Uw hovenier sinds 1978
Laten opstellen van een lichtplan
Een tuinontwerp valt of staat met een goed lichtplan. Waarom? Door tuinverlichting op de juiste plekken te plaatsen benadrukt u de bijzondere elementen van uw tuin. En niet geheel onbelangrijk: u wilt toch ook uw tuin in de avonduren bewonderen! De Biesbosch Gijsbers Groep helpt u graag om deze belangrijke details te bepalen. We vertellen hieronder iets meer over de te nemen stappen bij het opstellen van een verlichtingsplan tuin. Direct een vraag stellen? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop.
Heeft uitermate veel liefde voor het vak!
Stap 1: Analyseren van de ontworpen tuin én behoeften verzamelen
Hoe maak je een lichtplan? Samen met u denken we na welke elementen u wilt benadrukken en maken we een voorbeeld lichtplan. Denk aan de vijver, een speciaal terras, looppaden en bijzondere beplanting in de tuin. Daarnaast is een belangrijke factor hoé de tuin gebruikt gaat worden in de avonduren. Bijvoorbeeld: Een pad door de tuin heeft functionele verlichting nodig (voor de veiligheid) en een terras juist sfeerverlichting. Het lichtplan tuin staat of valt met een goede basis. Hier helpen wij graag bij.
Stap 2: Kies de soort verlichting
Zoals hierboven al even aangestipt zijn er verschillende typen verlichting waar u uit kunt kiezen.
- Sfeerverlichting. Deze verlichting geeft een warme sfeer en werkt uitnodigend. Voorbeelden van sfeerverlichting zijn lantaarn en grondspots.
- Functionele verlichting. Dit heeft een meer praktisch doeleinde. Hierbij kunt u denken aan het verlichten van een oprit, looppad of tuindeur. Het verschil met sfeerverlichting is dat bij functionele verlichting meer helder- en gericht licht wordt gebruikt.
- Accentverlichting. Het zegt het eigenlijk al: het benadrukken van bijzondere accenten in de tuin. Een bijzondere boom, fontein of kunstwerk in de tuin. Bij accentverlichting wordt gebruik gemaakt van up- & lowlights en (grond)spots.
Voor een lichtplan tuin combineren we de verschillende typen tuinverlichting om zo een mooi geheel te vormen.
Stap 3: Positie van de tuinverlichting bepalen
Afhankelijk van welk type tuinverlichting u wilt inzetten, bekijkt u eerst wáár de verlichting wordt geplaatst. We geven enkele voorbeelden van verlichting in tuin aanleggen:
- Bij het verlichten van looppaden kunt de verlichting het beste aan beide kanten van het pad plaatsen. Zo creëert u een gelijkmatige verlichting;
- Bij het verlichten van een terras worden de lampen rondom het terras geplaatst;
- Wilt u een kunstwerk letterlijk in de “spotlights” zetten? Accentverlichting wordt gericht op hetgeen wat u wilt benadrukken.
Stap 4: Installatie en testen van de tuinverlichting
Bent u zeker van het lichtplan tuin? Dan gaan wij aan de slag! We zorgen ervoor dat de tuinlampen op de juiste plekken worden geplaatst en met een passend tijdschema uw tuin verlichten. Vanzelfsprekend testen we de installatie voordat het project is afgerond.
Bij De Biesbosch Gijsbers Groep maken we vaak een lichtplan bij een nieuw- of bestaand project.
Bekijk hieronder eens enkele projecten waarbij we de tuinverlichting hebben mogen verzorgen!
Een vraag stellen over een lichtplan
Wilt u meer weten over het laten maken van een verlichtingsplan door de Biesbosch Gijsbers Groep? We komen graag met u in contact om de mogelijkheden te bespreken; deze zijn eindeloos! Ons team maakt graag uw tuindromen waar.