Veel mensen denken dat een mooie border maken die (het grootste gedeelte van de dag) in de schaduw staat niet mogelijk is. Maar niets is minder waar! Er zijn namelijk genoeg planten die weinig tot geen zon nodig hebben, zodat u toch kunt genieten van mooie groene planten en/of gekleurde bloemen.

In dit blogbericht laten we zien welke planten geschikt zijn voor in een border die in de schaduw is gelegen.

Monnikskap

Deze plant heeft zijn naam te danken aan de blauwe bloemen die in een opvallende piramidevorm groeien, wat lijkt op een monnikskap.

Deze plant bloeit in juli en augustus en kan prima tegen schaduw. Na het bloeien is het goed om de stengels af te knippen. Zo wordt voorkomen dat de plant zich snel uitzaait en het bevordert tegelijkertijd de bloei.

Let wel op dat de plant giftig is, dus pas op met kinderen en huisdieren!

Hartlelie

Ook dit is een vaste plant die liever in de schaduw dan in de zon staat. De plant wordt gekenmerkt door het blauwgroene blad wat groeit in een komvorm. Zorg er wel voor dat de plant niet onder bladverliezende bomen staat. De herfstbladeren komen namelijk in de kommen terecht waardoor de plant wordt belemmerd in de groei.

Hij staat het liefst langs de muur in de schaduw of onder een boom die zijn blad vasthoudt.

Camelia

De Camelia is een echte eyecatcher in het voorjaar. In april en mei staat deze plant in bloei met mooie crèmekleurige bloemen. De plant staat het liefst een beetje beschut tegen bijvoorbeeld de muur aan, want vooral als de plant nog jong is kan hij slecht tegen vorst. Zorg er wel voor dat er nooit kalk bij de plant wordt gestrooid, daar kan hij niet tegen.

Boeren hortensia

Voor wat kleur in de border tijdens het najaar is de Boeren hortensia een goede optie. Deze plant heeft mooie blauw/paarse bloemen. Dankzij zijn mooie uiterlijk en omdat hij makkelijk te onderhouden is, is deze plant zeer geliefd. Snoeien is ook niet nodig, zorg er alleen voor dat de uitgebloeide bloemen afgeknipt worden voor de winter.

Taxus

Voor wat meer volume in de border is de Taxus een mooie toevoeging. Deze struik behoort tot de coniferen, is wintergroen en groeit erg langzaam. Het is niet alleen een ideale plant voor in de schaduwborder, maar hij trekt ook vogels aan in de tuin. Door de dichte begroeiing biedt hij namelijk een mooie schuilplaats.

Veel snoeien is niet noodzakelijk, wel is het aan te raden om hem af en toe bij te knippen zodat hij mooi in model blijft.

Let op: de Taxus is giftig, dus pas op met kinderen en huisdieren! 

De Biesbosch Gijsbers Groep staat voor u klaar!

Komt u er niet uit bij het vullen van een schaduwborder en wilt u advies van een professional? De Biesbosch Gijsbers Groep helpt u graag met het ontwerpen én aanleggen. Dankzij onze jarenlange kennis en ervaring weten we precies hoe we uw tuin op de juiste manier moeten inrichten.

Vraag direct een gratis offerte aan of plan een gratis afspraak met onze tuinontwerper voor meer advies!