Vol tuininspiratie door de Biesbosch Gijsbers Groep

7 tips om uw tuin winterklaar te maken

Nu we langzaam afscheid aan het nemen zijn van de warmere maanden en de temperaturen beginnen te dalen, wordt het tijd om de tuin winterklaar te maken. In onze blog leggen we u uit wat u kunt doen om uw tuin goed voor te bereiden op de koude wintermaanden en delen we tips om te zorgen dat uw tuin de kou overleeft.

Waarom moet een tuin winterklaar?

Het winterklaar maken van uw tuin draagt bij aan het behoud van de gezondheid van planten en de schoonheid van de tuin. Het is een investering in de levensduur van uw buitenruimte. Door het winterklaar maken van de tuin bevordert u de groei in het voorjaar, zodat het er mooi bij ligt.

In welke maand tuin winterklaar maken?

Oktober is de meest geschikte maand om uw tuin winterklaar te maken, met eventuele werkzaamheden die zich kunnen uitstrekken tot in november. Gedurende deze maanden zijn de temperaturen doorgaans mild genoeg om in de tuin te werken, en meestal is er nog geen vorst.

De Biesbosch gijsbers Groep

Heeft uitermate veel liefde voor het vak!

  • Sinds 1978 voor u actief

  • In Zuid-Holland, Noord-Brabant én Zeeland

  • VCA- én ISO 9001 gecertificeerd

  • Beschikt over het CO2-Bewustheidscertificaat (Niveau 4)

  • Lid van de Dutch Quality Gardens

  • Gediplomeerde hoveniers en boomverzorgers

Gratis tuininspiratie

Bent u inspiratieloos of heeft u een bepaalde tuinstijl voor ogen? De Biesbosch Gijsbers Groep geeft handige tips voor de meest populaire tuinstijlen! Lees meer over een bepaalde tuinstijl door op een van de onderstaande foto’s te klikken.

1. Opruimen en schoonmaken van de tuin

Voordat u begint met winterklaar maken, is het essentieel om uw tuin op te ruimen. Verwijder bladeren, takken en ander organisch afval om te voorkomen dat deze gaan rotten en schimmel of ziektes verspreiden. Daarnaast is het een goed moment om uw terras, paden en tuinmeubilair schoon te maken en op te bergen.

2. Vergeet niet te snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het winterklaar maken van de tuin. Knip dode of beschadigde takken af en snoei de planten die dat nodig hebben. Dit bevordert een gezonde groei in het voorjaar en voorkomt dat takken breken onder het gewicht van sneeuw en ijs.

voorjaarstuin
voorjaarstuin

3. Bescherm uw planten

Planten hebben extra bescherming nodig tijdens de winter. Bedek gevoelige planten met een laag mulch of stro om ze te beschermen tegen vorst. Kwetsbare struiken kunnen worden omwikkeld met tuinvlies of jute om ze warm te houden.

4. Het planten van bloembollen

De herfst is het perfecte seizoen om bloembollen zoals tulpen, narcissen en krokussen te planten. Hierdoor heeft u in het voorjaar prachtige bloemen om van te genieten, zelfs wanneer de rest van de tuin nog in winterslaap is.

5. Controleer de drainage

Zorg ervoor dat de afvoer in uw tuin goed werkt om te voorkomen dat regenwater zich ophoopt en plantenwortels bevriezen. Verbeter de afwatering indien nodig door kuilen te vullen en grond aan te passen. Advies nodig voor de afwatering? Neem gerust contact op!

6. Denkt u aan de vogeltjes?

Winter is een moeilijke tijd voor vogels om voedsel te vinden. Help ze door voederbakken op te hangen en vogelvoer aan te bieden. Dit trekt niet alleen prachtige vogels aan, maar helpt ook bij het bestrijden van tuinplagen.

7. Vergeet de vijver niet

Als u een vijver heeft, overweeg dan om een ijsvrijhouder te gebruiken om te voorkomen dat de vijver volledig bevriest. Hierdoor kunnen vissen overleven in de koudste maanden.

Vrijblijvend informatie ontvangen

Het winterklaar maken van uw tuin is een goede investering om de gezondheid en schoonheid van uw tuin te behouden. Het zorgt ervoor dat u in het voorjaar kunt genieten van een bloeiend en levendig buitenparadijs. Kunt u wel wat hulp gebruiken bij de voorbereiding op winter? Wij staan klaar om u te helpen. Neem contact met ons op voor professioneel advies en deskundige ondersteuning om van uw tuin een winterwonderland te maken!

Persoonlijk advies

Wenst u een oriënterend gesprek?
De Biesbosch Gijsbers Groep komt graag met u in contact!

Prijsopgave op maat

Liever meteen een offerte op maat ontvangen?
Vraag naar onze prijzen via ons online formulier.

Alle blogonderwerpen

Ontdek meer blogs omtrent tuinen:

We nemen u graag mee in de nieuwste trends op het gebied van tuinstijlen, onderhoud, boomverzorging en meer! Klik op één van de onderwerpen om meer te bekijken.