Kosten tuinaanleg. In dit artikel ontdekt u allerlei mogelijkheden om op kosten tuinaanleg en tuinontwerp te besparen.

Een tuin is een echte toevoeging aan uw woongenot, maar vergt een grote investering. Daarom wilt u zeker zijn dat u tijdens het aankoopproces de juiste stappen onderneemt om grip te houden op uw budget én om het plezier van uw toekomstige tuin zo groot mogelijk te maken.

We voorzien u van passend advies over hoe u eenvoudig zicht houdt op de totale kosten tuinaanleg. Eén optie daarvan is door te kiezen voor een professioneel 3D tuinontwerp. Natuurlijk denkt u nu: ‘maar een 3D tuinontwerp kost toch ook geld?’ Ja, dat klopt. Maar met een goed doordacht plan worden de grootste aanlegfouten al voorkomen.

Hiernaast behandelen we de optie ‘beplantingsplan’ en denken we na over allerlei tuinvoorbeelden, die passen bij uw eigen tuin en welke kosten hiermee gepaard gaan. Na het lezen van dit artikel heeft u inzicht in alle tuin aanleg kosten. En maakt u weloverwogen beslissingen bij het laten aanleggen van uw tuin.

Na dit artikel nog meer weten? De Biesbosch Gijsbers Groep voorziet in het hele traject van passend advies over tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud. Kom hiervoor met ons in contact.

TIP 1 | Bespaar op kosten tuinaanleg door te kiezen voor een 3D tuinontwerp

Een goede tuinrenovatie begint natuurlijk bij een doordacht tuinontwerp. En daar helpen wij u graag bij. Met een 2D of 3D tuinontwerp krijgt u vooraf al zicht op het eindresultaat. Dat kan handig zijn wanneer u nog niet zo goed weet hoe uw ideale tuin eruit moet zien.

Natuurlijk zijn er veel spelers op de markt die voor u een tuinontwerp maken. U heeft hierbij de keuze uit een 2D tuinontwerp en een 3D tuinontwerp. Die laatste optie is vaak wat duurder, maar biedt u ook veel meer. Zo wordt uw tuin direct visueel. U loopt als het ware door uw eigen tuin heen.

kosten tuinaanleg
tuin aanleggen kosten

Omdat een nieuwe tuin een flinke investering is, wilt u natuurlijk geen verkeerde beslissing nemen.

Wanneer u kiest voor de 3D-techniek, ziet u eigenlijk al hoe uw nieuwe tuin wordt aangelegd. De kosten tuinaanleg zijn hierbij iets hoger, maar u krijgt er veel meer informatie voor terug.

U ziet meteen hoe hoog uw overkapping is, welke tuinstijl is toegepast, hoe groot uw terras zal worden en hoe het uitzicht zal zijn vanaf uw woon- of eetkamer. U heeft een veel beter beeld van uw tuin met een 3D tuinontwerp dan met een 2D tuintekening, die uw tuinplannen alleen van bovenaf in kaart brengt.

Wanneer u dus kiest voor een 3D ontwerp, staat u een stuk zekerder aan de start van het renovatieproject. De grootste twijfels worden namelijk al vooraf weggenomen.

Dat maakt dit een hele goede keuze voor twijfelende tuinbezitters. En voor mensen die het moeilijk vinden om nieuwe tuinplannen te visualiseren.

3D tuinontwerp
tuin aanleggen kosten

Voorkom aanlegfouten én kosten tuinaanleg dankzij de hulp van een professional

Natuurlijk vergt het laten maken van een 2D en 3D tuinontwerp een kleine investering. Bij De Biesbosch Gijsbers Groep heeft u bijvoorbeeld al een tuinontwerp vanaf €250 euro. Maar een goed doordacht plan levert veel meer op.

Zo wordt er vooraf goed nagedacht over de afmetingen. Van uw nieuwe looppaden, terrassen, overkappingen, plantenbordes, vijver, vlonder, groene of beton houten schuttingen. En meer.

En dat is nodig om aanlegfouten te voorkomen. Veel mensen gaan met veel enthousiasme zelf aan de slag zonder een tuinplan, waarbij ze na verloop van tijd in de knel komen. Denk bijvoorbeeld aan een te kleine overkapping, een scheef staande schutting, te weinig ruimte voor groen, te lage plantenbakken of een groot uitvallend terras zonder een goede afwatering.

En dan moeten ze halverwege het project extra investeringen doen, sommige tuinplannen schrappen en veel improviseren. En dan wordt het eindresultaat gewoon niet wat ze vooraf hadden uitgedacht.

Dat wilt u natuurlijk voorkomen [en wij ook!].

Een goede tuintekening voorkomt dit soort aanlegfouten. Er wordt vooraf nagedacht over alle afmetingen, zichtlijnen, een goede balans tussen groen en bestrating. Maar er wordt ook nagedacht over het feit dat u wel of niet graag tuiniert -dus of er veel of weinig onderhoud nodig is. Dat heeft bijvoorbeeld invloed op het beplantingsplan, maar hier later meer over.

