Vol tuininspiratie door de Biesbosch Gijsbers Groep

Vrolijke veldbloemen tonen zich steeds vaker in Nederlandse tuinen

Als tuinliefhebber bent u vast bekend met de traditionele borders en bloemperken die u in veel tuinen ziet. Maar wist u dat er ook een prachtig alternatief is voor deze gestileerde bloemstukken? Door veldbloemen in uw tuin te planten, creëert u niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar draagt u ook bij aan de biodiversiteit in uw buurt. Ook in openbare tuinen worden veldbloemen steeds vaker gezien. Ze nemen daarbij de plaats in van veel ‘vaste beplanting’. Braakliggende terreinen, vluchtheuvels, wegbermen, maar ook zonneparken worden tegenwoordig ook vaker ingeplant met veldbloemen.

Waarom veldbloemen in uw tuin planten?

Traditionele bloemstukken zien er misschien erg mooi uit, maar bieden weinig voordelen voor de natuurlijke omgeving rond uw huis. Veldbloemen daarentegen zijn een uitstekende keuze om uw tuin te verrijken met meer kleur en charme. Hieronder vindt u een aantal redenen om voor veldbloemen te kiezen in uw tuin:

Verbeterde biodiversiteit

Veldbloemen zorgen voor meer diversiteit in de natuurrijke omgeving in uw buurt. Hierdoor worden meer insecten en vogels aangetrokken. Dit is fantastisch voor de lokale ecologie.

Makkelijk onderhoud

Het leuke aan weidebloemen is, naast de prachtige kleuren, dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Veldbloemen redden zichzelf. Wat wel essentieel is, is om de grond zoveel mogelijk met rust te laten na het inzaaien. Natuurlijk is het handig om onkruiden zo snel mogelijk met de hand te verwijderen. Verder is het tussentijds maaien of snoeien uit den boze. Laat gewoon de natuur haar gang gaan én geniet volop van de prachtige combinaties veldbloemen. Veldbloemen zijn over het algemeen gemakkelijker te kweken en te onderhouden dan traditionele bloemstukken.

Diverse kleurcombinaties

U kunt kiezen voor verschillende kleuren en soorten veldbloemen om uw tuin een unieke en originele uitstraling te geven.

Soorten veldbloemen om in uw tuin te planten

Er zijn honderden soorten veldbloemen waaruit u kunt kiezen. Hierdoor zitten er vaak soorten tussen die goed passen bij uw persoonlijke voorkeuren en de omstandigheden in uw tuin. Dit zijn de meest populaire veldbloemen die u in uw tuin kunt planten:

– Klaprozen
– Wilde margrieten
– Veldsalie
– Korenbloemen
– Wilde akelei
– Thijm

Meerjarige versus eenjarige veldbloemenpakketten

Er zijn diverse mengsels te koop met veldbloemen. Voor aanschaf moet u rekening houden met het feit of u wenst dat de veldbloemen slechts één seizoen bloeien of meerdere jaren meegaan.

Weidebloemen zaaien zichzelf uit, dus elk jaar krijgt u weer een andere compositie van prachtige weidebloemen. Na ongeveer 2 of 3 jaar doet u er verstandig aan om een nieuwe mix veldbloemen opnieuw in te zaaien, omdat het onkruid dan vaak toch de overhand krijgt.

Veldbloemen
Veldbloemen

Tips voor de ideale veldbloemtuin

Veldbloemen zijn een graadmeter voor soortenrijkdom en bieden volop bescherming en voedsel voor insecten en vogels. Met onze tips onderhoud u uw veldbloementuin goed.

Plant de veldbloemen in groepen

Veldbloemen zullen er geweldig uitzien in grote, massieve groepen. Hierdoor creëert u direct een prachtig kleurrijk veldje.

Laat sommige delen van uw tuin opzettelijk wild

Veldbloemen passen perfect bij een natuurlijke look van het omliggende terrein. Laat daarom sommige delen van uw tuin opzettelijk wild groeien, voor een semi-wilde uitstraling.

Laat ‘wilde weidebloemen’ eens door een gazon groeien

Bent u een beetje uitgekeken op het gazon in uw achtertuin? Dan is het een idee om wilde veldbloemen door uw gazon heen te laten groeien. U creëert als het ware uw eigen ‘bloemenweide’, gewoon in uw achtertuin. Bij het ‘natuurlijk laten ontstaan van een bloemenweide’ is een strak maaischema belangrijk, eveneens is een voedselrijke grond essentieel. Wanneer u voldoende maait en de aarde laat rusten, zullen de weidebloemen vanzelf ontstaan. U hoeft daarvoor geen extra veldbloemen aan te schaffen.

Maak gebruik van rotstuinen en verhoogde bloembedden

Veldbloemen zijn vatbaar voor vocht, dus plaats ze op plekken die geen stilstaand water verzamelen. Een verhoogd bloembed of een rotstuin kan de perfecte oplossing zijn.

Vraag hoveniersbedrijf om hulp bij het planten van veldbloemen

Of u nu groene vingers heeft of niet, veldbloemen zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden en zorgen voor een kleurrijke en natuurlijke uitstraling in uw tuin. Wilt u liever een specifieke soort veldbloemen laten groeien in plaats van de soorten die natuurlijk ontstaan? U kunt er dan voor kiezen om een strook in uw tuin uit te graven en deze met een specifieke soort weidebloemen aan te leggen.

Wilt u een mix veldbloemen laten inplanten door één van onze handige hoveniers? Kom in contact met De Biesbosch Gijsbers Groep voor de mogelijkheden in uw tuin.