Vol tuininspiratie door de Biesbosch Gijsbers Groep

8 eenvoudige tips voor meer biodiversiteit in uw tuin

Een tuin is veel meer dan alleen een plek om van de buitenlucht te genieten. Het kan ook dienen als belangrijke habitat voor een verscheidenheid aan planten, dieren en insecten. Door bewust te streven naar meer biodiversiteit in onze tuinen, kunnen we een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd een prachtige en levendige buitenruimte creëren. We delen graag 8 waardevolle tips met u om de biodiversiteit in uw tuin te vergroten.

Meer biodiversiteit maakt een verschil

Een tuin heeft u eigenlijk nooit alleen. Er zullen verschillende dieren zich thuis voelen in uw tuin, zoals vogels en insecten. Helaas sterven er steeds meer soorten uit, zowel planten als dieren. De biodiversiteit neemt hierdoor af terwijl het juist zo belangrijk is om de natuur goed haar werkt te kunnen laten doen. Door voor meer biodiversiteit te zorgen in uw tuin draagt u al een steentje bij en dit kan al met vrij eenvoudige aanpassingen.

De Biesbosch gijsbers Groep

Heeft uitermate veel liefde voor het vak!

  • Sinds 1978 voor u actief

  • Actief in de regio 50km rondom Dordrecht

  • Beschikt over het CO2-Bewustheidscertificaat (Niveau 4)

  • Lid van de Dutch Quality Gardens

  • Gediplomeerde hoveniers en boomverzorgers

Gratis tuininspiratie

Bent u inspiratieloos of heeft u een bepaalde tuinstijl voor ogen? De Biesbosch Gijsbers Groep geeft handige tips voor de meest populaire tuinstijlen! Lees meer over een bepaalde tuinstijl door op een van de onderstaande foto’s te klikken.

Bekijk onze tips voor meer biodiversiteit!

Op 22 mei is het Internationale dag van de Biodiversiteit. Deze dag is uitgeroepen door de VN en staat in het teken van leven, in allerlei vormen, op de aarde.

Wij hebben de beste tips voor meer biodiversiteit voor u op een rijtje gezet, zodat u direct aan de slag kunt.

1. Kies de juiste (inheemse) planten

Planten en bloemen voorzien insecten van het noodzakelijke stuifmeel en nectar. Bij het verzamelen hiervan zorgen zij voor bevruchting van de planten. Inheemse planten zijn aangepast op de lokale omgeving en bieden voedsel voor de inheemse dieren. Ga voor planten die van nature voorkomen in uw regio en creëer zo een natuurlijk ecosysteem dat de biodiversiteit bevordert.

minder stenen in de tuin
minder stenen in de tuin

2. Zet bomen en struiken in de tuin

Heeft u genoeg ruimte in de tuin? Dan is het aan te raden om bomen en struiken te plaatsen. Dit zorgt voor onderdak en bescherming van allerlei dieren. Laat dode takken hangen en liggen. Dode takken bieden waardevolle schuilplaatsen en voedselbronnen voor verschillende insecten, vogels en kleine zoogdieren. Laat ze staan of leg ze op een stapel om een natuurlijke leefomgeving te creëren.

3. Waterbronnen

Voorzie uw tuin van een waterbron, zoals een vogelbadje of een kleine vijver. Water trekt verschillende dieren aan, zoals vogels, insecten en amfibieën. Deze beestjes zijn hiervan afhankelijk voor hun overleving. Wanneer u rekening houdt met een ondiep gedeelte maakt u het toegankelijker voor verschillende diertjes.

duurzame tuinverlichting
duurzame verlichting in de tuin

4. Gebruik geen pesticiden

Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor insecten, vogels en andere dieren. Probeer in plaats daarvan natuurlijke methoden toe te passen, zoals het gebruik van compost en het stimuleren van natuurlijke plaagbestrijders, zoals lieveheersbeestjes en vogels.

5. Verminder gazonoppervlak en bestrating

Gazons bieden weinig voedsel en schuilplaatsen voor dieren net als betegeling. Overweeg daarom om delen van uw gazon te vervangen door bloemrijke borders, struiken of een moestuin. Dit zorgt voor meer diversiteit en bevordert het natuurlijke evenwicht. Een stuk verwilderd gazon biedt de mogelijkheid aan de aanwezige bloemen om tot bloei te komen. En ook het gras zelf kan gaan bloeien. Hierdoor ontstaat er een fijne plek voor vlinders, bijen en andere insecten.

6. Composteer uw groenafval

Compostering is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de bodemkwaliteit. Het trekt ook verschillende bodemorganismen aan, zoals regenwormen die de bodemvruchtbaarheid bevorderen en bijdragen aan de biodiversiteit.

7. Verminder kunstmatige verlichting

Overmatige buitenverlichting kan de natuur aantasten. Goed om te benoemen is dat wij bij de aanleg van een nieuwe tuin, of renovatie van een bestaande tuin, kijken naar hoe het licht het beste ingezet kan worden. We werken vanuit een zogenoemd lichtplan. Wilt u hier meer over weten? Neem eens contact met ons op voor meer informatie. 

8. Hang nestkasje en insectenhotel op

Nestkastjes en insectenhotel bieden onderdak voor vogels en bijen. Deze structuren stimuleren de voortplanting en zorgen voor een betere bestuiving van planten.

composten
glazen overkapping

Uw groene oase verrijken met de hulp van De Biesbosch

Door diverse habitats aan te leggen in uw tuin, zoals bloemrijke borders, een vijver, een grasveld en struikgewas creëert u verschillende microklimaten. Hierdoor trekt u een breder scala aan dieren aan en bevordert u de diversiteit. Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het inrichten van uw tuin om de biodiversiteit te vergroten? Dan helpen wij u graag! Wilt u meer informatie of bent u benieuwd naar wat wij kunnen betekenen voor u? Laat het ons weten. We hopen snel met u in contact te komen.

  • Let op! U kunt alleen gebruik maken van onze dienstverlening als u zich bevindt in een straal van 25km rondom Dordrecht. 
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Persoonlijk advies

Wenst u een oriënterend gesprek?
De Biesbosch Gijsbers Groep komt graag met u in contact!

Prijsopgave op maat

Liever meteen een offerte op maat ontvangen?
Vraag naar onze prijzen via ons online formulier.

Alle blogonderwerpen

Gerelateerde berichten:

We nemen u graag mee in de nieuwste trends op het gebied van tuinstijlen, onderhoud, boomverzorging en meer! Klik op één van de onderwerpen om meer te bekijken.