Urban gardening is een trend waarbij stadsbewoners steeds meer behoefte krijgen aan natuur in hun directe leefomgeving. Door middel van stadstuinen, geveltuinen, tuinen in kisten en bakken of een moestuincomplex in het openbaar groen worden de mooiste tuinen gecreëerd. Tuinieren is gezond! U bent lekker buiten en het levert veel verse groenten en fruitsoorten op. Doet u al aan urban gardening?

Ruimte voor een eigen tuin is er overal. U kunt beginnen op een balkon, terras, kleine tuin of op andere vrije kavels in de stad. Niet alleen is het tuinieren heel leuk, maar het levert ook nog wat op. Lekkere groenten, kruiden en waanzinnige bloemen. Groenten uit de urban garden zijn niet alleen heel vers en gezond, maar de tuin ziet er ook nog eens mooi uit. En daar kunt u, vooral in de zomer, nog meer van genieten.

Met het oog op de snelle verstedelijking in deze moderne tijden, is het niet zo heel gek om zelfvoorzienend te zijn. Maar hoe begin je zelf een urban tuin?

Begin klein

Je kunt al met weinig ruimte starten met een eigen moestuin. Het enige wat u nodig heeft zijn een paar potten. Op een balkon kunt u een paar plantenbakken aan de reling hangen waar u diverse kruiden zoals peterselie en bieslook in kweekt. Of kies voor tuinkruiden die u op tafel kunt zetten in een mooie pot. Er zijn tevens veel kweekkassen te koop waar u ook gewoon binnen kunt beginnen met een eigen moestuin. Tevens kunt u tuinvakken met borders in uw tuin aan laten leggen waar u de lekkerste groenten en fruit kunt kweken.

Waarom beginnen aan een eigen moestuin?

De focus van een moestuin kan liggen op de zelfredzaamheid: u bent immers minder afhankelijk van de supermarkt voor uw dagelijkse groenten en fruit. Daarnaast kunt u andere motieven hebben zoals recreatie, educatie (vooral bij scholen), zorg en bezig zijn met een groene ruimte, landschap, biodiversiteit of waterbeheer.

Wat uw redenen ook zijn om te starten met een urban garden, het is een leuke en gezonde bezigheid. Toch zitten er soms nog risico’s aan verbonden. Zo kan de voedselveiligheid in het geding komen. Groenten uit de stad kunnen gehaltes hebben van zware metalen. Bijvoorbeeld door het verkeer of de bodem. Goed bodemonderzoek is dan ook belangrijk wanneer u wilt starten aan een eigen urban garden.

Urban garden in uw tuin aanleggen

Bent u geïnteresseerd in de aanleg van een eigen moestuin, volkstuin of schooltuin? In uw eigen achtertuin of schoolplein? De hoveniers van De Biesbosch Gijsbers Groep helpen u verder. Wij realiseren in diverse tuinontwerpen ook veel ruimte voor moestuinen. Kijk eens bij onze dienst: tuinontwerp. Wij helpen u graag verder.