Tot slot wordt ervoor gezorgd dat de getekende tuin voldoende aansluit op uw levensstijl en de gezinssituatie. Zo onderzoekt de tuinontwerper welke tuinstijl bij u past. Ook wordt er goed nagedacht over de aanleg van kabels en leidingwerk die nodig zijn bij een vijverinstallatie, een drainagesysteem en tuinverlichting.

Zo komt u later tijdens de aanleg fase niet meer voor verassingen – en daarbij extra kosten! – te staan.

En dat werkt wel zo prettig.

3D tuinontwerp
tuin aanleggen kosten
kosten tuinaanleg

TIP 2 | Kies voor een deskundig beplantingsplan

Een beplantingsplan en verlichtingsplan liggen in het verlengde van het tuinontwerp. Een beplantingsplan is immers niets meer dan een speciaal uitgedacht plan over de juiste soort planten, grassen, bomen en bloemen voor uw tuin.

Het beplantingsplan is afhankelijk van:

 • Uw persoonlijke smaak. Welke plant- en boomsoorten ziet u zelf graag terug in uw nieuwe tuin? En welke plantensoorten mogen absoluut worden weggelaten?
 • Kleuren. Gaat u liever voor een eentonige, rustige uitstraling van uw tuin? Of wilt u zoveel mogelijk diversiteit aanleggen waarbij er allerlei verschillende bloemen en planten mogen terugkeren?
 • Aanzicht. Een andere belangrijke keuze is het aanzicht van uw tuin. Sommige planten groeien heel hoog, terwijl anderen juist meer opzij groeien. Door goed na te denken over de uitstraling van uw tuin en de gewenste zichtlijnen, voorkomt u dat een plant of boom het uitzicht bederft. Natuurlijk is passend advies van een expert hier op van toepassing. Zij weten immers goed hoe groot een boom of plant zal groeien.
 • De gewenste tuinstijl. Gaat u een tuinstijl in uw tuin doorvoeren? Bijvoorbeeld de prachtige Italiaanse tuinstijl? Dan is het mooi wanneer uw planten ook passen in de gekozen tuinstijl. Wanneer u kiest voor de Engelse tuin, is een palmboom eigenlijk geen goed idee. We adviseren om van tevoren voldoende onderzoek te doen om ervoor te zorgen dat alle planten en bomen de juiste tuinstijl representeren.
 • De kwaliteit van de bodem. Er is een groot verschil tussen grondsoorten in de Nederlandse tuinen. Sommige tuinbezitters kampen met een hele drassige tuingrond, terwijl anderen weer kampen met kleigrond. Er zijn allerlei opties om de kwaliteit van uw bodem te verbeteren. Een tuinadviseur of hovenier helpt u hierbij op weg. Kies de juiste de juiste plantsoorten, die juist gedijen in uw grond, om het meeste plezier uit uw tuin te halen.
 • Veel of weinig zon. De standplaats van uw nieuwe plantensoorten is natuurlijk afhankelijk van uw tuinontwerp. Maar niet alle plantensoorten zijn gelijk en houden van zon. Ook de ligging van uw tuin heeft invloed. Wanneer uw tuin op het zuiden ligt, kiest u voor planten die genieten van veel zonuren en hierbij niet uitdrogen of verbranden. Heeft u een schaduwrijke tuin? Dan zijn er allerlei soorten planten die prima groeien, waaronder varens en klimop soorten. Kortom: denk vooraf goed na over het aantal zonuren per plantenborder en over de ligging van uw tuin.

Maar zeker ook van:

 • Uw huisdieren. Sommige plantensoorten zijn giftig voor o.a. katten, honden, konijnen, kleinvee of knaagdieren. Bij de aanleg van uw tuin moet u rekening houden met welke dieren toegang hebben tot uw tuin en de veiligheid hiervan waarborgen. Dat betekent dat u dus moet onderzoeken of alle nieuwe tuinplanten veilig zijn voor uw huisdieren.
 • Veel of weinig onderhoud. Niet iedereen houdt van tuinieren. Veel mensen willen van hun planten genieten, maar vinden het vervelend om iedere 2 weken alle woekerende takken en bladeren te ruimen. Kies daarom plantensoorten uit die bij uw levensstijl passen. Er zijn veel soorten planten, hagen en bomen die eenvoudig overleven zonder veel verzorging. Stem uw tuin hier dus op af. Of kies ervoor om voor een extra service bij uw vertrouwde hovenier te gaan zoals ‘tuinonderhoud’.
 • Biodiversiteit. Er zijn bepaalde plantensoorten die bijvoorbeeld veel vlinders, vogels of bijen aantrekken. Wanneer u veel waarde hecht aan een levendige tuin, is het een goede keuze om te kiezen voor deze typen planten die de gewenste insecten aantrekt.
 • Kostenbesparing. Welke planten worden er bij de renovatiewerkzaamheden behouden? Moeten ze verplaatst worden? Zo ja: waarnaartoe? Wanneer u uw tuin renoveert, maar een groot deel van uw huidige beplanting behoudt, moet u goed nadenken over de nieuwe standplaats in de tuin. Deze optie is zeer duurzaam, omdat u minder nieuwe planten hoeft aan te kopen en er geen planten verloren gaan.

