Bij uw nieuwe tuin komt nogal veel kijken. Zo moet u nadenken over de stijl, de afmetingen, materiaalkeuzes, het beschikbare budget en natuurlijk het beoogde eindresultaat. En waar kwam het grote terras en de gezellige vijver ook alweer? Indeling is namelijk van essentieel belang bij het ontwerpen en aanleggen van uw nieuwe tuin.

In deze blog lichten wij de 5 veelgemaakte fouten toe die wij helaas vaak tegenkomen in ons bedrijf, wanneer mensen zelf aan de slag gaan met het aanleggen van een nieuwe tuin. En deze 5 aanlegfouten kunt u maar beter voorkomen:

1. U meet niks op, maar begint gewoon

Meten is weten! Daarom is het essentieel om alles zo nauwkeurig mogelijk op te meten. Er zijn verschillende apparatuur op de markt, waarbij u met behulp van een laserlicht de exacte formaten kunt achterhalen. Deze lichtmeters komen zeker goed van pas. Wanneer u een nieuwe tuin wilt aanleggen, moet u alle kaders van de tuin goed opmeten. Houd alles zo netjes mogelijk bij in een map of maak een eigen plattegrond van de beschikbare ruimte.

Wanneer u zonder te meten gewoon ergens begint, zult u vanzelf ontdekken dat u niet altijd goed uitkomt. Het looppad is smaller dan gewenst, de tuinborder te hoog of te groot, het gazon is te klein in verhouding tot de rest van de tuin. En de vijverbak kunt u achteraf toch niet kwijt. Zonde van uw tijd en geld.

Een hovenier let altijd op de zichtlijnen en de uitstraling van de gehele tuin en zorgt er specifiek voor dat geen enkel onderdeel uit verhouding lijkt.

2. U vindt het lastig om dingen op schaal te tekenen

Omdat het verstandig is om een tuinplan te maken, moet u sommige onderdelen op schaal intekenen. Dan ziet u immers hoeveel ruimte ieder onderdeel inneemt. Wanneer u dat moeilijk vindt en zonder tuinplan begint met aanleggen, zult u tussendoor geheid vastlopen.

Wij tekenen als hoveniersbedrijf ook alle tuinplannen uit, maar doen er in het tuinontwerp nog een stapje bovenop, waarbij we de plannen via de 3D techniek op de computer voor u visualiseren. Zo ziet u meteen het beoogde eindresultaat, ontvangt een 3D tuinontwerp en proeft u ook meteen de sfeer die we gaan realiseren. Uiteraard ontvangt u dan een tuinplan inclusief alle tuinonderdelen, volledig op schaal.

tuin aanlegfouten

3. U houdt geen of nauwelijks overzicht over de kosten

Veel projecten lopen op in prijs omdat het budget niet tussentijds in de gaten wordt gehouden. Een tuin is natuurlijk een diepte-investering. Dat houdt in dat er veel kosten mee gemoeid zijn. U moet verschillende materialen, beplanting, verlichting, snoeren, schroeven, tuinaarde, zand en gereedschappen inkopen om de klus succesvol af te ronden.

Bij verkeerde inschattingen van de hoeveelheid grond, zand, tegels of halfverharding die u denkt te gebruiken, kunnen de kosten een stuk hoger uitkomen dan u vooraf had beoogd. Dat zorgt er vaak voor dat tuinaanleg projecten een stuk duurder worden dan begroot.

Wanneer u het project uit handen geeft aan een hoveniersbedrijf, zullen zij strikt toezicht houden op het budget wat met u is afgesproken. Mochten er kosten hoger uitvallen, kunnen zij tussentijds nog bijsturen door te bezuinigen op andere kosten. Of overlegt u in samenspraak wat de beste oplossing is.

4. Het inkopen van materialen kost veel kostbare tijd

Het inkopen van alle verschillende materialen die u nodig zult hebben bij het aanlegproject zal veel kostbare tijd innemen. U wilt natuurlijk de prijs in bouwmarkten en bij internetwinkels willen vergelijken. Oneindig vergelijken kost een hoop tijd. Tijd die u ook in het aanleggen kunt besteden. Daarom lopen de meeste projecten veel vertraging op. U had de zomervakantie er voor uitgetrokken, maar merkt al snel dat er na twee weken nog amper resultaat geboekt is.

Wanneer u het project uit handen geeft aan een hovenier, zorgen we voor een strakke planning. Uw project wordt binnen de gestelde tijdsperiode naar volle tevredenheid afgerond. We zorgen er tevens voor dat de materialen voor aanleg bij u worden afgeleverd. Daarvoor schakelen wij zeer snel met onze leveranciers en partners.

Ook rekenen we van tevoren de aantallen uit, welke we nodig gaan hebben. De juiste hoeveelheid grond, zand, planken, terrastegels en tuinplanten worden vooraf doorberekend. Dat scheelt u een hoop tijd die u vast aan andere dingen wilt besteden.

tuin aanlegfouten

5. Heeft u de kosten voor specialistische machines en gereedschappen meegerekend in uw budget?

Speciale machines zoals een zaagmachine voor het zagen van tegels, een freesmachine, slijptool, graafmachine, strooiers, grondboren, trilplaten, kettingzagen of een doorslijper heeft u niet één twee drie in huis. En moet u inkopen voor het aanleggen van uw tuin. Dat brengt een hoop (onnodige)kosten met zich mee, helemaal als u de machines naderhand niet meer gaat gebruiken.

Het gemak van het inhuren van een hoveniersbedrijf zorgt ervoor dat u niet alle machines zelf hoeft in te kopen en zorgt er tevens voor dat u geen ongelukken kan krijgen bij het gebruik van deze gevaarlijke handgereedschappen en machines.

tuin aanlegfouten

Komt u er zelf niet meer uit? Vraag dan om hulp!

Loopt u helemaal vast bij het aanleggen van uw tuin? Dan biedt De Biesbosch Gijsbers Groep graag een helpende hand. Wij hebben meer dan 40 jaar ervaring in de groensector en weten alles van tuinaanleg. Van het op maat plaatsen van een overkapping met sedum dak en extra bergruimte tot het realiseren van zwembaden, ronde gazons, houten Douglas vlonders en luxe terrassen. En toveren uw tuin binnen de kortste keren om tot fijne buitenplaats. Eén waar u in ieder geval de komende jaren voluit van zult genieten!

Kom voor meer informatie met ons in contact. Of plan eens een gratis adviesgesprek in voor tuinaanleg met onze tuinontwerper. En geniet van passend advies op een dag en tijdstip naar keuze.