Veel tuinliefhebbers kiezen in hun tuin voor de toevoeging van water. Niet alleen zorgt water voor een goed afwateringssysteem, zoals in het geval van hevige regenbuien, maar het biedt ook een middel tegen extreme droogte. Met uw tuin kunt u nu eenvoudig bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast. Hoe? Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rij:

1.    Kies voor een groen dak

Heeft u een plat dak, garage, schuur, uitbouw of overdekte veranda? Dan is het plaatsen van een groen dak een geschikte oplossing om water te ondervangen. Niet alleen slaat een groen dak voldoende regenwater op, het houdt bovenal het vertrek eronder koel. Een groen dak kunt u zien als verlengde van uw tuin. U zorgt voor uzelf voldoende beschutting en anderzijds houdt u de leefruimte voor vogels, vlinders, bijen en insecten in stand.

2.    Slechts 40% tegels en de rest groen

Veel bestrating in uw tuin is nadelig voor het afvoersysteem van overtollig water. Beplanting en gras neemt water immers veel beter op. Hierdoor worden rioolproblemen bij wateroverlast voorkomen. Als hoveniersbedrijf adviseren wij een goede afwisseling tussen bestrating en groen. De regel van ongeveer 40% tegels en 60% groen gaat vaak op. Echter is deze verhouding niet voor iedereen ideaal. Bij bestrating adviseren wij daarom waterdoorlatende tegels. En plaats de tegels niet dicht tegen elkaar. Zo kan het water de bodem bereiken.

3.    Voeg grind toe

Door het toevoegen van grind, schelpen of houtsnippers bevordert u het doorlaatsysteem. Regenwater kan de bodem bereiken en zakt vanzelf weg in de bodem. Daardoor zult u minder snel last hebben van rioleringsproblemen. Tevens hoeft u door het toevoegen van grind geen wandel of doorloop pad op te offeren. Het grind kan immers als pad dienen.

4.    Speel met hoogte

Als hoveniers zijn wij altijd voor het plaatsen van hoogteverschillen. Deze zorgen immers voor een goede verdeling van tuin. En ze zorgen ervoor dat sommige delen van uw tuin goed droog blijven. In de laaggelegen gedeelte(s) kan overtollig water blijven staan en uiteindelijk geleidelijk wegzakken. Terrassen en veranda’s worden normaliter hoger aangelegd dan groene gedeeltes.

Wilt u meer tuintips ontvangen over hoe u uw tuin kunt inrichten? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!