Vol tuininspiratie door de Biesbosch Gijsbers Groep

4 Prachtige voorbeelden van een houten overkapping op maat

In dit blogbericht ontvangt u volop inspiratie over de mogelijkheden van een houten overkapping op maat. Zo tonen wij 4 prachtige voorbeelden van houten overkappingen die in de aanloop van 2020 in uw tuin mogelijk zijn.

De overkappingen voldoen aan de laatste trends en zijn een echte verbetering van uw woonplezier.

Een design overkapping, de glazen overkapping, de fietsoverkapping en houten terrasoverkapping komen onder andere aan bod. Ook de bouwtekening overkapping wordt aan u getoond.

Na het lezen van dit bericht weet u waar een houtenoverkapping allemaal voor wordt gebruikt. U ontdekt precies wie uw nieuwe overkapping plaatst, hoe lang het proces in beslag neemt en ontdekt welk doel de overkapping in uw tuin zal vervullen. Alle stappen die komen kijken bij het laten plaatsen van een dergelijke constructie worden uitgebreid behandeld.

De Biesbosch gijsbers Groep

Heeft uitermate veel liefde voor het vak!

 • Sinds 1978 voor u actief

 • In Zuid-Holland, Noord-Brabant én Zeeland

 • VCA- én ISO 9001 gecertificeerd

 • Beschikt over het CO2-Bewustheidscertificaat (Niveau 4)

 • Lid van de Dutch Quality Gardens

 • Gediplomeerde hoveniers en boomverzorgers

Projecten met een overkapping

Er zijn zoveel mogelijkheden als het gaat om overkappingen. Bekijk hieronder enkele voorbeelden en doe inspiratie op!

Waarom kiezen mensen voor een houten overkapping op maat?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Iedere tuinbezitter is anders. Zo verschilt uw tuin met dat van uw buren. Een tuin is voor de één een bron van inspiratie. En voor de ander een oase om in rust te komen. Misschien heeft u al wel een goed doel voor ogen voor uw overkapping. Maar het kan zijn dat u nog twijfelt over welke overkapping u wilt laten plaatsen.

Toch zit u met een houten overkapping op maat nooit fout. Het is namelijk voor meerdere doelen te gebruiken.

Met een houten overkapping op maat kunt u allerlei kanten op. Creëer bijvoorbeeld een eigen atelier. Een sportkamer. Een ruimte om in na te tafelen. Een plek om overdekt in te spelen voor de kinderen. Een plek voor uw tieners om s ’avonds met vrienden af te spreken.

Voordat u begint is het belangrijk dat u het doel van uw overkapping helder heeft. Voor wie is de overkapping namelijk bedoeld?

Is het een plek om samen met uw gezinsleden van te genieten? Of wenst u de overkapping puur voor uzelf te gebruiken? Allemaal factoren die meespelen bij het uitzoeken van uw ideale overkapping.

Raak geïnspireerd!

Wij hebben voor het gemak 4 gerealiseerde overkappingen opgezocht en deze in dit bericht verwerkt, zodat u al vroeg in het aankoopproces een idee krijgt van de mogelijkheden in uw tuin.

Ook kunt u de ideeën van onze vorige klanten vergelijken en hierop een keuze voor uzelf maken. U vindt de overkapping van klant C namelijk fantastisch, maar in plaats van vuren hout kiest u bijvoorbeeld voor Douglas of vurenhout.

Kortom: raak geïnspireerd door uw voorgangers en geniet van deze gerealiseerde houten overkappingen inclusief bouwtekening!

Klant A: Houten design overkapping met Scandinavische invloeden

bouwtekening overkapping
houten overkapping op maat

Deze mensen kozen voor een inrichting die geïnspireerd was op de Scandinavische levensstijl. Natuurlijk is het mogelijk om uw gewenste overkapping in een andere stijl op te bouwen. Italiaanse, Franse, Engelse of Ibiza stijl. U kunt het zo gek niet bedenken, wij verzorgen de hele aanleg en inrichting van uw overkapping.

De waanzinnige houten design overkapping is gemaakt van geschaafde vlonderplanken van 19 x 18,2 cm. Dat zorgt voor een gladde en strakke look. Gladde, geschaafde vlonderplanken zijn een stuk eenvoudiger te reinigen dan planken met een ribbel, waardoor de overkapping netjes schoon blijft.

Het omhulsel van deze houten overkapping met Scandinavische invloeden is opgezet met Douglas palen en balken. Het dak is van EPDM-dak folie gemaakt. Daar is speciaal voor gekozen, omdat EPDM-folie uit één stuk bestaat. De kans op lekkages en wateroverlast wordt hierdoor aanzienlijk verminderd.

