Onkruiden. Een vervelend terugkerend probleem in de Nederlandse tuin. Ze komen ieder jaar weer terug en overwoekeren de planten waar we zo dol op zijn. Kortom: het wordt ons niet eenvoudig gemaakt om ze voorgoed te verwijderen. Weet u ook niet zo goed wat u met de onkruiden aan moet? Denk er eens anders over na: en maak een heerlijke salade. Of een stevige soep. En ontdek de keerzijde van ongewenst onkruid in uw tuin.

Ontdek onderstaande lijst van onkruiden, die in het voorjaar dan ook zeer geschikt om te eten.

Tip: Verzamel nooit zomaar onkruiden langs wegen. Hier kan gebruik worden gemaakt van giftige of natuurlijke onkruidbestrijdingsmiddelen. Pluk liever de onkruiden van een schone plek, zoals uw tuin. Controleer de plant op beestjes en spoel deze voor gebruik goed af met schoon water.

1. Paardenbloem (Taraxacum officinalis)

Niet alleen de blaadjes van de paardenbloem zijn eetbaar, de bloem is van top tot teen te gebruiken. Dat is handig omdat de plant boordevol mineralen zit. U ontvangt direct uw dagelijkse dosis magnesium, koper, calcium en ijzer. De smaak van de paardenbloem is een beetje bitter, maar gooi de blaadjes eens door een verse salade en u proeft de bitterheid niet meer. Ze zijn bovendien te stomen, te wokken en te gebruiken in een soepje. Mocht u dat allemaal liever niet willen, dan is de paardenbloem ook heerlijk in uw thee.

Tip: jonge blaadjes geven de beste, zachte smaak. Pluk deze onkruiden in het voorjaar of net na de zomer.

De paardenbloem heeft veel positieve eigenschappen:

 • Vocht afdrijvend
 • Zuivert het bloed
 • Gal afdrijvend
 • Bevordert de spijsvertering
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Werkt ontgiftend
 • Helpt tijdens het afvallen

Wist u dat? De wortels en de bladeren van de paardenbloem hebben een heilzame werking op de lever en nieren van de mens. Daarom worden deze onkruiden vaak gebruikt om het lichaam te ontgiften. Deze werking is zeer goed bij chronische pijnklachten, artritis, reumatiek en diverse huidaandoeningen.

2. Zevenblad (Aegopodium podagraria)

Zevenblad is heel moeilijk uit te roeien en is daarom een grote ergernis van veel tuinbezitters. Het is vrijwel onmogelijk om deze plant met de hand uit te roeien. Daarom is het eenvoudiger om de plant vaak te eten, dan put u de wortels uit. Hoe herkent u zevenblad? Simpel: elk takje van de plant heeft zeven blaadjes. Oogst de planten en ontdek een keerzijde aan deze woekerplant, waaronder de goede en gezonde eigenschappen. Zevenblad is namelijk zeer gezond en bevat veel vitamines. Net zoals bij de paardenbloem, zijn de jonge blaadjes het lekkerst. Veel mensen eten naast de balderen ook de steeltjes van de plant. Net als bij spinazie zit er in deze plant veel vitamine A en C in. Ook bevat het de mineralen kalium, calcium en magnesium.

Zevenblad smaakt naar peterselie. De bladeren zijn te gebruiken in een salade en kunt u roerbakken. Hiernaast is de plant ook lekker als pesto, kruidenboter, in de thee of bij een aardappelsalade. Op internet zijn verschillende recepten verkrijgbaar.

3. Onkruiden – Brandnetel (Urtica)

Brandnetels zijn wat lastiger te plukken, maar heel goed te eten. Brandnetel wordt vaak gebruikt in thee (brandnetelthee), in soepen, salades en op broodjes. De plant bevat een geneeskrachtige waarde die erg gezond is voor het lichaam.

De voordelen van brandnetel:

 • Helpt tegen voorjaarsmoeheid
 • Goed bij huiduitslag
 • Vocht afdrijvend
 • Bloedzuiverend
 • Goed voor de spijsvertering
 • Helpt tegen artrose
 • Helpt tegen hooikoorts

Onkruiden – Meer tuintips

Meer tuintips van ons ontvangen? Houd onze website goed in de gaten of schrijf u in voor onze nieuwsupdates via de website.