Bij een aantal van onze klanten ontdekte wij vervelende plantenziekten schimmels in de tuin. Eén van deze schimmels is een bodembewoner en kan in de grond lange tijd overleven. De ‘Phytopththora Citrophthora’, zoals de schimmel genoemd wordt, verspreid zichzelf via zoösporen, en kan door water worden meegevoerd. Dat maakt bestrijding een hele opgave! Maar onze hoveniers weten raad om plantenziekten schimmels te bestrijden.

Plantenziekten schimmels: Wat is de Phytophthora schimmel?

De Phytophthora schimmel kenmerkt zich door wollige witte schimmelpluis die merkbaar is op de bladeren, vruchten of schors van uw planten of witte schimmel op boomstam. Bij hoge temperaturen boven de 20 graden Celsius, en wanneer er periodiek water wordt gegeven zoals in particuliere tuinen, zijn de omstandigheden voor de groei van de schimmel werkelijk ideaal. Dat was afgelopen zomer veel het geval, waardoor onze hoveniers de schimmel dan ook vaak tegenkwamen.

Wat richt de ‘Phytophthora schimmel’ aan?

Het schadebeeld loopt uiteen van bruine en zwarte verkleuringen op het blad tot aan loslatende wortels en stengels. De groei van uw plant wordt geremd en bladeren en jonge scheuten sterven binnen de kortste keren af. Nieuwe stengels die onlangs gevormd zijn worden aangetast, waardoor zij los in de grond komen te zitten. De onderzijde van deze stengels zien er daarbij ‘snotterig’ uit. Dit in vergelijking van de bovenzijde; die zwarte plekken kan vertonen. Aan de onderzijde van de bladeren kunt u lichtroze hoopjes sporen zien zitten. Bij geen behandeling zullen uw planten langzaam verwelken en doodgaan.

Ziet u bovengenoemde symptomen van deze soort plantenziekten schimmels? Dan is de aantasting van uw planten al geruime tijd aan de gang.

Ik zie de symptomen van de schimmel, wat kan ik ertegen doen?

Wanneer u symptomen ziet kunt u het beste de planten weinig of matig water geven. Gelieve de plant enkel overdag water te geven zodat de plant met droog gewas de nacht tegemoet gaat. Uiteraard kunt u aangetaste bladeren of zieke stengels verwijderen. Echter is dit een tijdelijke oplossing. Wilt u de planten verpotten? Gebruik schone (pot)grond, wissel af met producten met andere werkingsmechanismen en/of stoom de grond zorgvuldig. Als de aantasting al ver is, is de plant vaak niet meer te redden, zorg er dan voor dat de plant in de groenbak wordt afgevoerd en niet op de composthoop terecht komt. Dit om verdere verspreiding te voorkomen.

Meer tips ontvangen over witte schimmel op boomstam en andere plantenziekten schimmels?

Wilt u meer tuintips ontvangen over plantenziekten schimmels van onze deskundige hoveniers en schimmel in grond bestrijden? Neem dan contact met ons op. Of plaats een reactie aan de onderzijde van dit bericht.