De overkapping dient voor deze bewoners als extra lounge-kamer. Het vormt bovendien een plek om te eten en op het gemak de dag voorbij te laten gaan. Dat komt o.a. door de luxe afwerking, de design inrichting en het extra keukenblok.

Deze design overkapping met luxe inrichting is een goed alternatief om -net als deze bewoners- van te genieten, in te ontspannen en heerlijk in na te tafelen.

De voordelen van een ‘design overkapping’

Voordelen design overkapping: een opvallende, luxe vertoning in uw tuin met alle gemakken van dien! De design overkapping wordt opgeleverd met een luxe inrichting in de gewenste stijl én een hoge afwerking.

Nadelen design overkapping: een grotere investering is nodig vanwege de luxe afwerking, inrichting en materiaalkeuzes.

Klant B: Geverfde witte fietsoverkapping met een vloer van keramische tegels

De houten overkapping van klant B heeft als doel meer opslagruimte te creëren. De bewoners kampten met weinig opslagruimte, waardoor de fietsen vaak buiten stonden. Omdat een fiets weg roest als het teveel regent, biedt een overkapping volop bescherming tegen de weersomstandigheden.

Een fietsoverkapping is een goed alternatief om meer opslagruimte te creëren voor fietsen en tuingereedschappen, zonder het uitzicht te verpesten. Ook als u liever geen dicht tuinhuisje in uw tuin wilt plaatsen, is deze fietsoverkapping dé ultieme oplossing.

De voordelen van een ‘fietsoverkapping’

Voordelen fietsoverkapping: Uw fietsen staan het hele jaar droog en het zicht op de achterliggende planten en bomen wordt u niet ontnomen.

Nadelen fietsoverkapping: Door de open indeling kan de overkapping bij te veel spullen er rommelig uitzien. Houd daarom de berging rustig door er niet te veel spullen in op te slaan of netjes op te bergen in tuinkasten.

Er is gekozen om de fietsoverkapping op een vloer van keramische tegels te plaatsen. Keramische tegels houdt u eenvoudig schoon, zijn laag in onderhoud en gaan bovendien lang mee.

Omdat wij iedere soort overkapping op alle soorten sierbestrating plaatsen, hoeft u geen ondervloer aan te schaffen.

Zo houdt u de aanschafkosten laag voor uw nieuwe fietsoverkapping!

In iedere kleur mogelijk

Voor deze klant hebben we de fietsoverkapping netjes afgewerkt. We hebben hem namelijk geverfd in een witte kleur. Door met kleuren te spelen, geeft u een fietsoverkapping een heel eigen uitstraling.

Verf de overkapping eens in een felle kleur, dan wordt de overkapping een echte eyecatcher in uw tuin. Heeft u interesse in een gekleurde of neutrale fietsoverkapping? Laat u dan eens gratis adviseren door onze tuinontwerper.

Klant C: Glazen overkapping van hout voor extra opslagruimte

glazen overkapping

Een glazen overkapping van hout is een luxe optie voor uw tuin.

U bent het hele jaar zeer goed bestand tegen de weersomstandigheden. Wind, regen, onweer, u zit het hele jaar droog in deze luxe overkapping op maat.

Door de afwerking met glas, straalt uw overkapping veel luxe uit. U creëert als het ware een extra tuinkamer. En u gebruikt deze extra overdekte overkapping voor veel meer doeleinden dan bijvoorbeeld een open overkapping. In dit ontwerp is er gekozen voor een kozijn met schuifruiten. Voor een betere beleving van de buitenlucht.

Dat komt omdat u er langer van zult genieten.

U zit bijvoorbeeld in de avonduren volledig uit de wind. Wanneer u verwarmingselementen toevoegt, zit u er ook gedurende de hele dag warm bij. Ook in de koude wintermaanden maakt u gebruik van de handige extra kamer, gewoon in het verlengde van uw tuin.

Dit zijn de mogelijkheden van een ‘glazen overkapping’ voor uw tuin

 • Een extra sportkamer. Werk de kamer af met fitness apparaten, een yoga mat of een cross-trainer.
 • Een eigen atelier. Voor de mooiste schilderwerken, boetseerwerken of als foto studio.
 • Extra werkruimte. Met één of twee bureaus en een loungegedeelte waar u gasten of klanten ontvangt.
 • Speelkamer of game room voor de kinderen.
 • Een extra eetkamer of woonkamer: om gezellig met het gezin in terug te trekken. Eventueel aangevuld met een buitenkeuken.
 • Als opslagruimte: met werkbank, bergruimte en klusruimte.

