Onlangs zijn de nieuwe tuintrends voor het jaar 2020 bekend gemaakt door Tuinbranche Nederland. Element zijn hierbij volop rust, urban en een mix van culturen. Zo komen opvallende, felle en sprekende kleuren terug in de tuin. Daarnaast zorgen de gerecyclede materialen en biodiversiteit voor een levende tuin. Alle aspecten samen brengen uw gestylde achtertuin dit jaar tot leven.

Tevens zullen we ons in 2020 steeds meer richten op klimaat adaptieve maatregelen om uw tuin bestendig te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Bekijk hieronder alle belangrijke tuintrends 2020:

Trend 1: Imperfectie, vrijheid en een mix van culturen

Een tuinstijl die nieuw geïntroduceerd bij de tuintrends 2020 is in de tuin met een mix van culturen. Straatstijl, de hiphopcultuur en gerecyclede materialen voeren de boventoon in deze tuinstijl. Er wordt gebruik gemaakt van industriële meubels om op te zitten en te liggen. Planten staan in vrolijke, kleurrijke potten. En er zijn geen duidelijke looppaden meer omdat een groot deel van de tuin bestraat is. In deze tuin draait alles om imperfectie en vrijheid. Het hoeft niet zozeer perfect uitgelijnd te zijn. De onderdelen staan verspreid over de tuin, maar er is wel degelijk nagedacht over de samenhang.

Kortom, spreekt een mix van materialen, werelden en culturen u aan? Dan is deze tuinstijl zeer geschikt voor u als tuinbezitter.

Tip: ga ook eens voor een heel rauw effect door bijvoorbeeld gebruik te maken van uitgesproken graffiti kunst op een muur of een schutting.

Tuintrends 2020

Deze foto is afkomstig van de website: tuinhappy.nl.

Trend 2: Ga voor verantwoorde materialen en hergebruik wat u kan

Duurzaamheid is een terugkerend thema in de Nederlandse tuin én ook bij de belangrijkste tuintrends 2020. Duurzaamheid vindt u dit jaar vooral terug in het hergebruik van materialen. Zo oogt uw tuin niet alleen leefbaar, maar draagt u tevens een steentje bij aan het milieu. Door bij tuinaanleg vooral te kijken naar welke materialen, meubelen en planten we kunnen behouden, bent u niet alleen goedkoper uit, maar zet u zich bovendien effectief in om de uitstoot van productiewerkzaamheden en transport terug te dringen.

Wanneer u duurzame materialen liever nieuw aanschaft, levert u dit veel voordelen op. Duurzame materialen hoeft u minder vaak te vervangen, maar hebben een hogere aanschafwaarde. Toch is het zeker het overwegen waard, want op termijn vallen ze vaak goedkoper uit.

We geven u een voorbeeld, houtsnippers en perzikstenen. Houtsnippers zijn veel goedkoper, maar verteren binnen een aantal jaar. Perzikstenen zijn daarbij een grotere investering, maar zijn ontzettend duurzaam. Ze blijven in dezelfde staat en gaan veel langer mee. Dat maakt de keuze voor perzikstenen verantwoord.

Trend 3: Een duurzame, klimaat adaptieve buitenruimte

Naast het duurzame aspect als tuintrend 2020, focussen we ons dit jaar op het creëren van klimaat adaptieve buitenruimtes. Zo zoeken we met ons hoveniersbedrijf steeds naar bruikbare oplossingen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan het opvangen van regenwater, infiltratiekratten en waterafvoer. Maar ook het creëren van voldoende schaduw door het plaatsen van bomen valt onder de mogelijkheden.

Tevens zorgen we ook dat we de kansen die de klimaatveranderingen biedt evenzeer benutten. Zo kan het voorkomen dat de stijgende temperatuur zorgt voor het toepassen van nieuwe plantensoorten. Met nieuwe tropische planten en de juiste afwerking creëert u dit jaar een eigen ‘urban jungle’ gewoon in de achtertuin.

Meer tuintrends 2020 ontdekken

Meer te weten komen over de mogelijkheden van tuintrends 2020 voor uw tuin? Onze tuinontwerper helpt u bij het verwezenlijken van uw ideale tuin. Middels een driedimensionaal tuinontwerp en jarenlange expertise.

Kijk voor meer informatie eens bij onze diensten: tuinontwerp en tuinaanleg.

Ook interessant om te lezen: