Vol tuininspiratie door de Biesbosch Gijsbers Groep

Slimme planning voor tuinliefhebbers: Planten in het najaar

In het najaar hoeft uw tuin niet tot rust te komen. Sterker nog, het najaar is juist een ideaal seizoen voor het planten en zaaien van verschillende planten en bloemen. Met een slimme planning kunt u optimaal gebruikmaken van de grond en genieten vanaf het vroege voorjaar. We delen tips en adviezen over de juiste plantenkeuzes en het optimale moment voor het planten in het najaar, met aandacht voor groei- en bloeiresultaten.

Waarom planten in het najaar?

Een veelvoorkomend misverstand is dat de grond in het najaar moet rusten. Het najaar is juist de perfecte plantperiode. In het late najaar bevinden tal van planten zich in een rustfase. Dit is de periode waarop de dagen korter zijn en de nachten langer en kouder. Dit betekent dat de groei van planten vrijwel tot stilstand komt. Planten, struiken en bomen in rust hebben minder water en voeding nodig, dus dit maakt deze tijd geschikt om ze te verplanten.

Door uw grond goed te benutten, kunt u profiteren van verschillende voordelen. De bodem is in het najaar nog relatief warm en vochtig waardoor planten goed kunnen wortelen en groeien. Bovendien is het in het najaar vaak minder warm dan in de zomer, waardoor de planten minder snel uitdrogen.

De Biesbosch gijsbers Groep

Heeft uitermate veel liefde voor het vak!

  • Sinds 1978 voor u actief

  • In Zuid-Holland, Noord-Brabant én Zeeland

  • VCA- én ISO 9001 gecertificeerd

  • Beschikt over het CO2-Bewustheidscertificaat (Niveau 4)

  • Lid van de Dutch Quality Gardens

  • Gediplomeerde hoveniers en boomverzorgers

Gratis tuininspiratie

Bent u inspiratieloos of heeft u een bepaalde tuinstijl voor ogen? De Biesbosch Gijsbers Groep geeft handige tips voor de meest populaire tuinstijlen! Lees meer over een bepaalde tuinstijl door op een van de onderstaande foto’s te klikken.

Dit kunt u planten in het najaar:

Wanneer er in het najaar geplant wordt, is de bodemtemperatuur nog wat hoger waardoor de planten goed kunnen wortelen. Bovendien is het in het najaar vaak minder droog dan in de zomer, waardoor de planten minder snel uitdrogen. Door de hogere temperatuur van de grond, zijn de wortels nog actief en hebben ze een paar maanden de tijd om wortel te gaan zetten. Het regent vaak in het najaar en daarom is de bodem veel vochtiger. Ook dit heeft een gunstige invloed op de groei van de plant.

Dit kunt u planten in het najaar:

  • Bomen en struiken
  • Heesters
  • Vaste planten
  • Bloembollen, zoals tulpen, narcissen en hyacinten
voorjaarstuin
voorjaarstuin

Zorg goed voor de bodem

Het voorbereiden van de bodem voor het planten verdient speciale aandacht. Zorg ervoor dat de grond grondig wordt losgemaakt en verrijkt met de benodigde meststoffen om de ontwikkeling van wortels te bevorderen. Bijvoorbeeld:

Voor planten die van zure grond houden, is het aan te raden tuinturf in de bodem te mengen. Vaste planten gedijen goed op tuinplantengrond, terwijl bomen en hagen baat hebben bij het verrijken van de grond met aanplantgrond. Na het planten kan de bodem nog verder worden gevoed met siertuinmest.

De don’ts voor planten in het najaar

X Plant nooit als het vriest: Niet alleen voor de plant is het minder fijn, ook kost het voor uzelf veel werk om in een harde, koude ondergrond een gat te maken.

X Maak het gat niet te diep: Planten te diep in de grond kan problemen veroorzaken, inclusief moeilijke groei en wortelrot. Houdt u aan de aanbevolen plantdiepte.

X
Pas op voor overbewatering: Terwijl planten in het najaar nog steeds wat water nodig hebben, is overbewatering een veelvoorkomende fout. Zorg voor goede drainage en vermijd stilstaand water.

X
Vermijd het planten van vorstgevoelige planten: Check altijd goed of het de gewenste plantensoorten in het najaar geplant kunnen worden. Sommige plantensoorten, zoals loropetalum, butterfly bush, bigleaf hydrangea en crepe myrtle, kunnen beter tot de lente wachten voordat ze geplant worden. Deze planten zijn gevoelig voor vorst en kunnen beter gedijen als ze in een warmer seizoen worden geplant.

Vrijblijvend informatie ontvangen over planten in het najaar

Of het nu gaat om kleurrijke bloemen, groenblijvende structuren of vruchtbare bomen, het najaar biedt de perfecte gelegenheid om te planten en te investeren in de schoonheid van uw buitenruimte. Het grote voordeel van planten in het najaar is dat u in het voorjaar direct kunt genieten van het resultaat. Heeft u meer tips nodig voor uw tuin? Neem dan gerust contact met ons op voor professioneel advies en deskundige ondersteuning bij het beplanten van uw tuin in het najaar.

Persoonlijk advies

Wenst u een oriënterend gesprek?
De Biesbosch Gijsbers Groep komt graag met u in contact!

Prijsopgave op maat

Liever meteen een offerte op maat ontvangen?
Vraag naar onze prijzen via ons online formulier.

Alle blogonderwerpen

Ontdek meer blogs omtrent beplanting:

We nemen u graag mee in de nieuwste trends op het gebied van tuinstijlen, onderhoud, boomverzorging en meer! Klik op één van de onderwerpen om meer te bekijken.