Voordelen glazen overkapping: meer opties als ‘extra tuinkamer’ dan bij een open overkapping omdat u het hele jaar droog zit. Door voor een glazen afwerking te kiezen -met glazen deuren en glazen ramen- krijgt uw tuinkamer een zeer luxe uitstraling. Dit straalt weer door op de rest van uw tuin. Ook laat een glazen overkapping meer licht door dan een dichte houten overkapping.

Nadelen glazen overkapping: ligt hoger in de aanschafwaarde door het gebruik van glas. En vergt een hogere investering. Het glas van de overkapping zorgt voor een warme binnenruimte, let bij het plaatsen van de overkapping goed op de stand van de zon om te veel warmte te voorkomen.

Glazen overkapping: u mag zelf meedenken over het ontwerp

Het mooie van een glazen overkapping op maat is dat u zelf meedenkt over het ontwerp. Er zijn diverse afmetingen mogelijk. Ook de vormen is bespreekbaar. Wilt u de overkapping in een L-vorm opzetten? Wij zorgen er voor.

Wenst u 2 grote glazen ramen en 1 kleiner glazen raam erbij? Het is mogelijk om diverse formaten ramen toe te voegen aan uw overkapping.

Omdat een glazen overkapping geheel op maat wordt gemaakt, voldoet het direct aan al uw wensen. Deze glazen overkapping is eind 2017 voor onze klant gerealiseerd en wordt dagelijks gebruikt als extra zitruimte en als berging.

Ondanks dat de overkapping aan het einde van de tuin is geplaatst, wordt u er als bezoeker direct naartoe getrokken. Dat komt door de fijne materialen en hoge afwerking. En dat straalt weer af op de rest van de tuin!

Klant D: houten terrasoverkapping in L-vorm voor 2 terrassen met extra bergingsmogelijkheden [inclusief aflopend dak met dakpannen]

Een houten terrasoverkapping komt voor in alle vormen en maten. Voor deze klant was de ultieme vorm een L-vorm.

U ziet dat de overkapping in een hoek is verwerkt en zo maar liefst ruimte creëert voor 2 terrassen. Eén om gezellig te tafelen en één om in te relaxen.

De hoek van de overkapping bestaat uit een dicht gedeelte met een deur, waarbij er extra berging is gemaakt voor alle tuinspullen en gereedschappen.

Bij dit project is er gekozen voor een schuin, aflopend dak met dakpannen. Zo sluit de overkapping beter aan op de omgeving. Natuurlijk zijn er voor u verschillende dak-stijlen mogelijk. En denken we mee over oplossingen voor het afvoeren van overtollig regenwater.

Bekijk de bouwtekening van deze indrukwekkende houten terrasoverkapping.

Ontdek de voordelen van een ‘houten terrasoverkapping’

Voordelen houten terrasoverkapping: langdurig droog zitten op warme zomeravonden door een overdekt terras. Ook zorgt een terrasoverkapping in sommige gevallen voor meer privacy.

Nadelen houten terrasoverkapping: De ruimte van uw tuin neemt af. Een zonnescherm klapt u in of uit. Een terrasoverkapping blijft altijd zichtbaar en neemt ruimte in uw tuin in. Hier moet u voor de aanschaf dus goed over nadenken. Maar doordat u in de overkapping kijkt, wordt het een écht onderdeel van uw tuin. Met name in de avonduren, wanneer er ook sfeerverlichting is aangebracht.

Ook zo’n luxe, maar complexe houten terrasoverkapping in uw tuin realiseren?

Wij nemen het werk voor u uit handen. Van ontwerp naar plaatsing en tot slot effectief onderhoud.

Vraag eens uw gratis offerte aan voor uw houten terrasoverkapping.

houten overkapping op maat

Deze overkapping is ingericht met Scandinavische invloeden. De Biesbosch Gijsbers Groep verzorgt dit natuurlijk als onderdeel van het plaatsen van een houten overkapping.

houten overkapping op maat

Een zonnescherm als overkapping boven uw terras plaatsen? Het kan allemaal. Inclusief heater, zodat u er op koudere dagen ook warmpjes bijzit.

houten overkapping op maat

De houten overkapping wordt helemaal op maat gemaakt. Ook extra onderdelen zoals een waterleiding en keukenblok worden voor u gerealiseerd.

houten overkapping op maat

It’s all about the details. Ga voor deze luxe ogende palen. Deze zwevende palen geven een uniek effect aan uw overkapping. Het lijkt feitelijk alsof de overkapping zweeft.

Meest gestelde vragen over de overkapping

Welke overkapping opties op maat zijn allemaal beschikbaar?

Oké, ik ben nu al volop geïnspireerd geraakt door bovenstaande opties. Maar welke opties zijn allemaal aan te passen op maat?

 • De materialen: hout, aluminium, polycarbonaat, glas en pvc. Ook hier zijn weer variaties in. Vuren hout of Douglas hout. Onze tuinontwerper helpt u bij de selectie van materialen.
 • Hoeveel ruimte mag de overkapping van uw tuin innemen?
 • Ook is de plaats bespreekbaar. Sommige mensen plaatsen een overkapping in de hoek, anderen gebruiken een overkapping als serre, die vastzit aan de woning, dus aan de voorkant van de tuin.
 • Eventuele extra opties die uw overkapping af maken.

Welke extra opties heb ik bij een overkapping?

 • Inrichting in de gewenste sfeer: bijvoorbeeld de Scandinavische look and feel.
 • Extra tuinelementen zoals een buitenkeuken, pizza oven of een waterkraan.
 • Verwarming: bijvoorbeeld infrarood verwarming. Natuurlijk met een gunstig energieverbruik om onnodige kosten te besparen.
 • Zwevende palen, zodat het net lijkt alsof de overkapping loskomt van de grond.
 • Sfeerverlichting, zoals in-lite. Om ook in de donkere dagen veel sfeer te creëren.

Hoe duur is het ontwerpen en plaatsen van een houten overkapping op maat?

De prijs van het ontwerpen en plaatsen van een overkapping op maat is heel erg afhankelijk van uw wensen. Hoe meer opties, hoe hoger de prijs zal uitvallen. Ook is de keuze van de materialen van invloed op de uiteindelijke prijs.

We willen u immers zo goed mogelijk van dienst zijn. Daarom vraagt u bij ons eenvoudig een kostenberekening aan, waarin wij u een persoonlijk voorstel doen. Hierin vindt u de specificatie van uw ideale overkapping per onderdeel en de kosten voor het plaatsen van de overkapping.

Hoe lang duurt het plaatsen van een overkapping?

Afhankelijk van uw eisen en de complexiteit van de overkapping, realiseren wij het plaatsen binnen 3-7 werkdagen, na akkoord op de bouwtekening overkapping en de offerte. Uiteraard zijn we hierbij ook afhankelijk van de levertijden van onze leveranciers. We vragen hier uw begrip voor.

Wie kan een houten overkapping voor mij plaatsen?

Er zijn meerdere partijen die u verder helpen met het plaatsen van een overkapping op maat. Natuurlijk is het handig om hierbij te kiezen voor een expert. Zo ontstaan er geen verassingen achteraf en weet u zeker dat u kwaliteit ontvangt.

Wij zijn dé partij die het ontwerpen en plaatsen van uw overkapping op zich neemt. Onze tuinontwerper gaat met u om de tafel om alle opties met u door te nemen en u gerichte vragen te stellen.

Hierna wordt er een 2D of 3D bouwtekening gemaakt, zodat het eindresultaat vroegtijdig al zichtbaar voor u is. Na akkoord op het ontwerp en de kosten, wordt er in overleg een datum ingepland om de overkapping in uw tuin te realiseren.Een overkapping op maat vormt een droge ruimte om volledig te ontspannen, in de privacy van uw eigen tuin. Prachtig toch!

Wenst u dat ook? Plan vandaag uw gratis adviesgesprek met onze tuinontwerper. En vraag direct een kostenindicatie bij ons op voor de hele realisatie van een houten overkapping op maat, inclusief bouwtekening overkapping. We helpen u graag verder met uw ideale houten terrasoverkapping.

Vrijblijvend informatie ontvangen

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Laat het ons weten. We hopen snel met u in contact te komen. Graag plannen we een afspraak in om de keuzes te bespreken. Via Pinterest doet u alvast ideeën op!

Persoonlijk advies

Wenst u een oriënterend gesprek?
De Biesbosch Gijsbers Groep komt graag met u in contact!

Prijsopgave op maat

Liever meteen een offerte op maat ontvangen?
Vraag naar onze prijzen via ons online formulier.

Alle blogonderwerpen

Ontdek meer blogs omtrent Tuinen:

We nemen u graag mee in de nieuwste trends op het gebied van tuinstijlen, onderhoud, boomverzorging en meer! Klik op één van de onderwerpen om meer te bekijken.