Uw tuin indelen? Wanneer u succesvol uw tuin opnieuw wilt indelen, heeft iedere sectie of vak een eigen doel en uitstraling nodig.

In dit blogbericht geven wij u volop nieuwe tuinideeën over hoe u het beste uw tuin in aparte secties kan indelen. Daarbij gebruiken wij altijd veel groene beplanting en sfeer per tuinkamer.

In een ruime tuin is er volop ruimte voor bijvoorbeeld: een overkapping met zithoek/terras, eetgedeelte, apart speelgedeelte voor de kinderen, en een ruimte voor plezier of ontspanning.

Wanneer u ook meerdere functies in uw tuin wilt realiseren – of uw bestaande tuin wilt aanpassen op verschillende gebieden, laten we in dit blogbericht graag zien wat er allemaal mogelijk is.

Tuin indelen, hoe doet u dat nu het beste?

  • Zorg altijd voor een samenhang in de beplanting. Met een beplantingsplan van De Biesbosch Gijsbers Groep, maakt u dat mogelijk. Dan wordt er een apart plan uitgewerkt op basis van uw tuin. We kijken daarbij naar voedingswaarden, bodemkwaliteit, ideale standplaats, groeiafstanden, blad- en bloemkleuren en de totale samenhang.
  • Hak de tuin in kleine stukken door trello’s, lage schuttingen, poorten of een pergola te gebruiken. Wanneer u deze erfafscheidingen laat beklimmen door klimplanten, ontstaan er al gauw aparte tuingebieden.
  • Kies voor keerwanden om uw tuin met niveauverschillen in te delen. Grotere hoogteverschillen nodig? Gebruik dan damwanden. Bij het zetten van damwanden komt echter wel veel expertise kijken. Daarom is het slim om tijdig een hoveniersbedrijf in te schakelen.
  • Speel met terrasbestrating en halfverharding! Kies voor kronkelende looppaden van en naar het terras, staptegels in het gras, een groot terras met 2 soorten bestrating en/of ga eens voor extra halfverharding zoals grind om een extra ruimte te creëren.
  • Orde schept ruimte. Immers, hoe voller een ruimte, hoe kleiner die lijkt. Dus plaats liever één statement beeld dan heel veel kleine beelden. Dat geldt ook voor waterornamenten.

Creëer aparte secties met onderstaande ideeën

Kies ook eens voor onderstaande ideeën om uw tuin in op te delen.

1. Romantische en verborgen zithoekjes

Wanneer u beschikt over een grote hoeveelheid oppervlakte tuin, is het leuk om te experimenteren met allerlei leefruimtes.

Zo is het in het bijzonder mogelijk om een speciaal ‘verborgen’ zithoekje te maken. Dat geeft een knus geheel aan uw tuin. U kunt ervoor kiezen om het zithoekje te verstoppen tussen trello’s met groene klimplanten en veel beplanting.

Ook is het een idee om de zithoek alleen toegankelijk te maken met stap-tegels. Zo voelt het al gauw alsof u naar een verborgen plekje in de tuin loopt.

2. Ga voor iets niet standaard

Op zoek naar iets unieks? Dan is een zitkuil met vuurkorf zeker een leuk idee. Heerlijk om op een warme zomeravond bij plaats te nemen. Ga daarbij ook eens voor een hangmat of een schommel.

Ook experimenteren met een verfkleur doet wonderen voor uw tuin.  Verf een kale muur of de tuinmeubels in een felle kleur om de tuin een frisse uitstraling te geven.

Ook iets kleins, zoals kleurrijke tegeltjes bij het tweede terras, doet veel voor de uitstraling van uw tuin.

Unieke elementen maken de tuin persoonlijk en zorgen ervoor dat de tuin niet saai wordt.

3. Een apart speelgedeelte in de tuin voor de kinderen

Voor kinderen is de tuin een gedeelte om lekker uit te waaien. Met leuke speelelementen houd u ze nu nog langer tevreden. Wij plaatsen diverse speelelementen zoals in het bijzonder een trampoline, schommel of klimrek.

Maar ook grasvelden, zithoeken en moestuinen zijn leuk voor kinderen.

Er zijn allerlei soorten buitenactiviteiten toe te voegen aan de tuin.  U kunt ze zelfs in enkele andere leefgebieden integreren.

4. Tuinkamer en/of hobby hoek

Omdat verschillende gebieden een tuin écht maken, moeten alle secties in de tuin op uw gezinssituatie zijn afgestemd. Eigenlijk moet er voor alle gezinsleden iets te doen zijn.

Zorg er tijdens de ontwerpfase dan ook voor dat er voor iedereen iets te doen of te beleven is in de tuin. Creëer een speelveld voor de kinderen, een loungehoek voor de tieners en/of een buitenkeuken met terras voor heel het gezin.

Denk naast ontspanning – lounge hoek, zwemvijver, grasveld, terras- ook na over hobby’s (atelierruimte, overdekt sporten, wellness of tuinieren).

Daarnaast is het belangrijk om samenhang te creëren tussen de verschillende leefgebieden, zodat uw tuin alsnog als één tuin aanvoelt, ondanks de verschillen in doeleinde per leefgebied.

Tuin indelen
Tuin indelen

5. Kies een waterelement uit om de tuin op te delen

Met een waterelement zoals een vijver, deelt u de tuin snel op in aparte gebieden. Een vijver is mogelijk in een rechthoekig formaat, vierkant of rond.

Maar wist u dat er ook natuurlijke, kronkelende vijvers mogelijk zijn? Zo’n kronkelend beekje zorgt al snel voor aparte secties in de tuin. Bovendien geeft een natuurlijk beekje veel sfeer én trekt het volop dieren en insecten aan.

Hulp nodig bij het indelen van uw tuin?

Komt u er zelf niet helemaal uit bij het indelen van uw tuin? Hoveniersbedrijf De Biesbosch Gijsbers Groep neemt het werk graag uit handen.

Bij ons ontvangt u een handig 2D of optioneel een 3D tuinontwerp, wanneer u voor tuinaanleg kiest. Onze tuinontwerper zal dan uw tuin succesvol onderverdelen in aparte gebieden én deze apart inrichten. Zo weet u zeker dat er een geheel wordt gemaakt in de tuin.

Wilt u dat ook? Kom dan via de website met ons in contact.