin? Dan worden bepaalde halfverharding soorten zoals boomschors en cacaodoppen namelijk afgeraden. Cacaodoppen bevatten de giftige stof theobromine, wat giftig kan zijn voor honden.
Halfverharding is prachtig in iedere tuin!
Al met al geeft halfverharding een prachtig resultaat in de tuin. Ook op uw oprit en bij het inrichten van het terras is halfverharding een mooi materiaal om mee te werken.
Wanneer u graag meer informatie ontvangt over het aanleggen van een gewenst type halfverharding, neemt u dan contact op met hoveniersbedrijf De Biesbosch Gijsbers Groep. Wij rekenen dan precies voor u uit wat u kwijt bent aan het inkopen en plaatsen van de juiste soort halfverharding voor uw tuin.