Klimplanten brengen veel sfeer aan uw tuin. Zo zorgen klimplanten voor een verticale groene muur of maakt u een ‘open schutting of Trellis’ dicht met natuurlijke begroeiing. Kimplanten zorgen eveneens voor een bloeiende pergola of zijn gewoon als bodemdekker te gebruiken in de plantenborder.

Waar u de klimplanten wilt plaatsen of voor gebruiken, bepaalt in grote mate welke klimplant geschikt is. Zo zijn er soorten die beter als bodembedekker fungeren dan als ‘klimplant’ in een pergola. Voor een specifiek advies op maat over welke soort geschikt is per tuinonderdeel, adviseert onze tuinontwerper u graag in een zogeheten ‘beplantingsplan’ op maat.

Wij hebben voor nu een overzicht gemaakt van de leukste en meest populaire klimplanten voor in de tuin:

Blauweregen of Wisteria

De Blauweregen of witte wisteria regen is zeer geschikt voor tegen de schutting. De plant vormt namelijk kleine trossen bloemen, waar bijen en vlinders dol op zijn. De klimmer Blauweregen of Wisteria kan als vrijstaande boom worden geleid. Bind daarvoor de klimplant aan een sterke paal en snoei de bovenkant ter bevordering van zijtakken.

Kortom, een prachtige klimplant voor een bloeiende pergola, waarbij de trossen aan het dak lijken te hangen.

We adviseren om de blauweregen twee keer per jaar te snoeien. Dat voorkomt dat de plant een warboel van takken wordt en zorgt er tegelijkertijd voor dat de geurende bloemtrossen goed opvallen.

Wilde Wingerd

De Wilde Wingerd behoort tot de wijnstokfamilie en is een bladverliezende kimplant. In het voorjaar komen de eerste (gele) scheuten uit, die daarna prachtig groen wordt. In aanloop naar de herfst verschijnen er nieuwe kleuren zoals oranje en vurenrood. Een veelzijdige plant die erg geschikt is om tegen schuttingen en muren op te laten groeien.

De plant groeit zeer snel en kan zelfs 15 meter hoog worden. Toch is de Wilde Wingerd heel goed te snoeien. Op veel plekken is het mogelijk te plant ieder jaar terug te snoeien, soms zelfs tot de grond. Dat maakt de Wilde Wingerd tot een fijne klimplant voor uw tuin.

De Wilde Wingerd houdt van een goed water doorlatende bodem en voedingsrijke tuingrond die enigszins vochtig is. Ook is het verstandig om de plant extra mest te geven na iedere snoeibeurt.

Klimroos

Klimrozen staan bekend om de heerlijke geuren en de vele kleuren. En dat maakt ze een prachtige aanvulling voor uw tuin. Deze klimplanten klimmen helaas niet vanzelf zoals bijvoorbeeld een Hedera of een Clematis dat doet, maar moeten worden aangebonden en begeleid. Laat ze daarom altijd bij en/of tegen een pergola, een klimrek of een schutting groeien.

Er zijn diverse soorten klimrozen op de markt. Sommige zullen het hele seizoen bloemen afgeven, terwijl anderen slechts 1 keer per jaar in bloei staan.

De klimroos heeft de voorkeur aan een vochtige en luchtige grond. Zorg er echter voor dat de klimroos niet te nat staat, dat zorgt voor schimmels in de struik en komt de gezondheid van uw klimplant niet ten goede.

Hedera/ Klimop

Een andere groenblijvende klimplant, die veel gebruikt wordt tegen schuttingen, muren en ook als bodembedekker is de Hedera. Deze behoort tot de klimopfamilie en vormt met zijn bladerdak een dichte structuur die veel gebruikt wordt als erfafscheidingen. Ideaal dus om door uw schutting heen te laten groeien.

Sommige hedera-soorten worden ook ingezet als bodemdekker. Daarbij is het echter van belang om de Hedera wel in toom te houden, aangezien de plant kan overwoekeren.

Clematis

De Clematis kunt u ook combineren met een Hedera klimopplant. De clematis groeit samen met de Hedera op en toont tussendoor veel prachtige bloemen.

Met de clematis, in samenwerking met Hedera of een andere groene klimplant, zorgt u snel voor een groen aanzicht in en rondom de tuin. Ideaal om te gebruiken bij het verticaal tuinieren om daarbij meer groen aan uw tuin toe te voegen.

Meer soorten klimplanten ontdekken

Klimplanten met bloemen of zonder bloemen. Of wenst u wintergroene klimplanten, die de hele winter prachtig groen blijven?

U ontdekt de beste klimplantensoorten in een beplantingsplan op maat. Vraag deze nu aan via de site: