Een voortuin inrichten is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Niet alleen moet u nadenken over de indeling van uw voortuin, maar u moet tevens nadenken over de juiste planten die passen bij de uitstraling van uw voortuin en in het bijzonder uw persoonlijke smaak. Bijvoorbeeld door het toevoegen van hoge siergrassen. Een van de dingen die u hierbij helpt is een zogenoemd ‘beplantingplan’.

In zo’n beplantingsplan worden een aantal voorbeelden van creatieve voortuin planten genoemd die passen bij de gewenste uitstraling van uw voortuin. Lees verder voor tips en tricks voor het inrichten van de voortuin!

Gratis tuininspiratie

Bent u inspiratieloos of heeft u een bepaalde tuinstijl voor ogen? De Biesbosch Gijsbers Groep geeft handige tips voor de meest populaire tuinstijlen! Lees meer over een bepaalde tuinstijl door op een van de onderstaande foto’s te klikken.

Wat zijn de voordelen van een beplantingsplan?

Zo maakt meerjarige voortuin beplanting uw voortuin nét een beetje unieker, omdat u ook in de winter kunt genieten van een groene tuin. In het bijzonder benoemen we de verschillen tussen bijvoorbeeld wintergroene siergrassen en vaste planten zoals verschillende buxus planten. Ook vormen wintergroene bodembedekkers een mooie afwisseling tussen de vaste planten in uw voortuin.

Wanneer u bovendien kiest voor bloemen in de voortuin, denk aan tulpenbollen planten en eenjarige bloemen, geeft u meer kleur aan uw voortuin. Tot slot vormen unieke planten zoals vetplanten buiten een unieke uitstraling aan uw voortuin.

We benoemen als laatste een aantal planten die zeer opvallend zijn en dus voor een leuke twist zorgen in uw kleine of grote voortuin.

Al met al kijkt u met deze benoemde voortuin planten wat vaker naar buiten. En valt uw woning bovendien meer op tussen de rest van de voortuinen van uw buren en overburen. Helemaal als u gebruik maakt van één van deze 6 opvallende voortuin planten.

Nadat u dit artikel heeft gelezen weet u niet alleen welke mogelijkheden er zijn op het gebied van voortuin planten voor uw eigen voortuin, maar snapt u welke middelen er nodig zijn voor het effectief inrichten van uw eigen voortuin.

En dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Overkapping, pergola of nieuwe schutting?

Bij het inrichten voortuin kunt u zelf een voortuin ontwerp maken, maar het is natuurlijk een stuk gemakkelijker om dit aan een expert over te laten. De Biesbosch Gijsbers Groep let bij voortuin ontwerp maken bijvoorbeeld op de zichtlijnen, het lichtinval, de juiste tuinindeling en natuurlijk bovenal alles voldoende tuinplezier.

Maak uw (voor)tuin speciaal met een eye-catcher als een luxe overkapping, een houten pergola of misschien toch die nieuwe moderne schutting? De mogelijkheden zijn eindelijk. Bekijk nu al onze constructiediensten en doe inspiratie op!

Voortuin inrichten. Hoe ga ik te werk?

Kijkt u al een poosje uit op een vervallen en lelijke voortuin? Is de stijl niet meer wat het ooit geweest is? En is uw voortuin bovendien gedateerd en/of groeit de voortuin uit zijn proporties? Kortom, bent u toe aan een nieuwe indeling van uw voortuin?

Als u ‘ja’ heeft geantwoord op meer dan twee van deze vragen bent u waarschijnlijk toe aan een nieuwe indeling van uw voortuin.

Bij voortuin inrichten komt veel kijken. En dat weten wij als hoveniersbedrijf maar al te goed. Niet alleen moet u rekening houden met een tijdloos ontwerp, ook is het belangrijk dat u nadenkt over bijvoorbeeld:

  • Welke tuinstijl spreekt mij aan?
  • Welke materialen en kleuren mogen er terugkomen in mijn voortuin?
  • Wat voor functie is belangrijk? Wil ik gewoon eenvoudig mijn voordeur bereiken of wil ik in het bijzonder fietsen opslaan, een extra terras creëren, de bijen helpen of graag uitkijken op een bewegende vijver? Het doel wat u voor ogen heeft speelt namelijk een cruciale rol voor het uiteindelijke ontwerp van uw voortuin.
  • Welke planten maken mij gelukkig en welke niet? Ga ik voor winterharde beplanting, onderhoudsvrije beplanting, groenten, planten in borders of planten in potten?
  • Hoe zit het met buitenverlichting, afwatering, omheining, verhogingen (bijvoorbeeld bij uw deur), trappen en gazons voor mijn voortuin?

Allemaal vragen die van invloed zijn op het uiteindelijke resultaat van uw voortuin.

Voortuin inrichten
Voortuin inrichten
Voortuin inrichten

Wanneer u nu een beetje in paniek raakt over alle aspecten waar u rekening mee moet houden bij het inrichten voortuin, begrijpen wij bij De Biesbosch Gijsbers Groep maar al te goed.

Niet alleen komt er bij het inrichten van een voortuin veel vakkennis en plantenkennis kijken, maar ook veel materiaalkennis en technisch inzicht. Zo moet er een goed afwateringsysteem worden aangelegd, zodat uw voortuin bijvoorbeeld niet onder water loopt wanneer het hard regent.

Ook speelt voldoende lichtinval een rol. Het zou namelijk zonde zijn als u de voortuin helemaal volzet, waardoor u het licht in uw woning blokkeert. Ook is het uitzicht – of anders gezegd de zichtlijnen- dan verpest.

Al met al is het daarom belangrijk om een deskundig ontwerp te laten maken voor de inrichting van uw (voor)tuin.

Onze informatieve brochure

Meer weten over de dienstverlening van de Biesbosch Gijsbers Groep? Alle belangrijke informatie over ons hebben wij verzameld in één brochure. Deze is direct te downloaden via onze website. Laat uw gegevens achter en ontvang onze brochure binnen enkele minuten! Zo kunt u alle informatie nog een rustig nalezen.

Kies voor een beplantingsplan

Veel mensen genieten erg van een bloeiende voortuin. Niet alleen oogt uw tuin veel vrolijker, het is bovendien een warm welkom voor gasten, buren en uw familieleden. Toch is het uitzoeken van de juiste voortuin beplanting een moeilijk karwei. Zo moet u onder andere letten op:

  • De juiste bodemkwaliteit
  • De gewenste uitstraling
  • Voldoende voedingsrijke grond
  • Voldoende lichtinval of toegang tot voldoende water
  • Eventuele bestuivingsmogelijkheden voor de bijen

Wanneer u voor een beplantingsplan kiest, denkt een tuinontwerper met u mee. Hij of zij indexeert welke voortuin planten goed zullen groeien op de huidige bodem in uw voortuin. Ook kijkt een tuinontwerper naar de plantenafstand, welke plantensoorten in harmonie met elkaar groeien en de bloeikleur. Dat allen draagt immers bij aan een voortuin waar u nog lang van kunt genieten.

Een beplantingsplan is bovendien een onmisbare aanvulling voor uw voor- of achtertuin. Allergische reacties of brandwondjes bij kinderen of huisdieren worden altijd voorkomen. Er wordt namelijk nadrukkelijk onderzocht of alle geselecteerde planten veilig zijn voor uw gezin of huisgenoten. Zo blijft uw voortuin een toegankelijke plek voor iedereen.

Het uit laten voeren van een beplantingsplan is bij een hoveniersbedrijf vaak onderdeel van een tuinontwerp. Echter is het laten samen stellen van een beplantingsplan voor uw voor- of achtertuin ook steeds vaker als losse dienst af te nemen. Vraag vooral eens naar de mogelijkheden van een beplantingsplan bij een hoveniersbedrijf naar keuze.

Deze 6 creatieve voortuin planten zijn een aanvulling op uw voortuin.

1. Vetplanten buiten

Vetplanten worden vaak binnen in de woning gebruikt als sierplant. Maar de meeste vetplanten groeien uit tot volwaardige vetplanten. Buiten is dat natuurlijk een unieke manier om uw voortuin in te richten. Daarom mogen vetplanten eigenlijk niet ontbreken in deze lijst van 6 creatieve voortuin planten voor uw voortuin.

Met vetplanten voor buiten creëert u een heel serene, exotische uitstraling. Bovendien ontstaat er meteen een moderne uitstraling, wanneer u de vetplanten slim positioneert. Afwisselend met stenen, tussen de stoeptegels of in plantenborders afgewisseld met grind.

Bij de selectie van vetplanten buiten is het belangrijk dat u goed onderzoekt welke planten goed tegen de droogte, maar ook tegen vochtige periodes kunnen. Ook is het belangrijk om te kijken naar meerjarige vetplanten buiten, zodat u het langst kunt genieten van een groene voortuin.  Zoals eerder gezegd biedt een beplantingsplan hierbij uitkomst.

2. Tulpenbollen planten

Een voor de hand liggende optie is het kiezen van vrolijke bloembollen bij voortuin inrichten. De veelzijdigheid van bloembollen is namelijk bijna oneindig. U kunt er alle kanten mee op. Voor iedere tuinstijl is er van alles mogelijk. En met voorjaarbloembollen verlengt u het bloeiseizoen in uw voortuin aanzienlijk.

In klassieke tuinen, maar ook in de ecologische/natuurtuin zijn tulpenbollen planten een mooie aanvulling. De meeste tulpenbollen planten zijn eenjarige bloemen. Dit betekent dat ze slechts één jaar in bloei zullen staan en daarna vergaan. Er zijn echter ook uitzonderingen die meerdere jaren terug komen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De Darwin-Hybride tulpen;
  • Leliebloemige;
  • En botanische tulpen.

Houd voor een langere periode kleur aan uw voortuin met een mooie samenstelling tulpenbollen planten, gemixt met vaste beplanting. En geef uw voortuin dit jaar nog extra kleur.

3. Hoge siergrassen

Met siergrassen geeft u eenvoudig meer uitstraling aan uw voor- of achtertuin. Ze zijn ideaal om te combineren met vaste plantensoorten of bloembollen. Siergrassen zorgen daarbij voor een mooie overloop en een dynamisch geheel. Hoge siergrassen zijn perfect om meer diepte aan de voortuin toe te voegen. U kunt de hoge siergrassen plaatsen aan de woning, of juist aan de straatkant. U vormt daarmee direct een natuurlijke barrière of erfafscheiding.

Hoge siergrassen zijn er natuurlijk in allerlei soorten, maten en kleuren. Sommige zullen juist in het voorjaar bloeien, terwijl andere juist in het najaar pas in bloei staan. Om het meeste te halen uit de combinatie hoge siergrassen, is het daarom is belangrijk dat u voor het planten goed let op het bloeiseizoen. Zo is het mogelijk dat de hoge siergrassen in de maanden april tot en met oktober in bloei te laten staan.

Tip: Veel siergrassen kunnen goed tegen de droogte. Dat komt omdat ze een diep wortelgestel hebben. De wortels reiken anders gezegd gemakkelijk naar dieper gelegen voedingstoffen.

Mooie hoge siergrassen soorten zijn onder andere: Pampasgras, Japans Sierriet, Prachtriet, Vingergras en Lampenpoetsersgras.

Hoge siergrassen kunt u natuurlijk gewoon afwisselen met middelhoge en lage siergrassen. Ook zijn ze heel goed te combineren met vaste planten, wintergroene hagen en diverse bloemsoorten.

4. Wintergroene bodembedekkers

Creëer met deze prachtige wintergroene bodembedekkers moderne, strakke vlakken voor uw voortuin. Al onze geselecteerde wintergroene bodembedekkers zijn eenvoudig te verzorgen én vereisen bovendien weinig onderhoud. Ideaal voor als u weinig tot geen groene vingers heeft.

Ook bij lastige hoeken en schaduwrijke plaatsen, bieden deze wintergroene bodembedekkers uitkomst in uw voortuin:

Schaduwkruid (Pachysandra Terminalis)

Ideaal voor op schaduwrijke plekken, in niet te vochtige grond. Schaduwkruid wordt 15 tot 20 centimeter hoog en vormt een mooi dicht tapijt.

Blauwkussen (Aubrieta)

Deze wintergroene bodembedekker doet het in de winter zeer goed. Zelfs temperaturen tot maximaal -25 graden zijn geen probleem. De plant bloeit van april tot en met mei en krijgt prachtige lavendelblauwe bloemetjes. De hoogte van deze plant is 10 centimeter en staat graag in de zon.

Klokjesbloem (Campanula Poscharskyana)

Deze bodembedekker kan net zoals de ‘Blauwkussen’ temperaturen aan tot maximaal -30 graden. De klokjesbloem heeft over het algemeen weinig vocht nodig en de grond hoeft bovendien niet heel voedzaam te zijn. De klokjesbloem wordt ongeveer 20 centimeter hoog en de bladeren (het bedekkende deel) ongeveer 10 centimeter. Van juni tot en met augustus kunt u genieten van mooie witte bloempjes.

Mansoor (Asarum Europaeum)

Deze bodembedekker heeft een felle, groene kleur. De bladeren hebben een mooi glanzend laagje. De bladeren blijven het hele jaar door mooi groen en naast het vochtig houden van de grond heeft deze bodembedekker nauwelijks verzorging nodig. Ideaal dus als u niet over groene vingers beschikt.

5. Eenjarige bloemen

Voortuin inrichten
Voortuin inrichten

Wanneer u uw voortuin inricht met eenjarige bloemen, ziet uw voortuin er ieder jaar weer nét iets anders uit. Eenjarige bloemen worden gezaaid, bloeien en sterven weer af in hetzelfde jaar. Daardoor kunt u door te kiezen voor eenjarige bloemen iedere keer de uitstraling van uw voortuin rouleren.

Eenjarige bloemen zaaien of plaatsen heeft veel voordelen. Zo hoeft u niet na te denken waar en welke plant gepoot moet worden. Bovendien is het goedkoop en geeft het na een korte periode (6 tot 8 weken) al een natuurlijke aanblik.

Kies het ene jaar voor een wilde bloemenweide met gemengde kleuren. En het andere jaar voor een rustigere bloemensoort in bijvoorbeeld paars, roze of wit.

Wilde bloemen staan erom bekend dat ze extra fleurig zijn en bovendien uitbundig bloeien. Typische bloemen voor een wilde bloemenweide zijn onder andere: korenbloem, klaproos, kamille, gele ganzenbloem en bolderik. De gele teunisbloemen, oranje goudsbloemen afgewisseld met gipskruid en leeuwenbekjes geven je stukje natuurtuin een zonnige uitstraling, ook in de warmste dagen van het jaar.

Daarnaast bestaan er ook speciale bloemenmengsels voor de bijen, vlinders en andere insecten.

Een tip: Een wild bloemenmengsel kunt u ook gewoon tussen uw bestaande (vaste) planten en tweejarige planten strooien of inzaaien. Zo krijgt u een heel natuurlijk ogende bloemenborder. Wanneer u van ouderwetse bloemenborders houdt, wilt u natuurlijk dat er zo min mogelijk kale plekken ontstaan. Op deze manier vult u op eenvoudige wijze de kale plekken op in uw voortuin.

6. Buxusplanten

Buxus planten passen in iedere voortuin. Groot én klein! Daarom wordt de Buxus ook de ‘allemans vriend’ genoemd. Buxushagen, bollen of buxuspiramide’s passen eigenlijk in iedere tuinstijl. Dat komt omdat de Buxus zich in vrijwel elke vorm laat snoeien. Van strakke vormen (zoals rechthoek, rond en als driehoek) tot aan buxussen in grote figuren.

De laatste jaren kampen de buxus planten met een vervelende buxusziekte. De ziekte is echter goed te voorkomen. Let bij interesse bij het buxus planten op de volgende factoren:

  • Zorg ervoor dat de buxus struikjes zo sterk mogelijk zijn, dan wordt immers de weerstand tegen de ziekte verhoogd. Dat doet u door te letten op: een optimale standplaats, voldoende voeding, een kalkrijke grond, een niet te natte grond en plant ook de buxus planten ook niet te dicht op elkaar.
  • Bemest de buxus planten In maart is het verstandig om organische mestkorrels onder de haag te strooien. Geef daarnaast vanaf het voorjaar regelmatig bladvoeding. Gebruik hiervoor een drukspuit, zodat de vloeistof over de hele struik wordt verdeeld.
  • Kampt uw buxus onverhoopt met een buxus schimmel of ziekte? Er zijn diverse middelen verkrijgbaar die de desbetreffende schimmel kan bestrijden. Zo kunnen uw buxus planten sneller herstellen. U kunt ook preventief sproeien vanaf het voorjaar of direct na het snoeien.
Voortuin inrichten
Voortuin inrichten
Voortuin inrichten

Wenst u meer tips te ontvangen over het behandelen of voorkomen van de buxus ziekte(n)? Kom dan in contact met één van onze hoveniers via het contactformulier op onze website.

Gaat u voor strak geschoren buxustaluds? Of kiest u liever speelse bollengroepen. De buxus is een ware aanvulling in iedere voortuin. Bekijk hieronder de foto’s en voeg ook diverse buxus planten of hagen toe aan uw voortuin.

Onderhoudsvrije voortuin

Niet zo handig met tuinieren? Ga voor een kleine voortuin met grind of voeg grote kiezels toe aan uw voortuin!

Kiezels zijn eenvoudig te plaatsen in de voortuin. Ze geven niet alleen een prachtige uitstraling aan uw voortuin, maar blokkeren het opkomen van onkruid. Grote kiezels passen bijvoorbeeld goed bij moderne decoraties en planten. Kleine kiezels zoals grind passen perfect tussen tegels en plantenborders in. Uw voortuin oogt direct chique en strak. Zonder dat u daar veel onderhoud aan hoeft te doen!

Meer mogelijkheden voor uw voortuin met de hulp van een tuinontwerper

Wilt u nog meer inspiratie opdoen voor voortuin inrichten? Of wenst u advies op het gebied van voortuin planten en/of een deskundig beplantingsplan? Maak vandaag nog een gratis afspraak met onze tuinontwerper en ontdek in één middag al de mogelijkheden van uw voortuin.