Veel mensen komen naar ons toe met de vraag of wij hun achtertuin willen aanpakken. Uiteraard helpt onze tuinontwerper en onze hoveniers die klant met veel plezier op weg. Maar de voortuin wordt hierbij vaak vergeten. Dit terwijl de voortuin een belangrijk visitekaartje is voor uw huis, het is immers het eerste wat men ziet. Uw voortuin verdient het daarom om in 2019 in het zonnetje te staan.

4 tips voor het perfect inrichten van uw voortuin

1) Bedenk welke tuinstijl u graag terug ziet in de voortuin

Strakke lijnen, vloeiende lijnen, veel wildgroei, knusse hoekjes. Zo maar een aantal richtlijnen die kunnen bepalen welke tuinstijl u graag terugziet. Moderne tuinen kenmerken zich door simplistische en strakke tuinvakken. Dit is bijvoorbeeld prettig wanneer u weinig onderhoud én aandacht aan uw voortuin wilt besteden. Houdt u van veel wildgroei en zoveel mogelijk natuurlijke lijnen? Dan past een natuurlijke tuin beter bij u. Bij een natuurlijke tuin laten we niet de tuin 100% los, maar zorgen we ervoor dat er in vooraf bepaalde tuinvakken voldoende ruimte is voor natuurlijke (wild)groei. Geniet u van knusse hoekjes en laat uw voortuin dit toe? Dan is een romantische voortuin ideaal voor u. Deze kenmerkt zich door veel bloempartijen, kleine zithoekjes en veel sierelementen zoals spiegels, verlichting en pergola’s.

Wanneer u nog niet zo goed weet welke tuinstijl bij u past, helpen we u graag een handje op weg. We hebben een aantal tuinstijlen beschreven op deze pagina. Ook kunt u zelf het internet of sociale media afspeuren naar de beste tuinstijl voor uw voortuin.

2) Sluit uw gewenste stijl aan op uw huis?

Bij het uitkiezen van de ideale tuinstijl, verliest men het huis soms uit het oog. Het is belangrijk om uw nieuwe voortuin aan te sluiten op de stijl van uw huis. De één versterkt namelijk het ander. Denk bij het uitzoeken van een geschikt kleurenpalet ook of de kleuren en indelingen passen bij de kleuren van uw huis. Houdt u van roze bloemenvelden? Maar vloekt dit met de kleur van uw huis, uw voordeur of de kozijnen? Dan is dit geen goede combinatie.

Ook is dieptewerking belangrijk in uw voortuin. Heeft u een witte buitenmuur? Kies dan voor een afwijkende kleur tegel in uw voortuin.

3) Zorg voor een goede verhouding tussen verharding en groen

Wenst u een breed looppad, een vijverpartij of veel groen? Bedenk eens hoeveel procent voor u uit groenvakken mag bestaan e hoeveel procent uit verharding mag bestaan. Voor het beste tuingenot is een tuinoppervlak van tenminste 2/3 groen ideaal. Dit zorgt tevens voor een verminderde kans op wateroverlast, omdat het groen in uw voortuin al het overtollig water opvangt.

Onder verhardingen verstaan we niet alleen ‘harde verhardingen zoals tegels en hout, maar ook zogeheten ‘half verhardingen,’ waar o.a. grind, cacao-doppen, kleischelpen, stol, steenslag en boomschors en houtsnippers onder vallen. Grenst uw voortuin ook aan uw oprit? Dan is de verdeling van verharding versus groen normaal gezien iets groter. Toch hebben zijn er ook verhardingsopties die ook duurzaam zijn! Vooral wenselijk bij een oprit om wateroverlast te voorkomen!

  • Een open rechthoekige bestratingspatroon met gras: grasbetonstenen of klinkers die met een brede voeg worden gelegd of in een ander open patroon.Ideaal voor opritten en looppaden.
  • Ronde grasbetonstenen in een open patroon voor voldoende groen tussen de stenen.

Uiteraard kunt u een open patroon heel goed combineren met natuursteen, rechthoekige stenen, ronde stenen of patroonstenen. Weet u niet zo goed hoe u uw voortuin wilt indelen? Onze tuinontwerper helpt u hier graag een handje bij, dankzij een speciaal ontwerpprogramma brengt hij de tuinvakken eenvoudig in kaart.

4) Kies voor een goede afwisseling tussen hoge- en lage elementen

Wenst u veel privacy in uw voortuin? Dan is een middelgroot hek ideaal. Liever iets meer overzicht op de straat houden? Kies dan voor een lage border, eventueel afgewisseld met plantvakken. Heeft u de ruimte voor een apart zitgedeelte in uw voortuin? En wilt u dit benutten? Een verlaagd terras of verhoogd terras, geeft meer diepgang in uw tuin. Ook werken we graag met trappen, vijverpartijen, bogen en pergola’s. Deze elementen geven al snel meer diepgang aan uw tuin.

Hulp nodig?

Vind het lastig om te visualiseren hoe uw ideale voortuin eruit moet komen te zien? Vraag hulp aan een professional, zoals De Biesbosch Gijsbers Groep. Wij helpen u een flink stuk op weg bij de realisatie van een voortuin die helemaal bij u past.

Gaat u graag eens met ons in gesprek? Onze tuinontwerper komt gewoon bij u thuis langs om de opties met u te bespreken. Maak een afspraak voor een gratis vrijblijvend gesprek door dit formulier op onze website in te vullen.