Vol tuininspiratie door de Biesbosch Gijsbers Groep

Tuinieren in kleine ruimtes, zo doet u dat!

Zelfs in een kleine tuin of op een klein balkon zijn de mogelijkheden van tuinieren eindeloos, het kan soms alleen uitdagend zijn om te beslissen hoe u de beschikbare ruimte het beste kunt benutten. Laat u inspireren door onze ideeën en handige tips om uw kleine buitenruimte optimaal in te richten.

Het maakt niet uit hoe klein uw tuin, patio of balkon is, er zijn altijd mogelijkheden om groen en natuur in uw leefomgeving te brengen. Neem de tijd om uw kleine buitenruimte te transformeren tot een oase van groen waar u kunt ontspannen, genieten en verbinden met de natuur.

De Biesbosch gijsbers Groep

Heeft uitermate veel liefde voor het vak!

  • Sinds 1978 voor u actief

  • In Zuid-Holland, Noord-Brabant én Zeeland

  • VCA- én ISO 9001 gecertificeerd

  • Beschikt over het CO2-Bewustheidscertificaat (Niveau 4)

  • Lid van de Dutch Quality Gardens

  • Gediplomeerde hoveniers en boomverzorgers

Gratis tuininspiratie

Bent u inspiratieloos of heeft u een bepaalde tuinstijl voor ogen? De Biesbosch Gijsbers Groep geeft handige tips voor de meest populaire tuinstijlen! Lees meer over een bepaalde tuinstijl door op een van de onderstaande foto’s te klikken.

Het inrichten van uw kleine buitenruimte

In een kleine tuin, balkon of dakterras heeft u vaak te maken met extremere omstandigheden; wind, volle zon, schaduw of geen regen. Daarom moet u nog kritischer zijn met de beschikbare ruimte. Voor grote en kleine budgetten zijn er veel opties om de kleine tuin volledig in te richten zoals u wilt. Wij helpen u hier graag bij.

Verticaal tuinieren

Maak gebruik van de verticale ruimte in uw tuin of balkon door verticaal te tuinieren. Het is een van de beste manieren om ruimte te besparen in een kleine tuin, patio of balkon. Gebruik hangende plantenbakken, muurbevestigde plantenrekken of klimplanten langs hekken en muren. In deze bakken kunt u kleurrijke bloemen, geurige kruiden of zelfs eetbare planten plaatsen.

voorjaar in de tuin
voorjaar in de tuin

Slimme containerkeuze

Als u niet veel ruimte heeft voor plantenbakken, gebruik dan kleinere containers om uw planten in te kweken. Stapelbare potten, hangende manden en verticale tuinbakken zijn geweldige opties. U kunt bijvoorbeeld kruiden kweken in kleine potten en ze op een vensterbank plaatsen. Dit is niet alleen handig, maar ziet er ook nog eens leuk uit. Overweeg het combineren van planten in één pot, zoals een mix van bloemen en kruiden. Dit bespaart ruimte en creëert een diverse en visueel aantrekkelijke tuin.

voorjaarstuin
voorjaarstuin

Kleine fruitbomen en struiken

Fruit kweken in een kleine tuin kan! Kies voor compacte fruitbomen en struiken, zoals dwergappelbomen, besstruiken of mini-perenbomen. Deze soorten nemen niet veel ruimte in en bieden toch de voldoening van het kweken van uw eigen fruit. Vergeet niet om rekening te houden met de juiste bestuivingseisen en de verzorging die deze planten nodig hebben.

Een gezellige zithoek creëren

Zelfs in een kleine tuin is er ruimte voor ontspanning. Richt een gezellige zithoek in met comfortabele tuinmeubelen die passen bij de ruimte. Voeg sfeerverlichting toe, zoals lantaarns of buitenkaarsen, om ‘s avonds een warme ambiance te creëren. Heeft u toch te weinig ruimte voor bijvoorbeeld een tafel of loungeset? Dan zijn er genoeg andere oplossingen. Zo kunt u bijvoorbeeld gaan voor uitschuifbare tafels en tuinbanken. Zo behoudt u de ruimte en wordt uw tuin een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van uw groene oase.

planten laten snoeien voorjaar
planten laten snoeien voorjaar

Creëer een optische illusie

Maak gebruik van optische illusies om uw kleine tuin groter te laten lijken. Gebruik bijvoorbeeld spiegels om de ruimte te vergroten, of plaats planten in verschillende hoogtes om diepte te creëren.

Ook kunt u met het gebruik van buitentegels een aanzienlijk verschil maken in zowel de tuin als op het balkon. In een kleinere ruimte is het des te leuker om hier extra aandacht aan te besteden. Door te kiezen voor tegels met een opvallende kleur of patroon, creëert u al snel een sfeervolle ambiance in de beperkte ruimte en komt de stijl van de tuin nog beter tot zijn recht. Een andere mogelijkheid is het toevoegen van een strook met bijzondere tegels in een smalle ruimte. Door langwerpige tegels in een visgraatpatroon te plaatsen, lijkt de ruimte groter. Deze tegels vormen als het ware een pijlvorm, waarbij het optische effect het grootst is wanneer de pijl naar de verste hoek wijst.

Kleine tuin

Hulp nodig bij de inrichting van uw kleine tuin, balkon of patio?

Met slimme ontwerpkeuzes, verticaal tuinieren en de juiste plantenkeuze kunt u een fijne tuin creëren, zelfs in beperkte ruimtes. Wij helpen u graag bij het realiseren van uw droomtuin, ongeacht de grootte. Neem contact met ons op voor professioneel advies, deskundige begeleiding of een vrijblijvende offerte op maat.

  • Let op! U kunt alleen gebruik maken van onze dienstverlening als u zich bevindt in een straal van 25km rondom Dordrecht. 
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Persoonlijk advies

Wenst u een oriënterend gesprek?
De Biesbosch Gijsbers Groep komt graag met u in contact!

Prijsopgave op maat

Liever meteen een offerte op maat ontvangen?
Vraag naar onze prijzen via ons online formulier.

Alle blogonderwerpen

Gerelateerde berichten:

We nemen u graag mee in de nieuwste trends op het gebied van tuinstijlen, onderhoud, boomverzorging en meer! Klik op één van de onderwerpen om meer te bekijken.