Tuinieren bij warm weer een goed idee? Het is de laatste tijd erg warm in Nederland, met temperaturen van boven de 30 graden. Er is afgelopen week zelfs gesproken over een hittegolf. Natuurlijk geeft het warme weer voor veel mensen plezier, maar voor planten is het vaak minder genieten. Uitdroging ligt dagelijks op de loer. Hoe houdt u de tuin ‘summerproof’ zodat de plantjes in uw tuin ook kunnen genieten van dit prachtige weer?

Tuinieren bij warm weer: ook de planten hebben het zwaar

Niet alleen wij mensen hebben last van de hoge temperaturen. Ook de plantjes in uw tuin hebben het moeilijk. Wanneer het water uit hun bladeren sneller verdampt dan dat ze het kunnen opnemen met hun wortels, dan vermindert het transport van vocht door de steel naar de bladeren. Hierdoor neemt de druk toe. Het gevolg is een plant die zijn stelen en bladeren laat hangen. Bij hele hoge temperaturen verminderen de enzymen die nodig zijn voor fotosynthese (het aanmaken van zuurstof). Alle energie gaat naar het in leven houden van de plant. Bloeiende planten maken daarbij minder stuifmeel en nectar aan en stoppen zelfs volledig met de ontwikkeling van vruchten). Wanneer dit te lang aanhoudt, dan sterft de plant.

Gratis tuininspiratie

Bent u inspiratieloos of heeft u een bepaalde tuinstijl voor ogen? De Biesbosch Gijsbers Groep geeft handige tips voor de meest populaire tuinstijlen! Lees meer over een bepaalde tuinstijl door op een van de onderstaande foto’s te klikken.

Voldoende hulp bieden aan de planten in de tuin bij hoge temperaturen is dus essentieel. Wat kunt u zelf doen voor uw planten?

1. Voldoende water geven

Dit klinkt als een open deur. Toch geven veel mensen op de verkeerde momenten water. Een vochtige grond is het beste in de ochtend- en avonduren en doet wonderen voor de planten in uw tuin. Vooral vruchtdragende planten kunnen het extra water in de zomer goed gebruiken. Ziet u dat de bladeren van uw fruitbomen- of planten er maar slapjes bijhangen? Geef dan in de ochtend én avond extra water. Zorg ervoor dat de bodem goed nat wordt (en ook de aarde onder de eerste laag). Dat zorgt ervoor dat het water goed bereikbaar is én zorgt bovendien voor een koele ondergrond.

Ook jonge of pas aangeplante tuinplanten vragen in de zomerdagen meer zorg. Geef die dan gerust extra water. Wees hier alert op, want als de jonge plantjes eenmaal verdroogd zijn herstellen ze meestal niet meer. En dat is toch écht zonde!

2. In de schaduw plaatsen of schaduw maken

Bloemen en tuinplanten in potten zijn eenvoudig te verplaatsen. Plaats deze met hoge temperaturen niet in de volle zon, dat werkt verdroging in de hand. Maar zoek een schaduwrijk plekje op in de tuin. Handig daarbij is om ze op een plek te zetten waar ze wel de ochtendzon meepikken en géén middagzon. De temperatuur is dan het hoogst. Ook met behulp van een worteldoek kunt u bepaalde planten afdekken om schaduw te creëren. Let daarbij goed op dat de onderliggende planten wel toegang hebben tot voldoende zuurstof, anders sterft de plant. Vooral bij jonge moestuinplanten is het afdekken voor extra schaduw een goed idee.

3. Mulchen voor een betere bodemlaag

Een andere vorm van bedekken is ‘mulchen’. Daarbij wordt de bodem van een plant vak bedekt met een natuurlijke bodemlaag. Dit verbetert de bodemstructuur aanzienlijk doordat het bodemleven aan de slag gaat met de mulchlaag en het verwerkt wordt tot een luchtige bodem. Zo dringen voeding, lucht en vocht beter door in de bodem. Wat een positief effect heeft op uw beplanting!

De speciale mulchlaag beschermt uw bodem tegen warmte en kou en voorkomt bovendien uitdroging van uw planten. Mulchmateriaal krijgt u door zelf de handen uit de mouwen te steken. Bijvoorbeeld door het maaien van het gras en het snoeien van uitgebloeide bladeren en planten. Let hierbij goed op dat u geen onkruidmateriaal laat liggen! Vooral zevenblad en wortelonkruid is beter niet te gebruiken als mulchlaag. Dan keert het onkruid namelijk gewoon terug. U zult zien dat de mulchlaag snel verteerd. U kunt de natuurlijke mulchlaag aanvullen met stro of houtsnippers, boomschors, cacaodoppen en compost.

Welke planten zijn bestand tegen de hitte?

Niet alle planten zijn even goed bestand tegen de hitte. Deze planten kunnen daarentegen wel goed tegen hitte én droogte. Mediterrane kruiden zoals oregano, salie, lavendel, rozemarijn en tijm. Vetplanten die veel vocht opslaan, waardoor ze een lange tijd in droge periodes overleven. Planten die beschikken over zilver- of grijskleurige bladeren (het zonlicht weerkaatst dan) of fijne haartjes. De haartjes geven schaduw en beschermen tegen een droge wind. En natuurlijk bomen en planten die over lange wortels beschikken. Deze gaan op zoek naar laaggelegen bodemwater, waardoor ze minder gevoelig zijn voor droge periodes.

Tuinieren bij warm weer – Let op uw eigen gezondheid!

Sommige van bovenstaande tips zijn arbeidsintensief. Wanneer u gaat tuinieren bij warm weer, adviseren wij om goed te letten op uw eigen gezondheid. Zoek voldoende schaduw op, drink voldoende en laat zware klussen over aan een professionele hovenier. Wij hebben de juiste gereedschappen en machines om veel werk te vereenvoudigen.

Wilt u graag persoonlijk advies over plantsoorten in uw tuin? En hoe u deze het beste water kunt geven? Kom dan persoonlijk met ons in contact via ons telefoonnummer: 078 – 61 65 792. We helpen u met veel plezier op weg naar een bloeiende tuin in de zomer!