Wanneer u vooraf nadenkt over bovenstaande punten, voorkomt u dat u binnen een jaar een groot deel van uw planten moet vervangen omdat zij uw uitzicht blokkeren, een gevaar vormen voor uw geliefde hond of omdat ze de verkeerde insecten aantrekken. U voorkomt veel ergernissen wanneer u de juiste planten, bomen, grassen en bloemen uitkiest die minimaal 3 tot 5 jaar kunnen uitgroeien in uw tuin. Zo heeft u er veel meer plezier van.

En dat bespaart u veel onnodige kosten tuinaanleg, die u natuurlijk veel beter aan andere dingen kunt besteden.

TIP 3 | Denk na over uw ideale tuinstijl met deze 3 tuin voorbeelden

De ene tuinstijl is de andere niet. Zo verschilt de moderne, strakke wellness tuin ontzettend veel met de sierlijke, elegante Japanse stijl.

Iedere tuinstijl heeft een eigen kostenplaatje, welke afhankelijk is van uw eigen wensen en eisen. De kosten tuinaanleg hangen namelijk samen met de volgende punten:

 • De omvang van uw tuin. Hoe groter uw tuin, hoe meer geld u kwijt bent, omdat u meer oppervlakte heeft om te voorzien van een nieuw ontwerp.
 • Uw wensen. Wilt u gebruik maken van veel luxe materialen en onderdelen? Bijvoorbeeld een jacuzzi, overkapping, zwembad of indrukwekkende buitenkeuken? Dan zijn de kosten een stuk hoger wanneer u kiest voor minder luxe onderdelen.
 • Uw budget. Met een hovenier aan uw zijde houdt u grip op het budget. Zij houden de status van uw budget voortdurend in de gaten. Doordat ze vooraf nadenken over alle mogelijke kosten, deze doorberekenen en deze ook nog specificeren op uw wensen, krijgt u een goed overzicht van het totale kostenplaatje. Natuurlijk allemaal binnen het vooraf door u opgestelde budget. Hier zullen zij alleen met toestemming van u overheen gaan. Dat is het geval wanneer klanten tussendoor met nieuwe ideeën of wensen komen die ook gerealiseerd moeten worden. Een goede hovenier geeft dan altijd een seintje dat het budget hiermee wordt overschreden.

Wij hebben 3 populaire tuinvoorbeelden op een rij gezet, die vaak worden doorgevoerd in de Nederlandse tuinen. Zo heeft u een goed overzicht van de kosten tuinaanleg per tuin.

3d tuin ontwerpen
3d tuinontwerp
Kosten tuinaanleg

Luxe wellness/ villatuinen

35000Startbedrag
 • Optioneel: jacuzzi, buitendouche, sauna of zwembad
 • Inclusief luxe overkapping
 • Veel overzicht en ruimte
 • Erfafscheidingen zoals groene schuttingen
 • Optioneel: Tuinmeubelen en kunst
 • Voor grote tuinen en vrijstaande huizen
 • Extra opties: Een verlichtingsplan + beplantingsplan + 3D tuinontwerp

Strakke, moderne tuin

15000Startbedrag
 • Inclusief zonnig terras met keramische tegels
 • Tuinborders van cortenstaal
 • Optioneel: een houten overkapping
 • Houten erfafscheidingen
 • Strak tegelwerk in een mooi legverband
 • Vaak toegepast in grote en middelgrote tuinen
 • Extra opties: Een verlichtingsplan + beplantingsplan + 3D tuinontwerp

Kleine patio/ stadstuin

5000Startbedrag
 • Tuinomheining van hout
 • Diverse plantenbakken en groenvakken
 • Optioneel: Kindvriendelijke speeltoestellen
 • Strak tegelwerk in een mooi legverband
 • Een zonnig terras
 • Vaak toegepast in kleine tuinen.
 • Extra opties: Een verlichtingsplan + beplantingsplan + 3D tuinontwerp

Kosten tuinaanleg – De belangrijkste kosten nogmaals op een rij

Bij het renoveren van uw tuin komt een hoop werk kijken. Wij gaven u 3 tips om extra kosten, die vaak tijdens de uitvoering van uw project ontstaan, te voorkomen:

 • Kies voor een gedegen 3D-tuinontwerp.
 • Denk na over het beplantingsplan.
 • Kies één van de vele tuin voorbeelden die bij uw persoonlijke smaak én budget past.

Met bovenstaande tips haalt u het meeste uit uw investering.

Kosten tuinaanleg – Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk!

Natuurlijk willen we u nog verder op weg helpen, met een goed uitgewerkt 3D tuinontwerp en een beplantingsplan.

Onze tuinontwerper voorziet u van een advies op maat voor uw tuinsituatie. Plan uw gratis afspraak en vraag direct om een gepersonaliseerde offerte voor onze dienst tuinaanleg. En ontdek hierbij de daadwerkelijke kosten tuinaanleg voor uw eigen situatie.