Uw hovenier sinds 1978
Een regenton in de tuin plaatsen
De zomers in Nederland worden warmer en droger, terwijl de herfstmaanden juist per jaar natter worden. U kunt slim inspelen op de seizoenen met het plaatsen van een regenton in de tuin! Met deze regenton bespaart u water en dat is voordelig voor mens en milieu. Regenwater opvangen en hergebruiken helpt voor wateroverlast en droogteproblemen.
Wij vertellen u graag alles over het plaatsen en onderhouden van een regenton in de tuin.
Heeft uitermate veel liefde voor het vak!
Waarom een regenton in de tuin plaatsen?
Hemelwater opvangen in een regenton heeft verschillende voordelen. Zo bent u duurzaam bezig omdat u regenwater verkiest boven kraanwater om de tuin mee te besproeien. We geven enkele voorbeelden waarom de inzet van een regenton u zal helpen.
Wateroverlast verminderen
In Nederland hebben we steeds vaker korte én hevige regenbuien. Dit zorgt voor problemen en vooral in grote steden met veel bestrating is dit goed merkbaar. Het regenwater zakt vaak niet snel genoeg in de bodem, waardoor wateroverlast ontstaat. Putten en regenpijpen zorgen ervoor dat het water de riolering instroomt. Met hevige regenval is er teveel water om op een juiste manier af te voeren en dit zorgt voor overstroming. Het plaatsen van een regenton in de tuin zorgt ervoor dat een gedeelte van het water wordt opgevangen.
Voorraad water in droge periodes
Geloof het of niet; De Nederlandse zomer kent vrij droge periodes. Op sommige momenten wordt zelfs een sproeiverbod ingesteld! Maar omdat u gebruik maakt van een regenton heeft u zelf een voorraad waarmee u de tuin kunt bewateren. Dat is een van de vele voordelen van het opvangen van regenwater.
Goed voor planten in de tuin
Als het gaat om uw planten water geven, dan is regenwater een veel betere keuze dan kraanwater. Waarom? Kraanwater bevat veel kalk. De kalk wordt in de bladeren van de plant opgeslagen en dit kan op de lange termijn problemen veroorzaken. U kunt aan de bladeren zien of er teveel kalk in het water zit. De bladeren worden dan namelijk bruin.
Geld besparen op waterverbruik
Elke druppel telt! Er zijn veel slimme bespaartips als het gaat om water, en een regenton plaatsen in de tuin is daar één van. Wist u dat u tot wel 7000 liter water kunt besparen door het gebruik van regenwater?
Het plaatsen van een regenton
Bij het aanschaffen van een regenton is het belangrijk om goed na te denken over de plaatsing, aansluiting en verwerking van het regenwater nadat het is opgevangen. Wij geven graag een aantal tips:
- Tijdens een hevige regenbui is het niet mogelijk om ál het regenwater op te vangen. Bedenk goed waar het overige regenwater naar toe gaat. Dit kan in het riool of direct naar de tuin. Laat waterdoorlatende bestrating plaatsen of kies voor roosters in de tuin.
- Om de opvangmogelijkheden van regenwater te vergroten is het mogelijk om meerdere regentonnen met elkaar te verbinden. Op deze manier vergroot u uw eigen opslag van regenwater.
- Als u water opvangt in de regenton is het belangrijk om te weten of het water niet vervuild is. Kijk goed met welke materialen het water in contact komt voordat het in de regenton terecht komt. Een asbest dak of hout met een coating kan zorgen voor vervuild water.
Het onderhouden van een regenton
Om vieze geuren, algen en bacteriën te voorkomen is het belangrijk uw regenton regelmatig schoon te maken. Zo kan deze jarenlang meegaan!
Kies als eerste de juiste regenton
Bij het plaatsen van een regenton is het bepalen van de juiste grootte een belangrijke stap. Voor een grote tuin zijn meerdere watertonnen geschikt, terwijl een kleinere tuin een minder grote waterton nodig heeft. Zo word stilstaand water geminimaliseerd, wat vervelende geuren en bacteriën verminderd.
Plaats de regenton in de schaduw
Zonlicht en warmte zorgen voor extra opwarming in de regenton, waardoor bacteriën en nare geurtjes sneller ontstaan. Voor het behoud van uw regenton is het belangrijk deze in een schaduwhoek te plaatsen.
Een keer per jaar schoonmaken
Algen en bacteriën zullen altijd ophopen op de bodem van de regenton. Om het fris en schoon te houden adviseren wij een jaarlijkse schoonmaak. Laat al het water de regenton uitlopen en maak schoon met (warm) water en groene zeep. Laat de regenton zich daarna opnieuw vullen met hemelwater.
Een vraag stellen over de vergroening en verduurzaming van uw tuin
Wilt u meer weten over vergroening en verduurzaming in de tuin? We komen graag met u in contact om de mogelijkheden te bespreken; deze zijn eindeloos! Ons team maakt graag uw tuindromen waar.