Luxe tuin met machtig ovaalvormig terras | Wilgenwende | Dordrecht

Op de Wildbaan aan de Wilgenwende in Dordrecht is er een luxe, moderne tuin gerealiseerd voor de bewoners van een vrijstaand nieuwbouwhuis. Voorafgaande aan het project heeft onze tuinontwerper Ruud een creatief 2D-tuinontwerp mogen maken op de computer. En dat is goed gelukt. Het indrukwekkende ontwerp biedt hierbij volop ruimte voor een heerlijke overkapping, speelse waterval, groot gazon en buitengewoon ovaalvormig terras.

In maar liefst 7 weken tijd is de hele tuin gerealiseerd (inclusief de ontwerpfase). Wenst u dat ook? Kom hiervoor in contact met De Biesbosch Gijsbers Groep én kijk ook eens bij onze dienst tuinaanleg.

Een buitengewoon ovaalvormig terras met het nodige maatwerk

De bewoners hadden de wens om een fijne tuin te realiseren waarin zij veel buiten kunnen zitten. Daarom hebben we gekozen om niet één, maar twee terrassen te realiseren.

Het eerste terras loopt om het huis heen en vormt een unieke ovaal-vorm. Er is hierbij gebruik gemaakt van 60x60cm betontegels in een beige kleur. Deze tegels hebben we ook weer gebruikt als opritbestrating. Omdat er bij een oprit veel draagkracht nodig is om het gewicht van de auto’s te ondersteunen, hebben we – los van een fundering van een repaklaag (gebruiken puin) – hiervoor dikkere betontegels genomen. Ook gewoon in dezelfde beige kleur om me voortuin gelijk te stellen met de achtertuin.

Het eerste terras wordt verbonden met de rest van de tuin door 30 x 10 cm betontegels (smarttton mount everest) in een contrasterende, antraciet kleur. Door te werken met verschillende tegels, kleuren en legpatronen geef je al snel meer diepgang aan een tuin.

Het was niet eenvoudig om een ovaalvormig terras aan te leggen. De tegels zijn op maat afgetekend en hierna gezaagd en gelegd. Bij het creëren van deze tuin is er veel maatwerk nodig geweest. Gelukkig valt het aanleggen van buitengewone terrassen onder de expertise van onze vakbekwame hoveniers.

Tweede terras in luxe, geverfde overkapping Urban Living

In de hoek van de tuin is het tweede terras gerealiseerd. Dit terras is geplaatst in de L-vormige overkapping. Hierin is ook een tuinkast geïntegreerd met dezelfde deur als in de berging. Er is gekozen voor 2 basis overkappingen -type Urban Living van Heelhout met betonpoeren. Deze 2 overkappingen zijn in een L-vorm geplaatst, waardoor er een knusse hoek ontstaat. Het geheel is daarna in een donkere, zwarte kleur geverfd. Alleen de wanden van de overkapping zijn hierbij overgeslagen. Het terras is afgewerkt met onderhoudsarme keramische tegels en sfeervolle verlichting.

Handig: extra berging voor opslag spullen en tuingereedschap

Verder in de tuin is er een extra berging gerealiseerd, waarbij we dezelfde basis gebruikt hebben als bij de overkapping. De wanden van de berging zijn dicht gemaakt met Douglas geïmpregneerd houten rabat delen. Ook zijn er 2 deuren gemonteerd, waardoor de bewoners door de schuur in de tuin kunnen komen.

Hoe ziet het beplantingsplan er uit?

Deze moderne, luxe tuin met ovaalvormig terras is aangelegd met duidelijke zichtlijnen. Om de tuin nóg groter te laten lijken is er een groot gazon aangelegd. Dit versterkt namelijk de optische ruimte. Uiteraard loopt het gazon mee in de ronde vorm van het terras.

Het beplantingsplan bestaat uit vaste, bloeiende planten en siergrassen met een langdurige bloei. Zo valt er ook in de wintermaanden veel te zien en te beleven in de tuin. In de voor- en zijtuin zijn 5 blad houdende eikenbomen (Quercus ilex) geplaatst. Deze worden in de komende jaren in een strakke vorm geknipt. Dit past precies weer in de moderne stijl die de hele tuin uitstraalt. Ook is de Japanse hulst in bolvorm volop ingeplant in de tuinborders. Dit geeft de tuin meer structuur, vooral in de wintermaanden.

Grote wens: natuurlijk ogende waterval

De bewoners wilden graag een waterval integreren in het tuinontwerp. Daarvoor hebben wij een speciale, natuurlijke waterval voor ontworpen. We hebben gekozen voor een waterval met 5 waterschalen, welke verschillen in maten. Deze zijn geplaatst op een verhoogde border, die schuin oploopt. De grond op de achterzijde wordt weer opgevangen door een damwand. De hele waterval is afgewerkt met maaskeien en natuursteen brokken.

Automatisch sproeisysteem en goede afwatering

In de hele tuin is een afwateringssysteem ingebouwd om overtollig regenwater goed te laten doorstromen in de ondergrond. Hiernaast was er de wens om een automatisch sproeisysteem in te bouwen, zodat de planten altijd voldoende water hebben. Het slimme computer gestuurde systeem is zo ontworpen dat het extra veel water geeft op droge dagen en juist niet sproeit wanneer het heeft geregend. Zo kan er dus nooit te veel of te weinig water worden gegeven.

Ovaalvormig terras tuin afwerking: duidelijke erfafscheiding én sfeervolle spot-verlichting

Om de hele tuin heen hebben we een hekwerk van antraciet grijze Zenturo panelen geplaatst. Hier tegenaan zijn diverse klimplanten geplant, die zorgen voor een dichte begroeiing en zo dus voldoende privacy bieden aan de bewoners van de tuin. Dat is fijn bij het natafelen of in de middag.

Aan de voorzijde van het huis is een speciaal hekwerk ontworpen in dezelfde kleur als de luiken van de ramen van het woonhuis. Zo straalt de voortuin veel rust uit en past de nieuwe tuin helemaal bij het huis.

De rest van de tuin is afgewerkt met in-lite verlichting voor veel sfeer. In het tuinbordes is er gebruik gemaakt van spotverlichting en up-lichters. Dit geeft vooral in het donker een waanzinnig mooi effect omdat de lampen omhoog schijnen.

Niet alleen het ovaalvormig terras spreekt in deze tuin boekdelen. Ook de rest van de tuin is afgewerkt met zeer goed kwaliteit materialen en elementen. Wenst u dit nu ook voor uw achtertuin? Laat ons u een goed voorstel doen. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan voor de renovatie van uw tuin.

Bekijk ook: