Wilt u op eenvoudige wijze meer biodiversiteit in uw tuin aanbrengen? Dat doet u heel gemakkelijk door verschillende mengsels veldbloemen te plaatsen. Veldbloemen zijn immers een graadmeter voor soortenrijkdom en bieden daarnaast volop bescherming en voedsel voor insecten en vogels.

Steeds vaker worden de veldbloemen ook in openbare tuinen gezien. Ze nemen daarbij de plaats in van veel ‘vaste beplanting’. Braakliggende terreinen, vluchtheuvels, wegbermen, maar ook zonneparken worden tegenwoordig ook steeds vaker ingeplant met veldbloemen.

Laat ‘wilde weidebloemen’ eens door een gazon groeien

Bent u een beetje uitgekeken op het gazon in uw achtertuin? Dan is het een idee om wilde veldbloemen door uw gazon heen te laten groeien. U creëert als het ware uw eigen ‘bloemenweide’, gewoon in uw achtertuin. Bij het ‘natuurlijk laten ontstaan van een bloemenweide’ is een strak maaischema belangrijk, eveneens is een voedselrijke grond essentieel. Wanneer u voldoende maait en de aarde laat rusten, zullen de weidebloemen vanzelf ontstaan. U hoeft daarvoor geen extra veldbloemen aan te schaffen.

Wilt u liever een specifieke soort veldbloemen laten groeien in plaats van de soorten die natuurlijk ontstaan? U kunt er dan voor kiezen om een strook in uw tuin uit te graven en deze met een specifieke soort weidebloemen aan te leggen.

Veldbloemen
Veldbloemen
Veldbloemen

De voordelen van veldbloemen in uw tuin

Niet alleen zijn weidebloemen heel mooi om naar te kijken, ze zorgen bovendien voor een aantrekkelijke leefomgeving voor allerlei insecten, vogels en klein wild. Er bestaan speciale mengsels waarmee u vlinder en bijen of vogels aantrekt. Daarnaast zijn ze ook heel eenvoudig te onderhouden. Wat erg fijn is voor de onderhoudsarme tuineigenaren.

Tot slot zijn veldbloemen klimaatbestendig. Zo beschikken ze over een diep en wijdvertakte wortelstelsel, waarmee ze erosie tegengaan en minder gevoelig zijn voor droge periodes. Wanneer u graag een weerbestendige tuin creëert, zijn veldbloemen een slimme aanvulling op uw tuin.

Meerjarige versus eenjarige veldbloemenpakketten

Er zijn diverse mengsels te koop met veldbloemen. Voor aanschaf moet u rekening houden met het feit of u wenst dat de veldbloemen slechts één seizoen bloeien of meerdere jaren meegaan.

Weidebloemen zaaien zichzelf uit, dus elk jaar krijgt u weer een andere compositie van prachtige weidebloemen. Na ongeveer 2 of 3 jaar doet u er verstandig aan om een nieuwe mix veldbloemen opnieuw in te zaaien, omdat het onkruid dan vaak toch de overhand krijgt.

Laag in onderhoud: laat de natuur haar gang gaan!

Het leuke aan weidebloemen is, naast de prachtige kleuren, dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Veldbloemen redden zichzelf. Wat wel essentieel is, is om de grond zoveel mogelijk met rust te laten na het inzaaien. Natuurlijk is het handig om onkruiden zo snel mogelijk met de hand te verwijderen. Verder is het tussentijds maaien of snoeien uit den boze. Laat gewoon de natuur haar gang gaan én geniet volop van de prachtige combinaties veldbloemen.

Wilt u een mix veldbloemen laten inplanten door één van onze handige hoveniers? Kom in contact met De Biesbosch Gijsbers Groep voor de mogelijkheden in uw tuin.