Hardnekkig onkruid is een veelvoorkomend probleem in veel Nederlandse tuinen. Soms lijkt er geen einde aan te komen. Het lijkt soms wel alsof de planten sneller groeien, dan u bij kunt houden. Herkent u dit? Wij geven u 3 adviezen waarmee u hardnekkig onkruid kan bestrijden en/of voorkomen.

1.    Dek de open grond af met bodembedekkers

Deze tip is eigenlijk bedoeld vóór het aanplanten van uw tuinplanten, hiermee voorkomt u namelijk hardnekkig onkruid. Ook na het aanplanten kan deze tip nog werken, alleen vergt het wel even wat aanpassing aan uw tuin. Het zorgt er namelijk voor dat opgroeiend onkruid minder kans maakt. Dit doet u door alle kale stukken grond te bedekken met zogenoemde ‘bodembedekkers’. Dit zijn dichtgroeiende planten, die zo dicht op elkaar groeien, dat er geen enkele onkruidplant meer doorheen kan groeien. Goede opties voor uw tuin zijn boomschors of houtsnippers.

2.    Bestrijd ongewenst onkruid tussen de voegen met heet water of hete lucht

Deze tip werkt eigenlijk heel simpel: bestrijden door heet water. Dit kunt u gewoon zelf thuis uitvoeren met bijvoorbeeld een waterkoker. U verwarmt het water en gooit het vervolgens op de onkruidplanten. Door het hete water sterft de stengel en bladeren direct af. Deze methode is ideaal bij terrassen waarbij het onkruid tussen de voegen door heen groeit.

Liever iets heftiger proberen? Bij diverse tuincentra zijn ook hete lucht onkruidbranders te koop, waarmee u het onkruid letterlijk wegbrandt. Let daarbij goed op de veiligheid! Dit kan door middel van beschermende handschoenen én een brandblusser bij de hand te dragen. Ook moet u uitkijken bij tuinmaterialen die gemaakt zijn van hout zoals bankjes, schuttingen, vlonders en tuinborders. Deze kunnen in de brand vliegen als u niet oplet.

3.    Kies voor tuinonderhoud bij ons hoveniersbedrijf!

Wij nemen het werk met veel plezier uit handen. Dat bespaart u een hoop tijd. Wij werken volgens duurzame én veilige richtlijnen, zodat de arbeid altijd op de juiste manier wordt uitgevoerd. Bovendien beschikken we over handige gereedschappen én tijdbesparende machines. Daarmee kunnen we veel sneller te werk gaan. Tijdens het uit handen geven van het werk houden we u altijd op de hoogte van de voortgang. We bellen of mailen u de week voordat de afspraak staat ingepland om u eraan te herinneren.

Tijdens het tuinonderhoud pakken we de volgende werkzaamheden op:

  • maaien van gazons;
  • onkruid verwijderen;
  • bomen snoeien en verzorging;
  • blad verwijderen;
  • bemesten of bekalken;
  • en eventueel gebroken of kapotte onderdelen repareren.

Heeft u specifieke wensen? Bijvoorbeeld omdat u graag een plant of boom wilt laten vervangen? Of moet er verlichting worden vervangen? Geef dit tijdens uw aanvraag of vóór de tuinonderhoud afspraak aan ons door. Wij bestellen de gewenste materialen, planten of onderdelen en plaatsen of vervangen deze direct tijdens het tuinonderhoud.

Wilt u meer weten over het tuinonderhoud? En al het ongewenst onkruid tussen voegen van tegels én tussen planten laten verwijderen? Vraag vrijblijvend een prijs op voor éénmalig, seizoensgebonden of sporadisch tuinonderhoud op.

Kosten tuinonderhoud

Boomverzorging én heg onderhoud door onze hoveniers

Tuinonderhoud

Het onderhouden van de tuin en het weghalen van gevallen bladeren

Andere -minder snelle- manieren omvatten:

Het uitgraven van de onkruiden (met wortel en al)

De eenvoudigste, maar ook een arbeidsintensieve klus, is om het ongewenste onkruid met wortel en al uit te graven. Dit raden wij vooral aan bij onkruidsoorten zoals de paardenbloem en zevenblad. Doordat u geen bestrijdingsmiddelen bij deze methode gebruikt, is het vooral goed voor het milieu. Het enige nadeel is dat het veel tijd (en kracht) kost om alle planten handmatig uit te graven. Natuurlijk kunt u deze klus ook uitbesteden aan een hovenier. Zij hebben de juiste machines in beheer die een groot deel van het werk vereenvoudigen en daarbij minder arbeidsintensief maken.

Plaats een worteldoek

Deze tip geldt ook vóór het aanplanten van uw vaste planten in de tuin. U kunt namelijk eenvoudig onkruid weren met een worteldoek. Hiermee kunt u bepaalde delen van de grond afschermen, waardoor het geen zonlicht meer ontvangt. Zonder zon groeit onkruid niet, waardoor het niet door uw vaste planten heen kan groeien.

Voorkom snelgroeiend onkruid én kies de juiste tuinplanten

Voorkomen is altijd beter dan genezen. En ook nog eens beter voor het milieu! Kies daarom vóór tuinaanleg de juiste tuinplanten voor uw tuin om snelgroeiend onkruid te voorkomen. Onze tuinontwerper helpt u bij de juiste keuze van tuinplanten en bodembedekkers. Kom hiervoor met ons in contact.

Staat het onkruid in uw tuin al een meter hoog? En wilt u zelf geen tijd kwijt zijn aan het verwijderen van het onkruid? We nemen het werk graag van u over. Vraag bij ons een hovenier aan om uw tuin te onderhouden! Dat bespaart u een hoop tijd én arbeid. Kijk eens bij onze dienst ‘tuinonderhoud’ of vraag vrijblijvend een offerte op voor tuinonderhoud voor uw tuin.